tiistai 28. kesäkuuta 2016

Suurinta omaisuutta on itsevarmuus

Minulta toivottiin kirjoitusta terveestä itsetunnosta ja siitä, että miten olen tähän pisteeseen päässyt. Omaa positiivisen elämänkatsomuksen, joka on auttanut aivan varmasti oman minäkuvani rakentamisessa. Keskityn itsessäni aina asioihin, jotka minussa on hyvin. Jätän huonot piirteeni vähemmälle huomiolle. Tunnistan siis omat vahvuuteeni ja heikkouteni ja yritän keskittyä omiin vahvuuksiini. Tämä on varmaankin se mun tärkein ohjeeni mitä antaisin hyvän itsetunnon kehittämiseksi. Olen itsekin tehnyt tämän eteen töitä ja muistan nuorempana kärsineeni myös heikkouksistani. Ikä on tuonut itselleni enemmän varmuutta ja myös armollisuutta itseäni kohtaan.
hyvä itsetunto - 1 (2)
Sanon aina, että kaikki lähtee hyvin yksinkertaisista asioista. Tällaisia asioita itse noudatan elämässäni:
 • Arvosta itseäsi, jos et sinä tee sitä itse, ei sinua arvosta kukaan muukaan.
 • Muista, että olet kaunis, voit toistaa sitä itsellesi peilin edessä jos et muuten sitä usko. Lopulta alat uskomaan. Muista, että kauneutta on monenlaista, on myös sisäistä kauneutta, jota voi hakea tätä hokemalla. Sisäinen kauneus on tärkeintä kauneutta.
 • Keskity hyviin puoliin itsessäsi, jätä huonot puolesi vähemmälle huomiolle.
 • Mieti asioita joissa olet hyvä. Keskity niihin.
 • Kohtele itseäsi hyvin ja kohtele myös muita hyvin.
 • Ole oma itsesi, älä yritä edes matkia muita.
 • Opettele kertomaan omat mielipiteesi ja muista, että on tärkeää tietää mitä itse haluaa.
 • Ole itsellesi armollinen. Älä vaadi itseltäsi liikaa.
 • Päästä irti menneestä ja keskity tulevaan.
 • Älä anna kenenkään mielipiteen lannistaa itseäsi. Sinä itse tiedät kuinka arvokas olet.
 • Älä liikaa mieti sitä, että mitä muut sinusta ajattelevat, keskity itse ajattelemaan itsestäsi hyvää.
 • Keskity asioihin mikä sinulla on hyvin, etsi asioista positiivinen puoli.
 • Hymyile. Hymyllä on valtava voima.
hyvä itsetunto - 1 (1)
Olen joskus sanonut, että kenenkään ei pidä hyväksyä sitä, että joku toinen ihminen latistaa sinut. Muista, että ilman omaa suostumustasi sinua ei saada tuntemaan alemmutta, näin sanoi aikoinaan Eleanor Roosevelt. Olen aina omannut hyvän itsetunnon, vaikka eräs veljistäni on aina kertonut minulle, että mitä vikaa minussa on. Päätin aikoinaan, että olen kaiken sen yläpuolella ja uskon mieluimmin itsestäni hyvää, kuin uskoisin hänen puheitaan. Minulla oli tuolloin kaksi vaihtoehtoa, joko saada huono itsetunto tai luoda oma mielipiteeni itsestäni. Päädyin jälkimmäiseen.
Voisin luetella omat vikani, mutta en koskaan keskity  niihin, koska koen, että niillä ei ole mitään merkitystä. Arvostan mieluimmin omia hyviä piirteitäni, kuin keskittyisin niihin huonoihin.
hyvä itsetunto - 1
Kun katsot itseäsi peilistä mitä näen?
Näetkö ensimmäisenä ne asiat, jotka sinussa on hyvin? Minä näen itsessäni usein iloiset silmät ja hymyn. Toivon, että muutkin näkevät. Voisin tarkistella itseäni kriittisesti ja nähdä jotain muuta sieltä peilistä. Kuitenkin koen ettei minulla ole tarvetta keskittyä ikäviin asioihin itsessäni.
Sinä itse usein määrittelet myös sen, että miten muut sinut näkevät. Jos olet ensimmäisenä kertomassa muille, että mitä vikaa sinussa on, niin muutkin sen varmasti huomaavat. Kun jätät ne huonot piirteet kertomatta, niin tuskinpa muutkaan siihen keskittyvät. Joku voi pitää hyvää itsetuntoa itserakkautena, mutta se on vain sitä, että olet sinut itsesi kanssa.
Jos tunnet viihtyväsi itsenäsi, ulkoinen olemuksesi ei merkitse mitään (Leontyne Price). Hyväksytään itsemme sellaisina kuin olemme ja keskitytään hyviin puoliimme. Siitä se itsensä hyväksyminen lähtee.
Maiju

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Tervetuloa uudestaan.