perjantai 4. marraskuuta 2016

Oleko ravintoloitsijalle yleinen vitsi?

uin tänään Aamulehdestä artikkelin, joka sai sydämen sykkeen taas kiihtymään. Kirjoitan usein keliakiasta ja siihen liittyvästä gluteenittomasta ruokavaliosta.

Syy miksi siitä puhun on se, että haluan kertoa muillekin, että mitä on keliakia ja mitä se käytännössä siis tarkoittaa. Kirjoitin toukokuussa Gluteeniton suunta blogiini aiheesta, että Gluteenittomat tervemenoa muualle. Silloin eräs "huippukokki" kertoi, kuinka erikoisruokavalioiset saavat hänen verisuonensa pullistumaan päästä. Tänään tuli taas tunne, että aiheeseen pitää palata tuon Aamulehden artikkelin takia.

img_9468

Sairastan myös muita kroonisia sairauksia, mutta keliakia on ainoa sairauteni, jonka takia joudun usein puolustamaan itseäni ja muita samassa tilanteessa olevia. Haluan puolustaa aina myös muita ihmisiä, joilla on joku muu sairaus kuin keliakia, mutta joutuvat hoitamaan sitä muuta sairauttaan gluteenittoman ruokavalion avulla.
Kuukausi sitten olin todella onnellinen erään huippukokin eli Hans Välimäen mahtavasta kommentista jossain lehtihaastattelussa. Hän sanoi, että "pahin virhe keittiön puolelta on ylimalkaisuus ihmisten yliherkkyyksiä kohtaan. Emme voi tietää asiakkaan yliherkkyyden määrää tai laatua." Voi, että Hans Välimäen pisteet nousivat tuosta kommentista.

Aamulehti kirjoitti tänään aiheesta, kuinka ketjuravintolat kusettavat asiakkaita ja pienravintoloitsijoilla on entistä vaikeampaa. Tässä kirjoituksessa sai kuulla kunniansa niin ravintoloiden asiakkaat, ketjuravintolat  ja erikoisruokavalioita noudattavat ja monet muutkin, jotka näitä ravintoloitsijoita ärsyttivät.
Ärsyttävät erikoisruokavalioiset
Itseäni kosketti ehkä eniten tuo erikoisruokavalioisten osuus aiheesta. Ravintoloitsijat kertoivat, että kuinka asiakkaatkin osaavat olla hankalia. On kaiken maailman allergioita, jotka hankaloittavat ravintoloitsijoiden elämää. Sanottiin, että he tietävät, että keliakia on sairaus, mutta miksi juuri kaikki ne 2 prosenttia, jotka sairastavat keliakiaa tulevat juuri heidän ravintolaansa. Kerrottiin, että gluteeniton on ravintolapiireissä vitsi. Tämä puheenvuoro sai ravintoloitsijoilta aplodit.
En halua olla hankala, hoidan ruokavaliollani autoimmuunisairauttani
Olen saanut osakseni ravintoloissa muutamia kertoja silmien pyöritystä, huokailuja tai muuten epäasiallista kohtelua, vaikka olen kertonut, että minulla on keliakia. En siis halua olla hankala kyselemällä ruokien gluteenittomuuden perään, hoidan ruokavaliolla autoimmuunisairauttani. Olen tosin saanut myös aivan ihanaakin kohtelua. En siis halua todellakaan niputtaa kaikkia ravintoloita tähän samaan kastiin. Osa kohtelee meitä erikoisruokavalioisia ihmisinä ja osalla on oikeasti halu palvella meitäkin. Osalla sitten on vaan asennevamma ja antavat sitten palaa kommenteillaan.
img_9469

Mietin juttua ja ajattelin, että jos ravintoloitsijoilla on huoli siitä, että asiakkaat kaikkoavat, niin voin kertoa, että tällä saadaan varmasti ne loputkin häviämään, kun haukutaan kaikki asiakkaat ja heidän toimintatapansa.
Emme palvele erikoisruokavalioisia
Nyt ehdotan seuraavanlaista käytäntöä. Voisiko ajatella niin, että ne ravintolat, jotka eivät halua palvella erikoisruokavalioisia laittavat oveensa lapun, että EMME PALVELE ERIKOISRUOKAVALIOISIA. Valitsemme silloin seurueemme kanssa toisen ravintolan. Tämä on näin yksinkertaista. En usko, että kukaan tieten tahtoen haluaa tulla kiusaamaan ravintoloitsijoita, joilla ei ole palveluhalukkuutta tarjoilla ruokavalio-ongelmaisia. Itse pysyn mahdollisimman kaukana, jos näin toivotaan.
Valitsen itse ravintolan, joka ei koskaan aliarvioi sairaudestani johtuvaa ruokavaliota ja palvelee minuakin ihmisenä.

Parin viikon päästä Tampereella on Gluteeniton Elämä -messut, jolloin Tampere täyttyy gluteenittomista ihmisistä. Toivon, että sieltä löytyy vielä myös meitä gluteenittomiakin mielellään palvelevia ravintoloita. Toivon siis vinkkejä ruokapaikoista, joille meidänkin raha kelpaa vielä Tampereella.

Keliakialiittokin tarttui aiheeseen ja otti kantaa artikkeliin. Keliakialiiton vastine Aamulehdelle löytyy täältä. Kiitos liitolle, kun toimi nopeasti ja otti kantaa asiaan.
Kerro minulle, jos olen tervetullut ravintolaanne, minä tulen ja tuon ystäväni ja perheeni myös. Hyvä kello kauas kuuluu on vanha sanonta ja pätee gluteenittomien piirissäkin (ja todellakin maksan itse aina omat ruokani).

Maiju

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Tervetuloa uudestaan.