torstai 7. heinäkuuta 2016

Juomattomuus ongelma ympäristölle?

Onko juomattomuus ongelma ympäristölle? Itselleni se ei ole. Noin 15 vuotta sitten lopetin alkoholin käytön, koska en vaan kokenut tarvetta alkoholin käyttämiselle. Olen monta kertaa puhunut muidenkin alkoholittomien ihmisen kanssa siitä, että juomattomuus on usein muille se isoin ongelma, vaikka itselleen se ei ole ongelma ollenkaan. Kun sen on jättänyt omasta vakaasta harkinnastaan pois, niin ei aina ymmärrä, että miten muut jaksavat siitä kantaa huolta ja tehdä ongelmaa.
Jätin jossain vaiheessa jopa juhlissa käymisen kun en jaksanut kuulla kuittailua juomattomuudestani. Kerrankin eräs miespuolinen esimiesasemassa oleva yritti maanitella mut juomaan tyyliin, että "eiks sun ukkos anna sun juoda?" Vastasin, että mulla ei ole tapana kysellä ukolta lupaa tällaiseen, vaan osaan itse tehdä omat päätökseni. Kun ei maistu, niin ei vaan maistu. Nykyään siis hyvin harvoin käyn tilaisuuksissa, jotka tiedän koostuvan alkoholipitoisista tarjoiluista.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kerran olin lääkärintarkastuksessa ja naispuolinen lääkäri kysyi, että "miten on alkoholin käytön kanssa"? Vastasin, että en käytä alkoholia. Lääkäri siihen sitten kysymään, että "ai, onko se ollut sulle joskus ongelma"? No ei ole ollut ongelma, mutta ei vaan maistu vastasin.
Kerran sitten olin kokkareilla, joissa tarjolla oli alkoholia jos minkä sorttista. Siinä sitten jonottelin illan alkajaisiksi juomajonossa. Kun olin vuorossa, kysyin, että "onko jotain alkoholitonta?" Sain vastauksen, että "hanasta tulee vettä". Olisi itse pitänyt koukkia tarjoilijoiden takaa hakemaan keittiön hanasta vettä. Jäi vesi juomatta ja tulin kyseisissä juhlissa hyvin halvaksi vieraaksi. Enkä edes tainnut olla joukon ainoa alkoholiton. Sanomattakin on selvää, että en kauaa viihtynyt juhlissa.
Tässä jokin aika sitten aiheesta keskusteltiin taas muutaman muun alkoholittoman ihmisen kanssa ja ihmeteltiin, että mitä elämä on niin alkoholikeskeistä, että alkoholittomia ihmisiä pidetään jotenkin kummallisina. Jotenkin ympäristöllä on joskus vaikea käsittää, että miksi joku ei juo. Mielestäni osaan pitää itse ainakin hauskaa ilman alkoholiakin.
Omalla kohdallani voin kertoa, että olen liian kiireinen ihminen, eikä itselläni olisi aikaa hukattavaksi krapula-aamuihin. Täytyy sanoa, että minusta on ihana kun ei ole muistikatkoja juhlien jälkeisinä aamuina, eikä tule koskaan valvottua juhlissa myöhään. Lähden varmaan ensimmäisten joukossa pois,  siinä vaiheessa kun alkoholi alkaa nousemaan muiden päähän.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Tiedän paljon ikäisiäni naisia, jotka ovat jättäneet alkoholin pois.  Ollaan sitten pohdittu sitä, että alkoholia on paljon tarjolla tilaisuuksissa, mutta meidät alkoholittomat unohdetaan laskuista. Taidamme siis todellakin olla sellaisia kummajaisia.
Onko sinulla kokemuksia alkoholittomana olemisen kanssa? Miten itse olet kokenut alkoholittomuuden ja ympäristön suhtautumisen alkoholittomuuteen? Olisi kiva kuulla muiden kokemuksia aiheesta.
Onko alkoholittomuus siis ongelmana yleinen?
Maiju

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Tervetuloa uudestaan.