maanantai 27. kesäkuuta 2016

Lapsuuteni leikkipaikka Malmin lentokenttä

Malmin lentokenttä ja sen kohtalo on ollut jo vuosia tapetilla ja taistelun kohteena. Minullakin on suhde Malmin lentokenttään. Olen asunut lapsuudestani varhaisaikuisuuteeni Malmin lentokentän lähistöllä eli Sepänmäessä siihen saakka, kunnes menin 21-vuotiaana naimisiin ja muutin pois lapsuudenkodistani. Malmin lentokenttään liittyy hyvin paljon muistoja. Aloimme joku aika sitten juttelemaan Taiga Colorsin Jutta Kuuren kanssa Malmin lentokentästä. Hän suunnitteli silloin mallistoaan, joka liittyi olennaisesti Malmin lentokenttään ja minä avauduin suhteestani Helsinki-Malmin lentokentään. Naureskelin Jutalle, että olen leikkinyt piilosta lukuista kerrat Malmin lentokentällä. Kävimme toukokuussa verestämässä muistoja kentästä ja otin muutamia kuvia.
Helsinki-Malmin lentokenttä - 1 (1)
Asuin noin kilometrin päässä Malmin lentokentästä. Malmin lentokenttää ympyröi verkkoaita, jossa oli sopivasti reikä meidän kulkureitillä. Siitä reiästä pujottauduimme läpi ja hipsimme kentälle leikkimään, ikää oli varmaan silloin noin 10 vuoden molemmin puolin. Se oli sitä aikaa, kun lapset liikkuivat vähän vapaammin, vaikka ei vapaata kasvatusta ollutkaan. Meidän leikkimme oli hyvin viattomia ja emme omasta mielestämme aiheuttanut kuitenkaan häiriötä kentällä. Pujottauduimme siis verkkoaidan läpi, tosin olisihan sitä parin kilometrin päästä päässyt ihan luvallisesti kentälle. Halusimme kuitenkin päästä kentälle lyhyintä reittiä.
Kävimme katselemassa myös lentokoneita, mutta suurinta hupia oli mennä lentokenttärakennuksen yläkerrokseen ja leikkiä siellä piilosta. Siellä oli kivat "ikkunat", joista sitten yritimme kurkistella, että näkyykö niitä piilossa olevia kavereita. Samalla piti vähän ehkä "pelätä", että tuleeko joku henkilökuntaan kuuluvat häätämään meitä pois meidän leikeistä. Ihme kyllä ei koskaan tullut. Nyt jälkikäteen mietin, että olikohan siellä kukaan edes töissä. Kuvan ylimmäinen kerros oli meidän piiloleikkipaikkamme. Pienistä ikkunoista oli kiva kurkistella, että näkyykö kavereita missään.
Malmin lentokenttä - 1 (6)
Teinivuosina ystäväni kanssa käytimme Malmin lentokentän kahvilaa treffipaikkana. Kävimme siellä salaa katselemassa vastakkaisen sukupuolen edustajia. Muistan, että kuuntelimme kahvilan levyautomaatista sen ajan hittikappaleita. Jonkun biisinkin osaisin vieläkin nimetä, mitä silloin siellä kuunneltiin, kesä oli 1980. Kuuntelimme muun muassa sen kesän euroviisubiisivoittajan Johnny Logania biisiä Whats another year, joka oli sen kesän hitti.
Malmin lentokenttä - 1 (5)
Yllä mainitusta syystä siis paikka on itselleni tunteita ja muistoja herättävä paikka. Silloin 70-80-luvuilla ei koskaan puhuttu mistään lentoliikenteen meluista. Muistan, että kotimme ikkunasta oli hauska katsoa kun laskuvarjohyppääjät hyppivät joskus isoinakin ryppäinä taivaalta muodostaen erilaisia kuvioita. Nykyisin lentäkentän toiminta koostuu lentokoulutuksesta, yleisilmailusta ja viranomaislennoista (lähde wikipedia).
Helsinki-Malmin lentokenttä - 1 (3)
Kun Taiga Colorsin 60°15′14″N, 25°02′39″E -mallisto lanseerattiin, ostin Jutalta palasen lapsuuttani ja nuoruuttani.  Tapahtui sitten Malmin lentokentälle mitä tahansa, niin hankin oman muistoni paikasta.
Malmin lentokenttä - 1 (4)
En toivoisi, että kenttä menetettäisiin, mutta hallitus on tainnut päättää asiassa toisin. Mielestäni Helsinki-Malmin lentokenttä pitäisi kyllä julistaa suojelukohteeksi. Tuntuu niin oudolta, että miten tällaisesta kohteesta ylipäätään halutaan eroon.
Maiju

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Tervetuloa uudestaan.