torstai 16. helmikuuta 2017

Gluteenittomasti laivalla

Olen monta kertaa kertonut, että valitsen laivani ja hotellini yleensä sen mukaan, että miten gluteenittomuus huomioidaan. Se on matkustamisessa se asia, mitä mietin ensimmäisenä. Kun kysyn usein mieheltäni, että "mitä mieltä sinä olet?". Tulee aina vastaus, että sinä päätät, kun sinä tiedät, että missä sua palvellaan parhaiten. Näin se siis on, että perheen "ruokarajoitteinen" päättää, että millä matkustetaan tai missä yövytään.

Minulle jokainen varmaani matka ja jokainen irtiotto kotikeittiöstä on yleensä pieni stressin aihe. Minulle matkustelu on aina pieni stressin aihe, mua jännittää aina. Koskaan en voi tietää, että meneekö kaikki hyvin, vai tarjoillaanko sinulle jotain kaksi viikkoa vanhaa leipää tai sanotaanko, että "tuon sulle jotain". Minä jankutan aina samaa, että haluan olla yhtä tärkeä asiakas hotellille ja laivayhtiölle kuin muutkin ihmiset. En halua, että gluteenittomuus huomioidaan sillä tavalla, että kaikki gluteenia sisältävät jätetään vain ruokavaliosta pois, eikä korvata niitä millään tavalla.
Mulla oli viime viikko töissä ihan kauhea. Perjantaina päätin, että nyt tämä rouva lähtee miehensä kanssa laivalle. Ostin risteilyn lauantain lähdölle ihan ex tempore. Valitsin punaiset laivat, koska olen onnistunut matkustamaan heidän laivoillaan kaksi kertaa aiemmin niin, että kaikki oli mennyt putkeen. Muistan kuinka ensimmäisellä kerralla olin ihan hämmästynyt siitä, että mut huomioitiin niin hyvin ja henkilökunta oli ihan mahtavaa. Kuitenkin takaraivossa on aina se pieni pelko, että mitä jos gluteeniton aamupala onkin tällä kertaa ihan susi. Tiedän, että en ole yksin näiden aatosteni kanssa. Varmuuden vuoksi otin laivalle mukaan omat gluteenittomat myslit, oman gluteenittoman "hyvän" leivän ja aamiaismuroja. Ihan vaan henkiseksi tueksi.

Varasin meille VikingLinen Gabriella laivalta ihanan LXA-hytin. Näkymät keulassa sijaitsevan hytin ikkunasta oli upeat.

viking line - 1

Lauantaina olimme syöneet kotona, joten iltapalaksi käytiin katsastamassa laivan kahvilan tarjontaa. Olin ihan ihmeissäni, että vitriinissä oli gluteenittomia leipiä ylähylly täynnä ja useita erilaisia. Siis mahtavaa valita oma sämpylä vitriinistä. Se on aina niin ihanaa, tuntee melkein olevansa normaali ihminen.

viking line - 1 (1)

En halunnut aamupalan kanssa ottaa mitään riskiä, vaan varasin ennakkoon meille erikoisaamiaisen Food Garden ravintolasta. En halunnut normaalia aamupalaa, koska tiedän, että erikoisaamiaisella ollaan asteen paremmalla valikoimalla. Erikoisaamiainen maksaa etukäteen ostettuna 17 euroa hengeltä ja mielestäni se kannattaa valita. Erikoisaamiaisen kanssa stressitaso laskee aika paljon. Lisäksi henkilökunta Food Garden ravintolassa on ihan huippua ja palvelee ja auttaa varmasti jokaisen ongelman kanssa. Jos joku tuote on loppu, niin ei muuta kuin kysymystä vaan tarjoilijoille, niin yleensä homma hoituu.

viking line gluteeniton - 1

Tällainen oli mun aamupalani. Pisteet ihan ehdottomasti menee mahtavan hyvistä sämpylöistä. Ihanaa kun oli tarjolla makeana jotain muuta kun niitä iän ikuisia suklaamuffinseja tai keksejä. Tuo mantelileivonnainen oli todella herkullista. Plussaa myös gluteenittomasta myslistä (tosin toisena aamuna sitä oli tarjolla vain vähän ja siitä riitti vain minulle ja sen jälkeen kippo vietiin pois).
Jos jotain voisin toivoa niin gluteenittomiin läpimiin voisi lisätä jotain gluteenitonta. Gluteeniton karjalanpiirakka ja mahdollisesti gluteenittomat letut ja puuro olisi jo askel ihan täydelliseen aamiaiseen. Silloin varmasti jokainen saisi valita itselleen juuri sellaisen gluteenittoman aamaisien, kuin haluaisi. Ainahan sitä saa vähän haaveilla.

Itse kyllä tällä aamupalalla selvisin iltapalaan saakka. Sehän se yleensä on matkalla tarkoituskin, että aamupala on runsas ja sillä pärjää myöhäiseen iltapäivään saakka.

viking line gluteeniton - 1 (1) 

viking line gluteeniton - 1 (2)

Tässä vielä se ihana mantelilevonnainen, jolla kruunattiin aamupala.

viking line gluteeniton - 1 (3)

Minä olen tunnetusti kova kiittämään tarjonnasta. Silloin kun homma pelittää. Sanoin tarjoilijalle, että "kiitos ihan mielettömän hyvästä gluteenittomasta valikoimasta". Hän siinä sitten kertoi, että on itsekin keliaakikko ja oltiin yhtä mieltä siitä, että meillekin kuuluu hyvä ruoka. Olimme jo melkein ruokailleet, kun hän halusi minut vielä yllättää ja toi keittiöstä gluteenittoman kakkupalan. Minä aristelen yleensä vähän suklaaleivonnaisia, kun niitä on tarjottu niin paljon, että suklaa ei meinaa enää mennä alas. Söin kuitenkin osan ja mieheni osan, kun ele oli niin kaunis. Kiitos kuitenkin tästä kauniista eleestä.

viking line gluteeniton - 1 (4)

Kun lähdettiin Tukholmasta kotiinpäin. Päätimme mennä katsastamaan illallispuffan. Pääruoka oli ihan ok puffaruokaa. Sain tiskin alta jotain, mihin muuten oli lisätty gluteenia eli pyytämällä saa sellaista, mitä ei muuten tajuaisi.
Gluteenittomat leivät saa pyytämällä tarjoilijalta. Ne tuodaan pöytään. Tässä olen huomannut, että tuodaan liian "isot annokset". Itselleni riittäisi aina yksi leipä, niin yleensä minulle on tuotu kaksi sämpylää tai neljä leipää. Yritän muistaa aina hihkaista, että vain  yksi leipä tai älä tuo isoa palaa, jos on kyse jostain kakusta tms.

viking line gluteeniton - 1 (11)

Jälkiruokapöytä on monilla laivoilla gluteenittomille pettymyksen paikka. Usein gluteenittomille on tarjolla hedelmäsalaattia ja suklaavanukasta. Muut vetelevät kymmentä erilaista kakkua ja monesti keliaakikko miettii, että miksi ei vaikka yksi kakku voisi olla gluteeniton.
VikingLinen puffassa oli kuitenkin jotain tällaisia tarjottavia (tosin ihan kaikkien gluteenittomuudesta en ollut varma, kun kaikissa ei ollut merkintöjä). Minä kuitenkin päätin, että hihkaisen linjaston välissä olevalla kokille, että "anteeksi, mutta löytyykö teiltä mitään gluteenitonta kakkua keittiöstä". Kannatti kysyä, sillä kuulemma löytyi ja hän lupasi tuoda mulle sen pöytään. Varmistin vielä, että olisiko jotain muuta kuin suklaakakkua ja kuulemma porkkanakakkua pitäisi löytyä.

viking line gluteeniton - 1 (5)

Monissa laivayhtiöissä nämä on ainoat gluteenittomat, mutta nyt sain siis jotain vielä parempaa.

viking line gluteeniton - 1 (6)

Minulle tuotiin pyynnöstä tällainen ihanuus. Porkkanakakku oli ihanan makuinen ja koristelut ihan täydelliset. Arvaatte varmaan, että kävin vielä kiittämässä hyvästä palvelusta kun poistun laivan puffasta hymy huulillani.

viking line gluteeniton - 1 (7)

Maanantai-aamuna jännitti, että vieläkö toinen aamaispuffa menee yhtä hyvin kuin eka. Kyllähän se meni. Gluteenittomat myslit kyllä loppuivat minun jälkeeni, mutta muuten leipä ja leivonnaisvalikoima oli yhtä hyvä kuin edellisenäkin aamuna.

viking line gluteeniton - 1 (8)

Tällä kertaa valitsin kahvin kanssa tällaisen pienen marsipaanileivonnaisen.

viking line gluteeniton - 1 (9)

Olin todella tyytyväinen gluteenittomasta tarjonnasta. Päätin, että seuraavallakin kerralla kyllä matkustan punaisilla laivoilla. Haluan olla varma, että palvelu pelaa ja nämä kolme kertaa ovat nyt osoittaneet, että heillä on halua palvella myös gluteenittomia.

viking line gluteeniton - 1 (10)

Tein laivalta myös facebook-liveä ja täytyy sanoa, että kyllähän tämä sana gluteenittomien ihmisten pariin leviää aika hyvin. Olen joskus sanonut, että hyvä kello kauas kuuluu. Minä ja mun 7.000 gluteenitonta ystävää varmasti tullaan juuri sinne, missä meitä palvellaan. Facebook-livelähetystäkin on katsottu yli 1.600 kertaa, joten hyvä sana leviää.

viking line gluteeniton - 1 (12)

Kun lähdet laivalle erikoisruokavalioisena. Mieti, että kannattaako satsata hieman kalliimpaan aamiaiseen? Itse haluan aina satsata pariin asiaan eli haluan hyvän hytin ja haluan hyvän aamiaisen. Haluan tunteen, että olen edes lähellä normaalia erikoisruokavalioni kanssa. Siksi valitsen tuon erikoisaamiaisen itselleni.

Kiitos VikingLine ja kiitos henkilökunta, teitte matkastani ihanan. Ihana kun palvelu laivallanne pelaa ja henkilökunta on ystävällistä.

EDIT: Lisään tähän vielä linkin videoon, joka on ladattu verkkoon myöhemmin.Maiju

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Tervetuloa uudestaan.