tiistai 12. toukokuuta 2015

Silja Serenadella gluteenittomasti

Ruoka on usein risteilyn yksi tärkeimpiä asioita. Keliaakikkona mietin yleensä etukäteen syömiset ja vaihtoehdot tarkemmin kuin ehkä normiruokavalioinen tekee, näin myös ennen risteilyä yritän tehdä. Välistä teen etukäteisjärjestelyjä ja ilmoitan laivalle jotain erikoistoivomuksiani. Usein niitä myös kuunnellaan.

Viime viikolla olin TallinkSilja laivan yhteistyöristeilyllä, jossa yksi tärkein osa oli gluteenittomien valikoimien testaaminen laivalla. Menomatkalla kävimme syömässä laivan Tavolata-ravintolassa. Kyseessä on italiainen ravintola. Heidän ruokalistansa löytyy täältä.

Söimme Tuulan kanssa molemmat Pollo con Limon eli grillattua maalaiskanaa. Ruokalistalla ei ole merkintöjä gluteenittomuudesta. Merkintöjen puuttuminen on aina minua vähän kiusannut, mutta keskustelu tarjoilijan kanssa auttoi tähän ongelmaan. Kuulin, että kokki valmistaa useammat ateriat gluteenittomasti pyynnöstä ja tarvittaessa niitä hieman mukaillaan tarpeen mukaan. Lisukkeeksi valitsimme molemmat gratinoidut kasvikset.  Tarjolla oli myös gluteenitonta Focaccia-leipää, joka tarjottiin oliiviöljyn kanssa. Ruokailun aikana katselimme, mitä naapuripöydässä syötiin ja heidän jälkiruokansa näytti niin hyvältä, että päätimme matkia ja valitsimme itsekin jäätelöä ja espressoa. Jälkuruoka kruunasi tämän hyvän aterian.


Aamupalan pääsimme nauttimaan ravintola Tavolatassa eli pääsimme nauttimaan laivan erikoisaamiaisesta.
Itse suosin aina laivojen erikoisaamiaistarjontaa. Siellä usein raaka-aineet on ensiluokkaisia ja palvelu näillä aamiaisilla on enemmän henkilökohtaista kuin puffassa. Kahvit tarjoillaan yleensä pöytään ja tarjoilijat ovat aina tarvittaessa apuna. 



Aamiaiseni kruunasi kun löysin gluteenittomien pullien ja muffinssien seasta yhden itsellenikin maistuvan (tutun tuotteen) eli Rollsfoodin toffeecookien. Siljalle vinkkinä, että tällaisia voisi olla tarjolla useamminkin. Uskon, että keliaakikot arvostavat vaihtelun vuoksi tällaisia.  Itselleni tämä oli ensimmäinen kerta, kun tämä keksi tuli vastaan.
Tämä cookie pysyy paremmin tarjoilukelpoisenakin.
Tämä keksi toimisi esim. jälkiruokapöydissäkin gluteenittomana vaihtoehtona,
kun usein kakut ja piirakat jäävät saamatta ja monet niitä kuitenkin kaipaavat.
Joten ihan vaan pienenä vinkkinä myös laivayhtiölle.
 

Paluumatkalla söimme Siljan Puffetissa. Halusimme nähdä tämänkin vaihtoehdon, koska tiesin, että laivojan uudistusten myötä oli myös puffan tarjonta muuttunut. 
Itse söin alkuruokana vihanneksia ja lohta. 
Puffetit ovat välistä vähän riskialttiita paikkoja keliaakikolle, koska gluteenia sisältävät 
ruuat ja gluteenittomat ovat vierekkäin ja ihmiset ottavat gluteenittomiakin välillä
gluteenia sisältävillä ottimilla. Siksi päädyin pysymään tällä turvallisella puolella suosiolla. 


Lämpimän ruuan kanssa linjastolla joutui käyttämään vähän"huutotekniikkaa", koska
gluteenittomat merkinnät oli linjaston alkupäässä ja itse linjastolla ei merkintöjä ollut.
Osa merkinnöistä puuttui myös alkupään listastakin.
Tämä tuottaa usein vähän ongelmatilanteita ruokia valittaessa linjastolta, kun ei tiedä mikä sisältää
gluteenia ja mikä ei sisällä (jono selän takana kasvaa). 
Huutotekniikalla sitten selvittelin henkilökunnalta, että
onko valitsemani tuotteet gluteenittomia. Näin uskalsin jotain lautaselleni ottaa.



Jälkiruokapuolella usein puffan puolella tuleekin ns. jälkiruokakateus.
Tälläkin kerralla päädyin vain katselemaan tarjontaa ja vertailemaan sitä muille tarjottaviin. Tarjolla olevat vaahdot on ne, mitä yleensä on ollut ainoana tarjolla. Tällä kertaa oli vaahtojen lisäksi tarjolla pakastemansikoita, hedelmäsalaattia ja smoothieta.



Lopulta löysin henkilökuntaan kuuluvan, jolta pääsin kysymään, että
onko totta, että tälläkään kertaa ei ole tarjolla muuta gluteenitonta.
Onneksi sattui palvelualtis tarjoilija, joka sanoi hakevansa minulle
jotain keittiöstä. 

Sain mukasta suklaakakkua, jonka nautin pehmiksen kera. 
Jouduin kyllä syöttämään työkaverilleni osan, koska kakkupala oli mulle liian iso.
Työkaveri onneksi rakastaa suklaakakkua, eikä pistänyt sitä pahakseen. 
Tämä kruunasi aterian ja pelasti mut jälkiruokateudelta. Jotain tällaista se keliaakikkokin kaipaa.
Rohkeasti siis kysymään muutkin keliaakikot, jos sieltä keittiöstä kuitenkin
löytyisi jotain. Aina ei ole löytynyt, mutta tällä kertaa löytyi.
 

 Seuraavan aamun aamupala nautittiin myös erikoisaamiaisena.
Tällä kertaa söin vähän kevyemmin eli leivän asemasta otin riisikakkua ja sen lisäksi söin jogurttia hedelmien kera. 



 Jos siis haluaisin suositella keliaakikoille laivalta ruokapaikkaa, niin
mun valitantani olisi kyllä Tavolata. Palvelu siellä pelasi hyvin ja meillä
oli ihan mielettömän palvelualtis tarjoilija Markus, joka yritti 
toteuttaa kaikki pienet toiveeni auliisti.

Vaikka tässä ehkä tuli hieman krittikkiäkin, mutta pääsääntöisesti siis
ruokailut hoituivat ihan hyvin. 
 

Maiju

8 kommenttia:

  1. Voi millaisia herkkuja. Suklaa saa kuolan valumaan samantien. Ei kiva näky kuule ollenkaan :D
    Tosi kiva kun päällimäisenä jäi kuitenkin palvelusta ja ruuista positiivinen fiilis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei varmasti ole kiva, jos kuola valuu siellä pitkin näppistä ;)

      Poista
  2. Aika mahtavat tarjoilut kyllä ja onneksi sait tuon palan kakkua. Silti kurjaa että joutuu pyytämään. Kyllä keliakia on nyt niin tapetilla, että gluteenitonta kakkua tulee aina olla tarjolla. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tai voisi olla, että kysy lisää gluteenittomia tuotteita tarjoilijalta.

      Poista
  3. Tätä postausta olin odottanut, luen näitä tosi mielenkiinnolla, vaikka itse pystyn syömään kaikkea. Koska koskaan ei voi tietää mistään asiasta liikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva on, että kiinnostaa... Sanon aina, että Suomessa on n. 70.000 ihmistä, jotka sairastavat keliakiaa tietämättään, koskaan ei voi tietää, jos osuu omalle kohdalle. Itse sairastuin yllättäen 48/vuotiaana.

      Poista

Kiitos kommentistasi. Tervetuloa uudestaan.