maanantai 9. toukokuuta 2016

Iloenergialla käydään ja siitä puhutaan

Maaliskuussa minuun otti yhteyttä eräs toimittaja, joka halusi kirjoittaa juttua suhtautumisestani keliakiaan. Aiemmin puhuin tästä IltaSanomien Hyväolo liitteessä tammikuussa.  Keliakia on ollut hyvin paljon tapetilla viime kuukausina ja hienoa, että asiasta kirjoitetaan ja puhutaan. Erikoisruokavaliot on aihe, joka aina puhuttaa kovastikin. Kirjoitin viime viikolla aiheesta Keliakialiiton suuntapalvelun blogiini ja itse mietin sitä, että miksi jotkut pitävät erikoisruokavalioisia uhkana, kun sen voisi muuttaa vaikka mahdollisuudeksi.

KauppaSuomi lehdessä oli viime viikolla siis tämä juttu ja kylläpä siitä tulikin ihanan positiivinen. Juuri minun näköinen juttu ja juuri sellainen, mikä sen pitääkin olla. On hienoa, kun voi kertoa, että elämästä voi nauttia myös autoimmuunisairauden kanssa täysin palkein. Elämä on asennekysymys.

Hienosti jutussa oli nostettu tärkeitä asioita esiin. 


Minä jaksan puhua aiheesta niin kauan kun joku jaksaa kuunnella.
Koen olevani jonkinlainen sananlähettiläs ja puhun mielelläni tästä
tärkeästä asiasta. 

Miksi aiheesta on tärkeää puhua? 

Siksi, että Suomessa on noin 70.000 ihmistä, jotka
sairastavat keliakiaa tietämättään. 
Hoitamaton keliakia on vakava sairaus. Siksi siitä pitää puhua. 

Maiju

16 kommenttia:

 1. Olen iloinen, kun puhut keliakiasta! Sen oireita, ehdottomuutta ja kuluja ei vain ymmärretä. Juuri törmäsin mieheni asioita hoidellasani taan yhteiskunnan tökintään keliakian suhteen sekä keskussairaalan asioiden hoidossa että Kelan päätökseen hoitotuesta (hoitotukeen ei huomioida Keliakian lisäkuluja (yhtenä osa-alueena muiden terveyskulujen lisäksi) - viime vuonna vastaus oli että Keliakiasta on oma korvauksensa ja nyt vain "ei huomioda"). Höh!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keliakialehdessä oli jotain juttua aiheesta? Oletko lukenut?

   Poista
  2. Toimeentulotuesta löysin lehdestä juttua, mutta kuukausittainen hoitotuki on Kelalta.

   Poista
  3. Todella ikävä oli tämä heikennys. Monille perheille se on tosi iso lovi. Itse olen nyt siirtynyt itse leipomaan ja säästän hieman kuluissa sitä kautta

   Poista
 2. Hieno juttu! Ja ilo auttaa moneen asiaan vaikkei välttämättä paranna sairautta mutta on hyvänä apuna :)

  60luvunnahkahousut.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin, ilo ei paranna, mutta helpottaa suhtautumista asiaan.

   Poista
 3. Sä oot ihan huippu. Osaat vielä selittää keliakiaan liittyvät asiat niin hyvin, että täytyy kyllä olla ihan daiju jos ei ymmärrä.
  Ihana Maiju <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritän selittää asiat niin, että tavalliset ihmiset ymmärtävät. Siten asiat on helppo sisäistää. :)

   Poista
 4. Ihan sun näköinen juttu, on mahtavaa kun toimittajat paneutuu aiheeseen eli tässä tapauksessa suhun ajatuksella. Vielä kun ajat niin tärkeää asiaa. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tärkeästä asiasta pitää puhua, jotta asia tulee tunnetuksia ja tiedetään mistä puhutaan :)

   Poista
 5. Heti bongasin jutun ja luin siltä seisomalta joka sanan! Jännä miten ihmiset ajattelee ,pinnallisesti, ja sanoo etteinyt vieni pala pullaa voi olla pahaksi! NO kyllä voi! Itselläni ei ole keliakiaa, mutta muita allergioita ja niiden kansa ei oikeasti kannata leikkiä...
  Peukutan sun 'työlle' <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu. Pakko on valistaa ja puhua, jotta ymmärrettäisiin tämänkin sairauden vakavuus ja samalla monien muidenkin. Asenteissa on vielä viilattavaa. Välttämättä monen kommentit eivät ole ilkeyttä, vaan tietämättömyyttä, kun ei ole joutunut kohtaamaan asiaa läheltä. :)

   Poista
 6. Aivan ihanaa kun pääsit kertomaan tärkeästä asiasta.
  Itse puhun avoimesti, häpeilemättä omista paniikkikohtauksistani ja moni onkin halunnut avoimen suhtautumiseni takia tulla juttelemaan omista vaikeuksista paniikin kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musta pitääkin puhua näistä vaikeistakin asioista, aina on joku joka tajuaa, että "hei mä en olekaan ainoa ja yksin ongelman kanssa". Vertaistuki on tärkeää.

   Poista
 7. Hieno homma ja tuo puhuminen asiasta on tärkeää, jotta ihmiset valistuivivat asiasta enemmän :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näistä pitää vaan puhua tietoisuuden lisäämiseksi.

   Poista

Kiitos kommentistasi. Tervetuloa uudestaan.