tiistai 29. marraskuuta 2016

Onko minun gluteeniton elämäni hyväksyttävämpää?

Olen monta kertaa miettinyt sitä, että onko minun gluteeniton elämäni hyväksyttävämpää kuin monen muun jotain muuta sairautta sairastavan ja gluteenitonta ruokavaliota noudattavan elämä? Olen tullut siihen, että keliaakikon gluteeniton elämä hyväksytään, mutta monen muuta sairauttaan gluteenittomalla ruokavaliolla hoitavan elämä on paljon vaikeampaa. Vaikeampaa ympäristön taholta tulleiden epäilyjen takia, eikä näitä syitä tahdota millään hyväksyä. Vaikka näiden syiden ei pitäisi edes kenellekään toiselle edes kuulua.

Tiedän itsekin erään toisen toiminnallisen ongelmani vuoksi (nivelrikkoinen olkapääni), että joskus ruokavalio voi olla ainoa vaihtoehto hoitaa jotain elimistön ongelmaa. Joskus lääketiede ei kykene auttamaan lääkkeillään potilasta ja joskus vaan ruokavaliohoito koetaan paremmaksi vaihtoehdoksi kuin purkki lääkkeitä.

Minut oli kutsuttu mukaan Gluteeniton elämä messuilla mukaan paneeliin, joka käsitteli Minun gluteeniton elämä -aihetta. Paneelissa oli lisäkseni neljä muuta gluteenitonta ruokavaliota noudattavaa. Jokainen paneellissa oleva sairasti jotain sairautta, johon haettiin helpotusta gluteenittomalla ruokavaliolla.

minun-gluteeniton-elamani-1-2
Kuva: Sonja Tuomi/Keliakialiitto
Paneelissa oli mukana Liisa Marttila, jolla on vilja-allergian lisäksi monia muitakin allergioita. Jarmo Rakkolainen sairastaa ihokeliakiaa, joten hänkin noudattaa gramman tarkkaa ruokavaliota. Jasmiina Sjövikillä on ärtyvän suolen oireyhtymä ja diabetes, johon haetaan apua gluteenittomasta ruokavaliosta. Otto Fransas sairastaa reumaa ja Colitis ulcerosan sairauksia ja on kokenut saavansa apua gluteenittomasta ruokavaliosta ja itse olin suolistokeliakian edustajana.
minun-gluteeniton-elamani-1-1
Kuva: Sonja Tuomi/Keliakialiitto
Keskustelimme paneelissa siitä, että miten kunkin sairaudet oireilivat, miten gluteeniton ruokavalio oli tuonut helpotuksen elämään sekä millaisia haasteita ympäristö aiheuttaa meille ruokavaliomme suhteen. Oli jännä huomata se, että vaikka olimme eri syistä gluteenittomia, kaikilla oli kuitenkin sama ongelma ja samat surun ja ilon aiheet. Jännä oli huomata myös se, että monilla oli samanlainen tunne, että "ei halua olla vaivaksi muille". Mitä voi sanoa ihminen, jolla ei ole keliakiaa? Voiko sanoa, että "minulla on diabetes, saanko gluteenitonta ruokaa"? Hänelle varmasti naurettaisiin. Nyt pitäisi saada vähän asenteita muutettua ruokapuolella, jotta ihmisen ei tarvisisi selitellä omia valintojaan ja kokea huonoa omaatuntoa valintojensa takia
Kerroin paneelissa, että minä aloitan usein ruokailutilaukseni näin: "minulla on keliakia...." tai kaupan kalatiskillä: "minulla on keliakia, otatko puhtailla pihdeillä". Vaikka tuntuu kuinka ikävältä aina aloittaa kertomalla oman sairauden nimi, niin olen kokenut, että se on asiakaspalvelutilanteessa itselleni helpompaa, jotta minun valintojani ei epäiltäisi tai minua dissattaisi sairauteni vuoksi. Joskus silmien pyörityksen edessä on tuntunut pahalta, koska kyseessä on kuitenkin autoimmuunisairaus, jolle en voi mitään.
minun-gluteeniton-elamani-1
Kuva: Sonja Tuomi/Keliakialiitto
Näillä eri sairauksia omaavilla panelisteilla oli jokaisella takana lukuisia kokeiluja sairauksien hoidon suhteen. Oli poissuljettu myös keliakian mahdollisuus ennen gluteenittomalle ruokavaliolle siirtymistä. Se on aina se oikea tapa edetä. Ensiksi siis selvitetään sairauden laatu ja sen jälkeen vasta siirrytään gluteenittomalle ruokavaliolle, jotta tiedetään se tarkkuus, mitä pitää ruokavaliossaan noudattaa.
Haluan muistuttaa, että keliakia ei siis ole se ainoa syy olla gluteeniton, vaan ihmisillä on paljon muitakin sairauksia, joissa gluteeniton ruokavalio tuo helpotuksen vakavien sairauksien hoidossa. Älkää siis dissatko tarkoituksella ihmisiä, joilla on joku sairaus ja hän noudattaa gluteenitonta ruokavaliota. Paneelissa sain kuulla muiden kokemuksia ja gluteeni aiheutti monille täydellisen toimintakyvyttömyyden.
Kunnioitetaan toistemme valintoja, koska niillä hoidamme monia sairauksia. Älä siis ole toisen valintojen esteenä.
Nyt on tulossa vielä pari gluteenitonta aihetta ja sitten siirryn taas muihin asioihin. Nyt gluteeniton messujen innoittamana on niin paljon asiaa, joista pitää kirjoittaa.
Kiitos kuvista Sonja Tuomi / Keliakialiitto. 
Maiju

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Tervetuloa uudestaan.