perjantai 18. huhtikuuta 2014

Tukholmassa - irtiottoa arjesta

Lähdettiin ottamaan pieni irtiotto arjesta, tämä tapahtui risteilyllä Tukholmaan.  Aiemmin tehtiin näitä irtiottoja useammin kuin nykyään. Itseäni vähän rasittaa usein matkustelussa mun ruokarajoitteisuus ja siitä syystä matkustan nykyään vähemmän kuin ennen.

Laivayhtiönä meillähän on useimmiten TallinkSilja, koska sen olemme kokeneet omaksi laivayhtiöksemme,  jo siitäkin syystä, että olemme tavanneet SiljaLinen Silvia Regina laivalla vuonna 1983. Tänä vuonna vietämme 30. vuotishääpäivää elokuussa. Nauroimme tätä kohtaamistamme laivalle ja sanoin miehelleni, että "kyllähän hän on aikamoinen onnenpekka kun aikoinaan mut laivalta löysi". Taisinpa saada vastaukseksi, että "tai sitten minä olen sen onnentyttö". Taidetaan olla voittajia molemmat, koska olemme eläneet niin sopuista yhteiselämää nämä vuodet. Tuon parempaa vasataparia en olisi elämääni toivonut löytävänikään.


Hyttiluokaksi varaamme nykyään Commodore-luokan hytin, koska haluamme nukkua yömme hyvin ja rauhallisisesti. Arvostan lisäksi muutenkin väljyyttä ja sitä löytyy näistä hyteistä. Haluan laivalla viettää aikaa rauhallisissa merkeissä, joten siksi maksan mielummin hyttiluokasta vähän enemmän ja tiedän, että toiveeni toteutuu.

Commodore-luokan hytteissä odottaa aina pullo kuohuviiniä ja pieni marja-hedelmätarjoilu.

 

Commodore hyttiluokkaan kuuluu myös Lounge-osaston käyttö. Loungessa on pientä välipalaa ja näille hyttiluokan omaaville myös oma baari ja sauna.

Erityisruokavalioisille suosittelen ottamaan yhteyttä laivayhtiöön etukäteen, jos on menossa näissä hyttiluokissa. Jos kuuluu ClubOneen, voi yhteyden laivayhtiöön ottaa ClubOnen kautta. 

Itse olin varautunut ja pyytänyt etukäteen, että minut huomioitaisiin ja olin tilannut itselleni Loungeen juustovoileivän, joka olikin ihan mahtava. Painotan siis edelleen, että näitä ei ole automaattisesti valmiina, vaan ne on aina tilattava etukäteen. Muuten voi joutua pettymään. 
Itse kävin kovan koulun ennen kuin kohtasin henkilön, joka osasi mulle kertoa, että miten tulee toimia tällaisissa tilanteissa. Varatkaa erikoisruokavalionne etukäteen.


Loungessa nautin tämän etukäteen tilaamani juustovoileivän ja hedelmäsalaattia kahvin kanssa.
Gluteenittomasti pakastimesta olisi saatavilla kaneli- tai vaniljakierre sekä kookospallo. Itse en vaan pysty edellä mainittuja syömään, koska mulle tulee aina tunne, että ne on NIIN nähty.  Pitäisi varmaan tehdä suosituslista laivayhtiölle, että myös keliaakikolle löytyy valmistajilta hyviäkin vaihtoehtoja.  Keliaakikkokin haluaa vaihtelua, vink, vink laivayhtiöllekin.


Commodore luokan aamupala syödään Bon Vivant ravintolassa. 

Söin aamupalani hyvin samantyyppisesti kuin kotonakin. 
Aamupala oli marja-hedelmä-rasvaton jugurtti-pähkinä-siirappi-smoothie -painotteinen.Edellä mainittujen lisäksi söin riisikakku-juusto-kasvis "leivän". 
Jostain syystä leivätkään ei maistu laivalla, kun ei ole sitä omaa huolella valittua 
suosikkileipää tarjolla. Riisikakku on silloin paras valinta. 


Keliaakikkona kaipaisin ruokalistoihin merkintöjä ruokalajien gluteenittomuudesta. 
Koen vähän hankalaksi sen, että, kun valitsee ruokapaikkaa laivalla, 
ei tiedä etukäteen mitä on tarjolla gluteenittomana. 
 

Paluumatkalla valittiin ruokapaikaksi Buffet.
Ajattelin, että kokeilen tätä, vaikka tiedän, että tämän kanssa on joskus tullut pahojakin pettymyksiä. 

Hintaa Buffetilla on muistaakseni 38 euroa.
Joten sitten sitä toivoo saavansa rahoilleen vastinetta.


Pääruoka oli ihan OK, mutta pakko antaa kyllä kritiikkiäkin.
Toivotaan, että osaan antaa sen rakentavasti.

Kakkujahan jälkiruokapöydässä on vaikka muille jakaa,
paitsi ei erikoisruokavalioisille.
Se on asia mihin pitäisi vähän panostaa, se on asia myös, johon olen kompastunut laivan buffet pöydässä varmaan joka kerta keliakiadiagnoosin saatuani.


Mitä tarjotaan keliaakikolle jälkiruokapöydässä?

Ainoat vaihtoehdot ovat valkosuklaakuppi ja magnovaahto. 
Tuo on asia, joka sieppaa mua joka kerta.
Voisiko ajatella, että edes yksi kakku olisi gluteenitonta? 
Keliaakikot yleensä tyytyvät vähään, kun ovat tottuneet saamaan vain vähän 
(siis edes yksi gluteeniton kakku, please). 

Kakuthan olisi helppo tehdä gluteenittomasti ja niitä voisi syödä kaikki normaaliruokavalioisetkin.


Edellä mainittu asia on se, mikä saa mut joskus näkemään punaista ja toivomaan hinnanalennusta, koska ei saa mielestään rahoilleen vastinetta.

Onneksi mulla on viisas mies. Hän vei mut lasilliselle sampanjaa ruokailun jälkeen. 
Sampanjan jälkeen kävin vielä ostamassa itselleni lohdutukseksi Desigualin mekon, jota olin katsonut jo menomatkalla. Tuli sitten kalliiksi tuo jälkiruokapettymys.


Aika ruokapanotteinen postaus näytti tulevan. 
Ruoka on keliaakikolle se usein vaikein asia matkustaessa, joten siksi mulle niin tärkeä. 

Juttelin juuri ennen matkaani erään toimittajan kanssa, jonka tytöllä on keliakia. Hän mulle juuri sanoi, että eivät ole halunneet lähteä laivallekaan, koska ei halua aiheuttaa tytölleen kauheata pettymystä ruoan suhteen. Juttelin myös toisen keliaakikon kanssa ennen matkaani ja hän kertoi mulle, että hänestä on tullut erakko ruokavaliosta johtuvista syistä.

Tästä syystä itsekin olen asiasta koko ajan äänessä ja toivon, että saadaan asiat kuntoon jossain vaiheessa myös tällä saralla.

Tukholmassa oli muuten kaunista.

Aurinko paistoi ja oli niin kevään tuntua.

Kevään kukat kukkivat ja puiden lehdet olivat silmussa. 


Sain levättyä, sain syötyä ja sain nautittua pari päivää rauhastakin. 

Joten ihan hyvä reissu oli kritiistäkin huolimatta. 

Tukholma on aina yhtä kaunis kaupunki. 

Maiju
16 kommenttia:

 1. Vaikka jälkiruokailu meni läskiksi sun osalta niin lohtumekko Desiqualilta on onnistunut!!! Wau !!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ja lohduksi voi sanoa, että eipä jääneet jälkkärikakut sitten mun vyötärölle. Kyllä tästä mekosta saa lohtua pitkäksi aikaa ;)

   Poista
 2. Kaunis mekko, kuvien perusteella näytti ollleen muuten hyvä matka.

  Siskoni tekee juhliinsa aina kääretortun jotta ystävä, jolla keliakia voi sitä syödä (samoin me muut) eli ei tarvitse leipoa edes kahta kääretorttua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Usein gluteenittomilla jauhoilla tehtyinä monet leivonnaiset on vielä parempiakin kuin vehnäjauhoilla yms.

   Poista
 3. Olen ihaillut tota mekkoa zalandolla. Me lähdetään huomenna samalla laivalla Tulkholmaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hinnat laivalla on niin edulliset, että jos vähänkään kiinnostaa, niin suosittelen ostamaan laivalta ;)

   Poista
 4. Upea tuo Desigualin mekko ja sopii sulle kyllä hyvin. Lillan

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Lillan, Desigual on aina Desigual ja on niin mua.

   Poista
 5. Maiju, onpa aika yllättävää, ettei laivan jälkkäripöydässä ollut keliakiakakkuja, koska keliakia on nykyisin aika yleinen.
  Onneksi sentään lohduttauduit mekolla ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin harvasta paikasta saa kakkuja, vaikka pakastevalmistajia löytyykin. En tiedä, että miksi se on niin vaikeaa. Usein se on se kuivakka pulla tai muffins, joka löytyy jostain kahviloista. Eikä niitäkään läheskään kaikista. Välistä olen juossut viisi kahvilaa läpi etsimässä gluteenitonta kahvin kanssa. Nykyään kannan omat eväät mukana ja jos mulle myydään EI OO:ta. Kaivan omat eväät mukaan, eikä yleensä kahvilanpitäjät mukise yhtään, kun sanon, että sitten ei varmaan haittaa, että syön omia eväitä? No ei ole haitannut. Joskus olen kuullut, että on haitannut. Itse olisin siinä tilanteessa vähän keskustellut. Muakin välistä kyllä ihmetyttää, että miksi ei ole. Kun keliakia on niin gramman tarkka ruokavalio, niin pelkäävätkö liikaa sitä kontaminaatio-riskiä eli kosketusriskiä, jossa gluteeniton tuote voi joutua kosketuksiin esim. työvälineen tai työskentelytilojen kautta. Tiedä häntä.
   Mutta todellakin, todellakin, mekko on kaunis ja lohtu tuli siitä.

   Poista
 6. Kuulosti kivalta reissulta, tuota kakku juttua lukuunottamatta. Aika yllättävää.
  Mekkosi on kaunis ja sopii sinulle kauniisti :)

  Rentoa pääsiäisen jatkoa !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tovotaan, että laivallakin harkitaan tuotakin asiaa ja jatkossa siihenkin voisi saada muutoksen. Pieniä asioita, mutta jollekin keliaakikolle se voi olla iso asia. Mutta mekkoo todellakin on NIIN kaunis ;)

   Poista
 7. Olisin jotenkin kuvitellut, että keliaakikoille olisi enemmän valinnan varaa, toisaalta en ole kakkuihminen niin harvoin kiinnitän huomiota. Tapaan tehdä suuren osan leivonnaisista gluteenittomina (silloin harvoin kun leivon), hyvä ystäväni on keliaakikko. Ihan hyviä niistä tulee, tai sitten syömme jäätelöä päälisillä, niiden kanssa ei ole vaaraa ja tämmöinen tumpelo kotikokkikin onnistuu varmasti ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan, että ollaan aiheesta sun kanssa juteltukin. Jäätelönkin tuoteseloste kannatta lukea ennen tarjoamista. Jopa vaniljajäätelössä saattaa olla vehnää, ihan vaan vinkiksi ;)

   Poista
 8. Harmittava juttu ruokapettymysten kanssa. Usein matkoilla ruokailu irti arjesta ja ruokaelämykset ovat erittäin merkittävä osa kokemusta ja jos niistä jää kurjia kokemuksia vaikuttaa se kuitenkin paljon seuraavien matkojen valinnassa. Kumma juttu ettei keliaakikkoja (menikö taivutus oikein?) ole tuon paremmin huomioitu, onhan kuitenkin nykyään varsin tunnettu sairaus. Mustalla huumorilla totean, että kauniit mekot ovat jälkkäripöytää huomattavasti kevyempi vaihtoehto vyötäröllä -tosin kukkarokin on sen jälkeen kevyempi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan sairastumiseni alkuaikoina pettymys oli vielä suurempi. Se oli varmaan syystä, että mä olen aina ollut sellainen fiilistelijä. Kun vielä tykkään kuvata suuren osan mitä koen tai tunnen, niin eihän siitä meinannut tulla mitään. Kuka nyt kuivia leipiä haluaa kuvata tms. Nyt olen vaihtanut ruokavaliota siihen suuntaan, että mua ei enää haittaa ihan niin paljon, että tarjonta on huonoa. Jälkkäripöydässä kyllä kaipaisi edes jotain, kun maksaa kuitenkin saman summan kuin muut. Mutta todellakin, todellakin. Mekko ei jäänyt mun vyötärölle. Positiivisia asioita täytyy etsiä jokaisesta pettymyksestäkin.

   Poista

Kiitos kommentistasi. Tervetuloa uudestaan.