sunnuntai 19. kesäkuuta 2016

Sunnuntaiaamun parempi aamiainen

Minun on tehnyt mieli jo monta vuotta gluteenitonta voileipäkakkua. Kun sellaista ei ole tullut vastaan, niin päätin vihdoinkin toteuttaa tämän pitkäaikaisen toiveeni. Olen oppinut tässä vuosien myötä, että jos jotain haluaa oikein kovasti, niin parasta on tehdä se itse. Joskus vaan kestää se, että pääsee ajatuksesta tekoihin. Nyt päätin ottaa sen aikani.
Olin aikoinaan meidän suvun voileipäkakkumestari. Opiskelin nuorena tyttönä ammattikoulussa keittäjälinjalla ja siellä opin tekemään suussa sulavia voileipäkakkuja. Niitä tein sitten koulun jälkeen kaikkiin sukujuhliin kyllästymiseen saakka. Sitten onneksi sukuun tuli toinen, jolle paljastin omat salani ja hän jatkoi viitoittamallani tiellä ja pääsin tästä suvun juhliin kakkujen tekemisestä.
Keliakian myötä sitten en ole nähnyt vilaustakaan gluteenittomista voileipäkakuista, vaikka niiden tekeminen on ihan yhtä helppoa, kuin on normaalin voileipäkakun tekeminen. Kunhan vaan muistaa tarkistaa jokaisen raaka-aineen gluteenittomuuden sekä valmistaa kakun puhtailla alustoilla ja työvälineillä.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Toteutin kakkuni helpoimman kautta eli valitsin kakkuuni gluteenittomaksi leiväksi Frian gluteenittomat paahtoleivät. Muidenkin valmistajien gluteenittomia paahtoleipiä löytyy pakastealtaasta. Sen vinkin annan, että jos ei heti valmista kakkua, niin kannattaa laittaa leipä kotona vielä pakastimeen, koska gluteeniton pakasteleipä ei säily hyvänä kovinkaan pitkään. Paahtoleivistä tulee hyvä kakku, kun kasaa leipäkerrokset limittäin.
Fria paahtoleipä - 1
Teen aina kakkuni "omasta päästä", joten siksi mulla ei ole ohjetta teille antaa, mutta kerron pari vinkkiä, mitkä ovat voileipäkakun salat. Valmistan usein omat voileipäkakkuni niin, että käytän täytteisiin savukinkkua, erilaisia tuorejuustoja, luonnonjogurttia. Tällä kertaa löysin kaupan hyllystä myös hyvää Tzatziki-tuorejuustoa. Jos haluan laimentaa suolaisuutta lisää täytteen sekaan ananasta ja jos taas haluan lisätä hieman suolaisuutta saatan lisätä hivenen suolakurkkua.
Vinkkejä voileipäkakun tekemiseen:
  • valmista mieto lihaliemi (koska usein täytteissäkin on jo valmiiksi suolaa)
  • kostuta leipäviipaleet kunnolla, jotta kakku ei jää kuivaksi
  • maista aina kaikki valmistamasi täytteet
  • leikkaa paahtoleivistä reunat
  • kun kakku on vetäytynyt yön yli jääkaapissa, tasoita kakun reunat leikkaamalla ne tasaiseksi
  • jos valmistat gluteenitonta kakkua, muista tarkistaa kaikkien raaka-aineiden gluteenittomuus ja valmistaa kakku puhtailla alustoilla ja työvälineillä
Täytyy sanoa, että maistuipa kakku hyvältä näin viiden vuoden tauon jälkeen. Mieheltäkin tuli kehut ja hän on sentään normaaliruokavalioinen. Gluteenitonta kakkua voi siis valmistaa myös kaikille. Gluteenittomat paahtoleivät pakastimesta ovat ihan kohtuuhintaisia, vaikka ei ihan yhtä halpoja olekaan kuin normaalit paahtoleivät.
gluteeniton voileipäkakku 1 - 1 (6)
Joten rohkeasti vaan kokeilemaan myös gluteenittomia kakkuja.
Aamupalaa syödessäni piti todeta, että olen sentään aika hyvä kokki - vieläkin.
Gluteeniton voileipäkakku


Maiju

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Tervetuloa uudestaan.