sunnuntai 18. joulukuuta 2016

Miten sairastuin keliakiaan?

Sain postaustoiveen lukijalta, minua pyydettiin kirjoittamaan siitä, että miten sairastuin keliakiaan? Kirjoitan paljon gluteenittomasta ruokavaliosta, mutta vähemmän itse keliakiasta. Olen monta kertaa haastatteluissa kertonut, sitä, että miten keliakiani todettiin. Olen saattanut kertoa keliakiani synnystä jonkun muun jutun yhteydessä, mutta kerron sen nyt ihan omana juttuna "yleisön pyynnöstä".
Toukokuussa 2012 lähdin ystävien kanssa Lontooseen. Tiedossa oli neljä päivää kaikkea mukavaa; musikaalia, shoppailua ja nähtävyyksiä. Ensimmäiselle illalle olimme varanneet jo hyvissä ajoin Jamie Oliverin ravintolasta pöydän ja tiedossa oli mahtava ilta.
Olin kärsinyt toistakymmentä vuotta selittämättömästä niskaongelmasta, jolloin niskaan välillä kerääntyy kuona-aineita ja silloin aina minulle tuli ihan kauhean paha olo ja julmettu päänsärky, joka kesti aina noin 4 päivää. Tunsin illan aikana, että nyt taitaa taas niska alkaa vaivaamaan ja minulle tuli ihan kauhean paha olo. Ajattelin, että kyse on taas siitä samasta vanhasta vaivastani.
harmaata-1
Seuraavana aamuna lähdimme metsästämään aamiaispaikkaa ja edelleenkin minua vaivasi paha olo. Yritin valita listalta aamupalaa, joka menisi helposti alas. Valitsin listalta toustia ja jonkin ajan päästä alkoi huono  olo vaivaamaan oikein kunnolla. En ole kauheasti tottunut vaivojani muille valittamaan, joten en silloinkaan kauheasti valitellut. Lähdimme aamupalapaikasta ja metrossa tunsin, että nyt on todella paha olo. Kaivoin muovipussin esiin ja lopulta oli vaan sanottava matkakavereille, että nyt on pakko oksentaa. Sitten helpotti.
Päivän aikaan paha olo vaan jatkui. Yritin syödä taas jotain mikä menisi helposti alas ja aina kun söin jotain oksensin. Sitten suuntasimme musikaaliin. Musikaalin aikana kävin oksentamassa neljä kertaa ja tunsin oloni vaan todella huonoksi.
Seuraavana aamuna taas suuntasimme matkaan ja tilanne oli taas sama. Söin taas ja oksensin kaiken. Tilannetta jatkui koko loman ajan, mutta yritin vaan tsempata ja matkassa kulki koko ajan muovipussi. Naurettiin matkakavereiden kanssa, että rouva vähän vaan oksentaa ja sitten taas menoksi. Ruokin silloin itseäni gluteenilla ja siksi varmasti pahensin oloani tietämättäni.
Kun tulin kotiin Lontoosta oli tilanne se, että oksensin jo verta. Silloin tiesin, että kyse oli sitten jo jostain muusta kuin niskastani johtuvasta pahasta olosta. Tilasin ajan lääkäriin.
Lääkärin kanssa mietittiin, että mistä tilanne voi johtua.  Ensiksi otettiin verikokeet ja sieltä ei ilmennyt mitään ihmeellistä. Sitten määrättiin aika vatsan tähystykseen. Sain nopeasti ajan ja jouduin odottamaan useita viikkoja tähystyksen tuloksia.
Menin sitten noin kuukauden päästä lääkäriin kuuntelemaan tuloksia. Lääkäri sanoi, että "nyt on tilanne se, että sinulla on refluksi, palleatyrä ja keliakia". Minä en itse asiassa tiennyt ollenkaan, että mitä keliakia oikeastaan tarkoittaa. Lääkäri sanoi vastaanotolta pois lähtiessäni, että "sinun pitää alkaa nyt noudattamaan gluteenitonta ruokavaliota ja olla siinä ihan ehdoton". Hän myös sanoi, että sinun pitää tilata aika ravintoterapeutille.Minulta otettiin vielä tuon jälkeen tarkentavia tutkimuksia (muun muassa geenitestit).
En tiennyt vastaanotolta lähtiessäni, että mitä tarkoittaa gluteeniton ruokavalio, en tiennyt, että mitä saan syödä? Googletin ensimmäisenä tietoa ja vastaanotolta poistuttuani on ruokavalio ollut 100 prosenttisesti gluteenitonta. Keliakiassa kun ei pysty joustamaan piiruakaan. Ruokavalio on oltava gramman tarkkaa.
Minulla ei siis ole koskaan aiemmin ollut mitään vatsavaivoja, enkä ole koskaan kärsinyt minkäänlaisista ruokaan liittyvistä rajoitteista. Keliakia tuli siis puskasta, enkä osannut tätä odottaa.
Keliakia on vähän katala sairaus, koska se ei kaikille anna etukäteen merkkejä. Joskus oireet voi olla hyvinkin erikoisia. Itselläni oli selittämättömästi maksa-arvot koholla vuosia ja hemoglobiiniarvot olivat alkaneet laskemaan. Tuossa vaiheessa ei ollut käynyt edes mielessä keliakia.
Näin siis keliakiani syntyi. Olen sanonut aina kaikille, jotka kärsivät selittämättömistä vastavaivoista tai maksa-arvojen tai hemoglobiinin koholla olosta, että tutkituttakaa aina keliakian mahdollisuus. Hoitamaton keliakia kun aiheuttaa hoitamattomana muita vakavia sairauksia. 
Keliakiaa ei voi sairastaa, jos ei kanna geeniä, joka sille altistaa. Kaikki geeniä kantavat eivät välttämättä sairastu keliakiaan. Sitä ei tiedä, että mikä sairauden laukaisee. Keliakiaa ei voi ehkäistä mitenkään elintavoillaan. Joku tuntematon syy sen siis laukaisee. Suomessa on noin 70.000 ihmistä, jotka sairastavat keliakiaa tietämättään.
Maiju

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Tervetuloa uudestaan.