lauantai 10. syyskuuta 2016

Kuumat aallot

Tiedättekö miltä tuntuu kun alkaa kuumottamaan. Kuuma aalto nousee alhaalta ylöspäin ja sydän hakkaa kuin viimeistä päivää.

Vaihdevuodet on asia, josta lasketaan leikkiä ja niille nauretaan. Nauretaan ainakin siihen saakka, kunnes ne sattuvat omalle kohdalle. Muistan kuinka itsekin laskin leikkiä hyvän ystävän kanssa hänen vaihdevuosistaan. Nauroin siihen saakka, kunnes ne osuivat omalle kohdalle. Siihen loppui nauru (ainakin vähäksi aikaa). Kyllä me taisimme vielä nauraa 
vähän, kun tapasin hänet ja sanoin, että sain kostoni, kun olin hänelle niin nauranut.

kuumat-aallot-1

Tiesin kuitenkin heti mistä oli kyse, kun kuuma aalto iski kohdalleni. Pari viikkoa niitä pähkäilin ja sitten oli pakko mennä lääkäriin kysymään, että olisiko siitä nyt kyse. Lääkäri noin 30-vuotias katsoi minua ja sanoi, että "ei sinulla voi olla vaihdevuodet, jos sinulla on vain kuuma". Vaikka oli keskikesä, niin kerroin lääkärille, että tiedän kyllä, että milloin mulla on kuuma ja milloin mulla on kuuma-aalto, että siitä ei vaan voi erehtyä. Lääkäri kuitenkin suostui ottamaan kokeet ja näinhän siinä oli päässyt käymään, että hormonitaso oli sellainen, että mun diagnoosi osui oikeaan. Lääkärin oli sitten vaan pakko myöntää, että menopaussi oli alkanut.

Kuumotus, punotus ja hikoilut ovat yleisiä oireita ja ne alkavat usein kaulalta ja hiipivät kasvoille. Sen kyllä huomaa, kun aalto iskee kohdalleen.

Minulle määrättiin hormonikorvaushoitoa. Olin sitten käyttänyt hormoneita jonkun kuukauden ja lääkäri ihmetteli, että miten mun verenpaineeni huitelee vaarallisen korkeissa lukemissa. En voinut itsekään ymmärtää, kunnes tajusin syy-yhteyden. Joten hormonit saivat jäädä.

Itse löysin lopulta apua ruokavaliopuolelta. Lisäsin ruokavaliooni kasviksia, hedelmiä, pähkinöitä ja yritin syödä terveellisemmin. Ruokavaliomuutokset toivat apua olotilaani.

Vaihdevuosiin liittyvä hikoiluoireet kestävät yleensä noin 2-5 vuotta. Itselläni ne kestivät noin 4 vuotta. Olen siitä onnellinen, että olen voiton puolella näiden oireiden kanssa. Joskus vielä saattaa tulla oireita, jotka menevät nopeasti ohi, mutta enää niitä ei tule päivittäin.
Vaihdevuodet kuuluvat naisten elämään ja niiden kanssa vaan on opittava elämään. Itse olen yrittänyt ottaa tämän vaiheen elämässäni huumorilla, kun ei muutakaan voi.  Päätin, että minusta ei tule oireiden takia kiukkuista vaihdevuosi-ikäistä eukkoa, vaan yritän sopeutua tähänkin elämänvaiheeseen niin positiivisesti kuin siihen voi suhtautua.

Maiju

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Tervetuloa uudestaan.