torstai 10. heinäkuuta 2014

Hapan elimistö - emäksisempään suuntaan


Minulta toivottiin kirjoitusta elimistön happamuudesta. Minulla siis on hapan elimistö, josta olen kirjoittanut muutamaan otteeseen. Ensimmäinen postaukseni aiheesta on tammikuulta todistettavasti hapan otsikolla.

Tuolloin muutin omaa ruokavaliotani siihen suuntaan, että elimistöä saataisiin emäksisempään suuntaan. Ensiksi tietenkin luonnollisesti halusin yrittää muuttaa tuota elimistön happamuutta muuttamalla ruokavaliotani. Kävin sillon ravintoasiantuntija Tiina Hälvän vastaanotolla ja hän antoi neuvoja, että mitä ruokavalion kanssa pitäisi edetä.

Olin juuri saanut noihin aikoihin Hellapoliisin ja Tiina Hälvän kirjan Parempaa ruokaa, jossa oli hyviä ohjeita, sain kirjasta vinkkejä tämän ruokavalion noudattamista varten. Tiina Hälvä on perehtynyt tähän aiheeseen.

Itse kärsin koko viime syksyn olkapääkivusta. Olkapäät on mun akilleen kantapää eli heikot kohtani. Minulla todettiin syksyllä olkapäässä luuhun saakka ulottuva rustovaurio (= nivelrikko), joka aiheutti minulle kovaa yösärkyä käteeni, enkä nukkunut koko syksyyn kunnolla.  Lääkäristä en saanut mitään apua ongelmaani, joten mun  piti itse lähteä miettimään, että voisinko saada apua muualta. Päätin lähteä etsimään apua ruokavaliopuolelta.

Löysin myös Birgaterra -sivuston, jolta löytyi kivasti tietoa happamasta elimistöstä. Kannattaa siis lukea artikkeli täältä.  Mielestäni tuossa on aiheesta kaikki tarvittava tieto tuolla sivustolla.

Mitkä asiat happamoittavat elimistöä? 
- liha
- maitovalmisteet
- kahvi
- viljat (erityisesti valkoinen vilja)
- stressi / kiireinen elämäntapa
- tehdasvalmisteiset ruoat ym.

Bestshapen facebook-sivustolla on taulukko, josta näkee hyvin, että mitkä ruoka-aineet happamoittavat ja mitkä ruoka-aineet emäksisöivät elimistöä.

Mitä oireita hapan elimistö aiheuttaa?
- liikalihavuutta
- alipainoa
- väsymystä
- ruoansulatusongelmia
- ajatusten hitautta
- masennusta
- kiputiloja
- nopeutunutta ikääntymistä

Mitä muutoksia tein omaan ruokavaliooni?
Lisäsin ruokavaliooni vihreiden kasvisten, hedelmien, marjojen määrää. Vähensin maidon käyttöä huomattavasti. Maidon tilalle otin soijamaidon, kauramaidon ja mantelimaidon. Käytän kyllä joskus maitotuotteen maustamatonta jogurttia, joten ihan ehdoton en ole maidon suhteen, mutta huomattavasti vähemmän käytän sitä kuin ennen. Myös kahvin kanssa käytän maitoa, joskus voin siihenkin käyttää mantelimaitoa.Kun noita muutoksia tein ruokavaliooni alkoi pikkuhiljaa olkapääkipuni helpottamaan. Tätä ennen oli koitettu lääketieteellisesti kaikki mitä oli kokeiltavissa. Mikään ei tuntunut tuovan mulle apua. Tästä syystä aloin uskomaan ruokavalion vaikutukseen kivun hoidossa.

Monet ovat joskus sanoneet mulle, että eivät pysty syömään kasviksia, että ne ei vaan uppoa. Omalla kohdallani joskus pari vuotta sitten kun aloin lisäämään ruokavalioon enemmän kasviksia ja marjoja, aloin opettelemaan niiden käytttöä alkuun juotavassa muodossa eli valmistin niistä smoothieita. Nykyään mä jo nautin muun muassa vihersmoothien mausta. Kannattaa olla ennakkoluuloton, makuaistimukset muuttuvat ja kohta voit nauttia kasviksista ihan eri tavalla kuin ennen. Täytyy sanoa, että se on jo aika hyvin, että olen saanut jopa mieheni juomaan näitä mun smoothieita. Hän on sanonut, että ei pidä kysellä, että mitä niissä on, sen kun vaan juo.


Nykyään mulla ei ole mitään ongelmia nauttia tällaisistä ruoka-aineista. 
Näiden lisäksi syön kyllä myös esim. kalaa, broileria, perunaa ja gluteenitonta leipää.
Yritän syödä ravintosuositusten mukaisesti tietenkin epäterveellisiä ruokia ja gluteenia välttäen.
Mutta taas toisaalta jos mun tekee mieli jotain gluteenitonta leivosta, niin mä sen syön.
En kiellä itseltäni mitään. 


Itsellänihän ei kuitenkaan pelkkä ruokavalio auttanut elimistön emäksisemmäksi muuttamisessa.
Lopulta ostin emäksisen kivennäisainelisän kehon happo-emästasapainon tukemiseen.
Valmisteita oli markkinoilla useita, mutta itse päädyin pitkän harkinnan jälkeen pH-balanceen.
Ehkä pitää testailla muitakin valmisteita tämän jälkeen, jotta saa muistakin kokemusta.

Ytäväni laittoi muutama päivä sitten viestiä, että oli lukenut jostain lehdestä, että ruokasoodasta voisi saapa apua myös happamaan elimistöön. 
Itselläni ei ole tästä kokemusta, mutta aiheesta löytyy jotain täältä.

Ystäväni laittoi minulle ohjeen soodan käyttöön ja se oli tällainen: 0,5 l vettä ja puoli teelusiikkaa ruokasoodaa sekä pari tippaa sitruunaa. Sitruuna poistaa soodan kuohuomisen. 

Tässä nyt oli tätä ruokavaliota taas. 
Toivottavasti tässä oli vastauksia kysyjille.

Maiju

8 kommenttia:

 1. Kiitos tästä. Tuota pitäisi kyllä kokeilla itsekin jos monen vaivan syy löytyisi tuolta. Mitä laitat omaan smoothieen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Smoothien sekaan laitan mitä milloinkin. Oletko istangramissa? Siellä mä useastai jakelen kuvia ja hästäggään kuvaan ainesosat. Myös tuosta smoothie kategoriasta voi löytyä jotain. Smoothien sekaan voi laittaa mitä vaan. Tässä vaikka pari ajatusta: banaania, mangoa, appelsiinia, ananasta, kauramaitoa (jos haluaa makeutta vielä lisää niin hunajaa tai agavesiirappia). Vihersmoothie: lehtikaalia, babypinaattia, sitruunaa, avokadoa, kookosvettä ja jääpaloja.
   Minut löytää Instagramista nimellä pinkit_korkokengat

   Poista
  2. En ole instagrammissa (vielä) mut pitäis varmaan alkaa siihenkin maailmaan tutustumaan. Olen tehnyt muutaman kerran jotain herkku smoothieita mut ongelmaksi mudostuu allergia sille ja allergis tälle-tilanteeni. Nyt olisi haaveena ja tavoitteena saada kesäkilot veks. Miten ne päsikin salaa hyökkäämän kroppaani. Ärsyttävää.

   Poista
  3. Hyvä lisäys tuo vielä, mäkin käytän tuota sanaa usein kun en ole jotain asiaa tehnyt - vielä. Monet allergeenim tuottavat jutut voidaan korvata. Näissä voi käyr omaa mielikuvitusta ;)

   Poista
 2. Niin komppaan sun kirjoitusta ja kuvia :) Ei ole mitenkään vähäpätöinen asia mitä suuhunsa laittaa. Terveelliinen ruoka ei tuo ikuista elämää eikä nujerra kaikkia sairauksia, mutta moneen sairauteen jo pelkästään sillä saa avun ja ainakin se helpottaa olotilaa ja ehkäpä lääkkeet ja hoidotkin tehoavat paremmin kun kroppa ei ole täynnä kaikenlaista sinne kuulumatonta skeidaa.Nykypäivänä ei kukaan voi sanoa ettei tiennyt, netti on pullollaan tietoa ja ihan tavallista maalaisjärkeä käyttäen sieltä löytyy asiallisia ohjeita. Hömpötyksiin ei kannata lähteä mukaan, mutta mielestäni ne on helposti tunnistettavissa. Muutamassa päivässä uskomattomia painonpudotuksia ja ihon nuorentumista ym ei vaan oikeesti voi tapahtua. Pitää olla pitkäpinnainen ja kärsivällinen ja antaa itselleen anteeksi "syrjähypyt" ja sitten taas iloisin mielin ruotuun. Kun muutaman kuukauden on syönyt vaikkapa näiden Maijun ohjeiden mukaan niin alkaa tulosta syntyä ja kaikenlaiset einekset,karkit ja limsat suorastaan yököttävät.
  Uskallan väittää, että oma psorista johtuva nivelreumani lannistui siitä kun muutin ruokavalion terveelliseen suuntaan. Ensiapua sain kuitenkin lääkkeistä. Ja se mielettömän kevyt ja energinen olo...miksi sen pilaisi sillä että mättää suuhunsa E-koodeja?
  Jos/kun joudun seisoskelamaan kaupan kassajonossa, viihdytän itseäni tarkkailemalla ihmisten ostoskärryjä. Tosin usein niin mieleni pahoitan ja tekisi mieli sanoa, että meneppä nyt hyvä ihminen uudelle kierrokselle ja vaihda kärryn sisältöä!
  Usein kuulee sanottavan, ettei rahat riitä luomu-tuotteiden hedelmien ja superfoodien ostamiseen, mutta ne näyttävät riittävän einesten,karkkien,limsojen,kaikenmaailman raksujen ja välipalamössöjen ja maustettujen jugurttien ostamiseen. Ei terveellinen ja hyvä itselaitettu ruoka ole sen kalliimpaa. Se on vaan valintakysymys.
  Anteeksi, että tätä juttua nyt tuli näin pitkästi, mutta kun niin kovasti tykkään aiheesta :) Hyvä, että sinä Maiju näitä pitkiä kuvallisia postauksia jaksat tehdä, jos vaikka joku kokisi "herätyksen" :) Jokaisen kuuluu välittää itsestään ja läheisistään myös siten, että tarjoaa terveellistä ruokaa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin Arja kumma juttu, että kun pääsee lempiaiheeseen, niin sitä juttua riittää. Tiedän sina välillä, että mun paasaaminen on tuottanut hedelmää, kun joku kertoo, että koen ollut innoittajana elämäntapamuutoksessa. Nauratti aamulla kun tein vihersmoothieta ja vein lasin miehelleni, että juo tuo. Kiltisti meni ja joi, koska muuten olisi ollut ongelmaa saada se täpötäyteen harrikkalaukkuun. Keinot se on mulkakin.

   Poista
 3. Kiitos tästä postauksesta Maiju! Tulostan tämän äidille, niin että hän voi alkaa aiheen opiskelun. Tämä kooste näistä asioista on kyllä hyödyksi itsellenikin.
  Kiitoksin Kirsi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että tulee apua. Punaista lihaa muuten syön harvoin, enemmän käytön siis broileria ja kalaa. Sitä en muistanut kirjoittaa ylle.

   Poista

Kiitos kommentistasi. Tervetuloa uudestaan.