sunnuntai 27. joulukuuta 2015

Onko pakko syödä jos ei tahdo?

Ensimmäistä kertaa avaan tietsikan näin joulupyhien jälkeen. Olin antanut itselleni luvan olla postaamatta yhtään blogipostausta joulun aikana ja yritin muutenkin vähän rauhoitella itseäni somen kanssa niin, että puhelin ei olisi 24/7 mun käteen liimantuunena. Jollain tasolla onnistuinkin siinä. Hyvä minä.

Muutenkin joulu oli itselleni erilainen kuin  yleensä. Meillä on yleensä joka joulu samat kuviot, paitsi tänä jouluna. Mieheni oli töissä sekä jouluaattona että joulupäivänä. Minä nautin yksinolosta kotona, eikä tuosta syystä tehty normivierailuja suuntaan tai toiseen.

Sinänsä hyvä, koska heräsin jouluaattoaamuna kurkkukipuun ja nuhaan. Milläs se parhaiten lähtee? No tietenkin lepäämällä. Käytin kyllä vähän troppejakin kurkkukipua lievittämään ja yritin nauttia myös luontaisesti hyvin paljon vitamiineja. Ne on mun keinot, joilla mä yritän päästä taudeista pikaisesti eroon. Mä yleensä sairasta hyvin vähäån, johtuen varmaan mun vitamiinipitoisesta ruokavaliostani, jostain syystä kuitenkin nyt päätti tauti iskeä.

Sain jossain vaiheessa testiin A. Vogelin echinacea kurkkusuihketta ja se on kuulkaa tosi hyvä kurkkukivun karkoittaja. Se ikään kuin puuduttaa kurkun, pari suihkausta suoraan kurkkuun, niin johan alkaa kipu helpottamaan. Sain muutama viikko sitten testiin myös yskänsuihketta ja sitä olen nyt koitan suihkia samaan tapaan.


Mulla oli oikein aihekin mistä kirjoittaa ja se on ruoka ja syöminen.
Jouluna on tapana leipoa. Meillä tänä vuonna leivottiin kaikki gluteenittomana.
Mietin vaan, että onko oikeasti pakko leipoa? Olen niin kyllästynyt siihen, että jouluna 
täytyy syödä leivonnaisia, jouluna pitää syödä karkkia. 
Molemmat on sellaisia asioita, joita olen viime vuosina muutekin koittanut vähän välttää. 


Jouluruokahan sinänsä on kohtuullisesti syötynä ihan OK. 


Töissä on pitkin syksyä joku koko ajan kantanut nenän alle suklaata, mies on kantanut sitä myös matkalta. Tietenkin gluteenitonta, niin minäkin voin sitten syödä.
Olen toitottanut koko ajan, että älkää tuoko, en halua syödä.
Kuitenkin niitä vaan kannetaan nenän eteen, kun halutaan ilahduttaa myös keliaakikkoa.
Itse en yleensä osta karkkia tai gluteenittomia leivonnaisia, kuin todella harvoin.

Nyt on tullut ajatuksen paikka, jota olen miettinyt koko syksyn. 
Hmmm..


Mun pääsääntöinen ruokavalioni koostuu terveellisistä elementeistä. 
Kuitenkin olen sortunut noihin muiden kantamiin herkkuihin syksyn aikana.

Nyt olen tehnyt päätöksen, että nyt loppuu. 
Jatkan tällä perusruokavaliollani vuoden vaihteen jälkeen.
Jos muut kantavat mulle herkkuja, niin jätän ne vaan syömättä. 


Kuinka paljon helpompaa on kieltäytyä, kun herkkuja ei ole tarjolla?

Tiina Hälvältä ja Jutta Gustafsbergiltä on tulossa kauan odottamani Jutan Energisoiva dieettikirja
Tämä pitäisi minullekin tulla ihan näinä päivinä. 
Jutta ja Tiina ovat alkuvuodesta lähdössä kiertueelle näiltä tiimoilta.
Itsekin olen varannut oman paikkani Helsingin kiertueelta. 
Tiina Hälvästä olen kirjoittanut useaan kertaan. Tiina on mut johdattanut 
tämän ruokavalion salattuun maailmaan ja hän pelasti mut kipuhelvetiltä. Kiitos Tiina siitä. 


Kun jotain asioita päätän, niin ne yleensä pitää. 

Maiju

12 kommenttia:

 1. Koen usein, että makeasta kieltäyminen koetaan loukkaukseksi. Mulla ei ole terveydellisiä rajoitteita, mutta ne ei vaan maistu ja saavat aikaan huonon olon. Aattobrunsilla söin yhden joulutortun ihan jo senkin takia, että oliko se hyvää, ei ollut. Muuta makeaa en ole halunnut, vaikka kaikkea on ollut tarjolla koko ajan jo vieraidenkin takia.
  Mukavia vuoden viimeisiä päiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin söisin mielelläni mielummin suolaista kuin makeaa. Välistä ärsyttää kun ainoa gluteeniton mikä on tarjolla on marenkia ja mun tekisi mieli suolaista. Nyt olen jo oppinut, että mun ei ole pakko syödä.

   Poista
 2. Itselle ainakin jouluruoka ahimimiset piisaa. Tän päivän salireissulla oma peilikuva ei miellyttänyt lainkaan eikä toki yksin voi syyttää joulua vaan kyllä toi syksy on mennyt ihan penkin alle. Päätös tehdä muutos ruokailuun tapahtui jo aikoja sitten mutta tänään tuli se viimeinen pisara.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Usein se vaatii pitkän harkinnan. Asia on sitten helppo, kun sen vaan on omassa päässään päättänyt.

   Poista
 3. Olin 6 viikkoa ilman makeisia (suklaa, karkit) ennen joulua. Luulin etukäteen ettei onnistuisi, muttei se ollutkaan vaikeaa. Eikä kukaan ainakaan meillä töissä loukkaantunut kun en syönyt tarjottuja suklaita. Niitähän työpaikoilla on yllinkyllinjoulua edeltävänä aikana.
  Ajattelin noudattaa suht. sokeritonta ruokavaliota kunhan loma päättyy.
  Mukavaa ja reipasta alkavaa vuotta sinulle Maiju!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla usein on se ongelma, kun mulle usein haetaan erikseen ne gluteenittomat tuotteet. Jos sitten jätän syömättä, niin voi olla, että silloin herkemmin loukkaannutaan, kun en syökään. Mä kyllä yritän koko ajan toitotaa, että "älkää ostako mulle mitään". Jos ensi vuonna yritän olla vieläkin jämäkämpi.

   Poista
 4. Jouluherkkuja tuli täälläkin nautittua aivan liikaa ja nyt on ryhdistäytymisen paikka. Joulu on ihanaa aikaa, mutta herkuttelun näkökulmasta onneksi siihen on taas vuosi aikaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovasti olen miettinyt asiaa, että miten tuon järjestäisi. Pitää miettiä etukäteen jo ensi vuoden joulun ja tehdä siihen radikaalit muutokset. Jos olisi yksin tai molemmilla olisi sama ruokavalio, asia helpottuisi.

   Poista
 5. Sulla on kyllä niin voimakas tahto, että jos jotain päätät niin siinä pysyt :)
  Mukavaa alkavaa viikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan sitä mulla on. Olen vuosien aikana luopunut vaikeimmistakin asioista, kuin sokeri. Se on vaan tehdonvoimasta kyse. Nyt olen miettinyt tätä niin pitkään ja tiedän, että nyt vaan toteutan sen.

   Poista
 6. Syön kyllä herkkuja liikaakin, mutten pidä kaikesta makeasta, joten en syö vaikka kuka tarjoaisi. Ja anopin 'pakkopullaa' en ota vaikka muuta ei olisikaan tarjolla kahvin kanssa. Mielestäni jokaisella on oikeus valita mitä suuhunsa laittaa vaikka ei erityisiä allergioita tai muita rajoitteita olisikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä aloitan ensi vuoden niin, että en enää syö kohteliaisuussyistä, vaikka joku olisi juossut mun takiani puoli kaupunkia hakemassa sitä gluteenitonta. Yritän etukäteen kieltää, että ei saa juosta ;) Näin pääsemme molemmat osapuolet helpommalla ;)

   Poista

Kiitos kommentistasi. Tervetuloa uudestaan.