sunnuntai 12. toukokuuta 2013

Food Lab - gluteenittomat Subillet

Kerroin silloin maaliskuun lopulla, kun olin kutsuvierastilaisuudessa Food Labin avajaisissa.  Silloin he joutuivat kanssani haasteeseen, kun muutama päivä ennen avajaisia ilmoitimme, että minulla on sitten keliakia. Food Lab ei ollut siinä vaiheessa vielä ajatellut erikoisruokavalioita. Mikä sitten oli parasta oli se, että he halusivat ehdottomasti yrittää ja olivat kiinnostuneita panostamaan myös tähän asiaan. Kun keliakia on sairaus, jossa ruokavalio on keliaakikon "lääkettä", kun muuta lääkettä siihen ei ole vielä kehitetty, niin ruoanvalmistustavoissa täytyy olla tosi tarkka. Keliaakikon ruoanvalmistuksessa täytyy olla erityisen tarkka eri työvälineidenkin kanssa, niillä työvälineillä, joilla on koskettu "gluteenia sisältäviä" tuotteita EI SAA IKINÄ koskea keliaakikon ruokaa. Ruokavalio on siis gramman tarkkaa. Huolimaton raaka-aineiden tai työvälineiden käsittely saattaa aiheuttaa keliaakikolle puolen vuoden - vuoden ongelmat ja aiheuttaa keliaakikolle vatsan suolinukkavaurion. Joten ihan pienistä asioista ei ole siis kyse.Avajaisissa minulla oli mahdollisuus kertoa Food Labin henkilökunnalle vähän tuosta keliakiasta, ruoanvalmistustavoista ja siitä, että mitä siitä seuraa, jos tapahtuu virheitä. Mitä tekikään Food Lab, he olivat heti innostuneita kehittämään ja laajentamaan valikoimaansa erikoisruokavalioisille sopivaksi. Ihailtavaa toimintaa. 

Pari viikkoa sitten minuun otettiin yhteyttä Food Labin taholta ja kysyttiin, että olisinko valmis tulemaan "testikeittiöön" testaamaan sitä, että mitä ovat tuolla saralla nyt ajatelleet ja saaneet valmiiksi. No tottakai mä olin valmis.  Viime keskiviikkona sitten ravintola suljettiin kello 16.00 ja me alettiin testailemaan heidän kehittelemäänsä gluteenitonta vaihtoehtoa.

Olin suosittellut heille muun muassa tätä Sunnuntain kauraporkkanasämpylää "pohjaksi", koska se on vaan mun mielestäni niin parasta gluteenitonta leipää. Olen sitä kehunut ennenkin. Leivän valinnalla on vaan niin suuri merkitys, jotta se asiakas tykkää koko tuotteesta.


Käytiin läpi ennen aloittamista, että mihin asioihin pitikään kiinnittää huomiota keliaakikon ruoanvalmistuksessa. Hyvin olivat asiaa selvitelleet etukäteen ja hienosti olivat suunnitelleet, että miten asia otetaan myös uusien työntekijöiden perehdyttämisessä huomioon. Upeaa toimintaa.


He olivat suunnitelleet myös sen, että mitä raaka-aineita voisivat tarjota näissä gluteenittomissa Subilleissa.


Tässä vaiheessa en vielä tiennyt, että mitä odottaa eli valintojen edessä ollaan.


Valinnat on tehty ja oma gluteeniton Subille on valmis. Näyttääpä hyvältä.


Tästä tuli muuten taivaallisen hyvää. Söin Subillen viimeistä murua myöden.


Mä olin ylpeä siitä, että henkilökunta oli ottanut hyvin paljon selvää keliakiasta ennen mun tuonne saapumista. He olivat nähneet vaivaa asian suhteen. Mun täytyy sanoa, että mä voin mennä tuonne syömään kyllä luottavaisin mielin, koska tiedän, että he suhtautuvat tuolla tähän asiaan vakavasti.

Nyt minulla on ilo kertoa teille gluteenittomien ruoan etsijöille, että Food Labista on saatavilla maanantaista 13.5.2013 lukien gluteenittomia Subilleja.  Food Lab sijaitsee City käytävällä. Nyt tiedän siis itsekin kun Helsingin keskustassa etsin paikkaa, josta saisin nälkääni jotain kahvin kanssa, niin menen Food Labiin. Henkilökunta oli asennoitunut oikein tähän gluteenittoman ruoan valmistamiseen keliaakikolle, eikä kukaan pyörittele mulle silmiään kun kyselen ruoanvalmistustavoista. Ihanaa ja oikeaa asennetta Food Labilta. Te ootte koko henkilökunta niin parasta.

EDIt: Keliakiaryhmässä ja kommentissa tullut kysymyksiä, että onko saatavana muunakin sämpyläpohjana kuin kaurana. Kannatta antaa tällaisista tuotetiedoista palautetta Food Labille, he kyllä kuuntelevat asiakasta. Heillä on tällainen ideakyselymahdollisuus.  Sitä kautta vaan tietoa menemään.

Maiju

18 kommenttia:

 1. Kiva juttu ja tuollainen palvelu tuo myös lisää asiakkaita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan varmasti tuo... Gluteenittomia tuotteita on tosi huonosti saatavilla kahviloista. Mä saatan Helsingissäkin juosta 4-5 kahvilaa ennen kuin saan mitään kahvin kanssa. Nykyään tosin menen suoraan sinne, josta olen joskus saanut jotain. Tämä on NIIN tervetullutta. Siksi olen tosi iloinen tästä heidän kiinnostuksestaan tätä gluteenitonta kohtaan.

   Poista
 2. Kiitos ihan mahtavasta vinkistä!
  Tänne täytyy ehdottomasti mennä ensi kerralla.
  Oletko käynyt esim Helsingin keskustan Sokoksen siinä kahvilassa, joka on meikkiosastolta muutama rappu ylöspäin, suunnilleen siinä "mäkkärin" yläpuolella?
  Sieltä saa tosi hyviä gluteenittomia sämpylöitä - ne on mun ihan ehdottomia lemppareita:D Varsinkin mozzarella-täytteellä - mums!
  Sama kahvilaketju löytyy myös mm. Jumbosta siitä ruokapaikkojen yläpuolelta. Suosittelen, jos et vielä ole kokeillut.
  Aurinkoista äitienpäivää! t. Anni

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anni kommentistasi. Olen käynyt siinä Sokoksen kahvilassa... Se on yksi niistä, jotka olen löytänyt vuoden sisään eli Coffee House on kahvilan nimi. Samoin Jumbossa heidän kahvilassaan olen käynyt myös.
   Yksi jota myös kehun on Itäkeskuksen Fazerin kahvila. Siellä tekevät myös odottaessa gluteenittoman sämpylän.

   Poista
  2. Hei, onko itiksessä nykyään Fazer? vai tarkoitatko Cafe Fasteria? (käytävien risteyksessä)

   Poista
  3. :) Mie tykkään kanssa siitä. Joskus siellä on saanut myös gluteenittomia pasteijoita. Sieltä pois muuttaneena mietin, että onko Itis saanut uuden kaffelan :)

   Poista
  4. Mä olen muuten aina luullut menevän Fazerin kahvilaan... ja nyt tiedänkin olleeni siellä Faster kahvilassa ;)

   Poista
 3. moikka, ihan mielenkiinnosta kun harvakseltaan Hesassa käyn ni kiva tietää suoraan mihin kannattaa/voi mennä eikä tarvii turhaan käydä kyselemässä löytyykö syömistä kellulle, että tiedätkö ottivatko sinun suositteleman kauraporkkanasämpylän gluteenittomaksi leiväksi vai valitsivatko jonkun muun ettei sisältäisi tuota kauraakaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt ottavat tuon gluteenittoman kaurasämpylän, mutta jos on tiedossa joku valmistaja, joka valmistaisi pidempää ja vähän isompaa sämpylää ilman kauraa, niin kannattaa ehdottomasti vinkata. Itselläni ei sellaista ollut tiedossa. Monet kun eivät voi syödä vehnätärkkelystä, niin tässä sämpylässä oli se hyvä puoli, että sitä ei ollut.
   Mutta siis jo tiedossa siis olisi sämpylä, jossa ei ole kauraa niin ehdottomasti suosittelemaan heille.

   Poista
 4. Tuolla täytyy käydä kunhan tulen ensikuussa Hesaan! :) Kiitos vinkistä ja siitä suuresta työstä jota olet tehnyt Maiju meidän keliaakikoiden hyväksi! ♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pörde myös itsellesi... siellä paraskin aktivisti ;))

   Poista
 5. Hyvä Maiju, tosi kiva kun olet tehnyt ison työn saadaksesi meille keliaakikoillekin herkullista syötävää. Täytyy muistaa City käytävä kun tulee Hesaan.

  t. Seija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti Seija... toivotaan, että tämä konsepti on silloin vielä pystyssä... jos ei niin ovat luvanneet seuraavaan konseptiinsa ottaa heti erikoisruokavaliot huomioon... Food Lab on vaan NIIN paras.

   Poista
 6. Hieno juttu! Hyvä että tietoisuus tästä asiasta lisääntyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin se on, tämä on ainoa keino saada tietoisuus lisääntymään ja asianmukainen kohtelu keliaakikoille... ettei joudu silmien pyörityksen kohteeksi liian usein.

   Poista
 7. Mahtavaa, mahtavaa, mahtavaa! Huikeaa, että tällaisia ihmisiä on sekä ehdottajien että toteuttajien puolella olemassa. Laitan tiedon jakoon vähintäänkin meidän keliakianuorten fb-ryhmään :)

  Ps. Tervetuloa Keliakiamessuille Tampereelle ensi viikonloppuna!

  t.Mira/ Keliakianuorten toimikunta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mira. Itse olen tulossa keliakiamessuille lauantaina, harmi kun ei pysty olemaan kumpaakin päivää ;)

   Poista

Kiitos kommentistasi. Tervetuloa uudestaan.