keskiviikko 13. maaliskuuta 2013

Gluteeniton elämä matkalla

Aina välistä sivuan teksteissäni gluteenitonta ruokavaliota syystä,  että se on osa minua ollut jo kohta liki vuoden.  Tässä muutamia vinkkejä gluteenittomaan elämään matkoilla. Kun valmistautuu matkalle etukäteen, niin voi selvitä matkalta kotiin pahemmilta mielipahoilta selviten.

Kun lähtee matkalla, niin kannattaa selvittää etukäteen, että mitkä mahdollisuudet on matkakohteessa saada gluteenitonta ruokaa. Tässsä hyvänä apuna voi olla Keliakialiiton nettisivut. Sieltä erityisesti Gluteeniton elämä matkalla osio. Täältä voi etsiä kyseisen maan keliakialiiton tiedot, josta voi kysellä kohdemaan osalta, että mistä tuotteita voi löytää. Ravintoloita varten on hyvä ottaa mukaan kielikäännökset, joiden avulla yritetään saada kohdemaan tarjoilijalle tieto siitä, että mistä on kyse ja mikä on kiellettyä. Vaikeinta ehkä on saada heidät ymmärtämään se, että työvälineet eivät saa olla missään kosketuksissa gluteenia sisältäviin tuotteisiin.

Itse kannan nykyään "eväitä" mukanani, jotta saisin aamupaloilla ym. edes jotain syötävää. Välillä gluteeniton tarjonta voi olla todella vähäistä.  Sitten tiukan paikan tullen ei auta muu kuin  kaivaa ne "omat eväät" sieltä kassista pöytään.

Kannan reissuilleni omat leivät, koska aina välistä on tarjolla ollut kuivia leipiä, jotka eivät vaan tipu alas, joten siksi omat leivät on parhaat leivät. Lisäksi olen juuri löytänyt annospakatut kaurahiutalepussit, joista tykkään, koska tällä tavalla saan myös kaurapuuroa. Matkoilla mä kaipaan puuroa ja gluteenitonta ei ole vielä koskaan ollut missään tarjolla. Nyt oli ensimmäistä kertaa juuri näiden pussien ansiosta.


Kun välistä voi matkoilla olla vaikeaa löytää jotain kahvin kanssa, niin mukaan voi ottaa oman keksipaketin, Kex-suklaavohvelin tai Semperin Karpalo-kurpitsansiemenpatukan. Itse olen vähän kaipaillut tällaisia patukoita muiltakin valmistajilta, mutta näitä ei ole helposti saatavilla. Nuo patukat on kivoja, kun niillä voi korvata helposti aterian, jos ruokaa ei ole saatavilla. 


Yksi mun suosikkini on sekä työpaikalla että myös matkoilla on Semperin Brownies suklaakakkupalat. Näiden mehukkuudelle ei vedä helposti mikään vertoja. Hätätilanteessa tästä kakkupalasta voi tehdä koristelemalla, vaikka leivoksen. Tässä paketissa tykkään myös siitä, että nämä ovat annospakkauksissa. Vinkiksi vaan niillekin, jotka haluavat ostaa tarjottavaa jollekin keliaakikolle, tämä on yksi varteenotettava vaihtoehto. 


Kick Vadelma Kauramuromysli on myös kiva tuote mukaan otettavaksi matkoille. Itse pakkaisin tästä myös valmiit annospussit. Hyvä lisä syödä viilin tai jugurtin kanssa. Tätä tuotetta on saatavilla myös Kick Naturalina. Tällä siis voin korvata jonain aamuna tuon himoitsemani kaurapuuron.


Matkoilla on hyvänä lisänä erilaiset riisikakut. Riisikakkuja on maustamattomina, maustettuina suolaisina tai suklaapäällysteisinä. Näitä suosinkin matkoilla itse. Näitä saa usein myös sellaisista maista, joissa ei muuten gluteenittomia leipiä yms. olisi saatavilla (tai ainakin noita suolaisia versioita).


Näkkileivät on myös hyvä tuote matkalle mukaan otettavaksi.


Viime kesänä olimme Rodoksella. Sielläkään ei kaupoista saa mitään gluteenitonta. Onnistuin löytämään kaksi luontaistuotekauppaa, josta sai gluteenittomia keksejä. Itse kannoin mukana kaasupakattuja leipiä. Otin niitä mukaan myös ravintolaan ja kysyin siellä, että onnistunko saamaan jotain näiden kanssa ja onnistuinhan minä. Se oli kiva idea ja sitä aion jatkossakin käyttää.

Tässä muutamia vinkkejä, että miten matkalla voi selviytyä gluteenittomasti. Helppoa se ei aina ole, mutta kun asiaan valmistautuu hyvin ennen matkaa, niin siitä voi tehdä hieman helpomman.

Maiju


6 kommenttia:

 1. Kiitos Maiju - tässä tuli vinkkejä minullekin - tykkään pitää täällä liikkeessä meidänkin asiakkaille gluteenittoman vaihtoehdon - pari huonoa ostosta jo takana, eli kaikki eivät ole todellakaan ollet hyviä! Tässä listassa tuli uusiakin - tuo suklaa brownie juttu täytyy ehdottomasti testata. Kiitos kun meille näitä vinkkejä kirjoittelet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hitsi kun en tajunnut sulle tarjota viikonloppuna noita suklaa Brownieseja.... No ehkä oli mun onneni, koska sä olisit syönyt ne kaikki...
   Niin kuin kävi aikoinaan mun gluteenittomille kauranäkkäreille, kun pääsit niitä maistamaan.

   Joo kaikki ei ole kultaa mikä kiiltää. Kaikki gluteenittomat eivät ole hyviä... varsinkaan pullat, jotka on lämmitetty kahvilassa ylikuumiksi ;)

   Poista
 2. Kiitos hyvistä vinkkeistä, kun tuttavapiiriin kuuluu gluteeniton. Itsellä muita ruokarajoitteita ja erään kesän kuljin kaali asuntoautossa mukana, että sain salaatinkorviketta. Monessa paikassa, kun ei vaan edes salaattia joka aterialta löydy :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ajatellut, että jossain vaiheessa annan vähän enemmän vinkkejä siihen, että mitä voi tarjota keliaakikolle.

   Poista
 3. Kiitos hyvästä postauksesta! Hyviä vinkkejä, tuntuu että itse kunkin lähipiirissä alkaa olla gluteenitonta ruokavaliota noudattavia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Kirjoittelen jossain vaiheessa vähän enemmän mihin asioihin pitää kiinnittää huomiota .

   Poista

Kiitos kommentistasi. Tervetuloa uudestaan.