torstai 30. maaliskuuta 2017

Gluteeniton ei ollut enää gluteenitonta

Tunnen suurta vastuuta siitä mitä kirjoitan. Kirjoitin aiemmin blogipostauksen, jossa nostin valtakunnan  ykköskoiraleivonnaisen gluteenittomana esiin. Näin olikin silloin eli Lennu oli gluteeniton.

Tänään olin lomapäivällä ja tein treffit mieheni kanssa Cafe Esplanadiin ja ajatuksena loman kunniaksi gluteeniton Lennu. Olen oppinut viiden vuoden keliakia-aikanani, että ÄLÄ LUOTA SIIHEN, ETTÄ GLUTEENITON tuote on gluteeniton aina. Hyvä ohje kaikille.Katselin, että Lennun nenä oli muuttunut viime näkemältä. Selvästi näytti olevan ei gluteenitonta lakritsia. Lakritsi on sisältää yleensä gluteenia ellei se ole gluteenitonta lakritsia. Jos en olisi ehtinyt näkemään alkuperäistä Lennua, en välttämättä olisi epäillyt mitään, koska tuote oli saanut jo gluteenittoman leiman sosiaalisessa mediassa.

Kysyin henkilökuntaan kuuluvalta, että onko Lennu muuttunut gluteenia sisältäväksi, koska on lakritsia nenässä. Minulle tarkistettiin asia ja todettiin, että gluteeniton on. Tarkistin vielä, että "voitko vielä kertoa minulle, että kenen valmistajan lakritsia nenässä on". Kerroin, että minulla on keliakia, että siksi minun täytyy olla varma, että se on gluteenitonta lakritsia. Ystävällinen henkilökuntaan kuuluva lähti tarkistamaan asiaa yläkerran keittiöstä.

Minulle tultiin vähän huolestuneen näköisenä kertomaan, että "olit oikeassa, kyseessä on gluteenia sisältävää lakritsia". Joten Lennu jäi vitriiniin.

Pieni asia muille, mutta iso asia meille erikoisruokavalioisille. Tarkka saa olla aina, kun reseptiä lähdetään muuttamaan. Kaikkien tuotteiden gluteenittomuus pitää aina varmistaa erikseen. Laitoin vielä kotiin päästyäni kahvilalle kommenttia, että asia kannattaa korjata. Heille oli käynyt virhe aivoriihessä, mutta lupasivat palata alkuperäiseen reseptiin heti. 

Koska olen aiemmin kirjoittanut Lennusta täällä. Niin katson siksi aiheellliseksi kirjoittaa myös tästä. Blogipostaukseni lukijoiden määrä oli niin iso ja myös 8.000 gluteenittoman ryhmän kiinnostus tuotetta kohtaan oli niin suuri, että koen olevani vastuussa myös tämän asian esille tuomisessa.

Hyvä muistutus myös gluteenittomille ihmisille siitä, että älä koskaan pidä selvyytenä, vaan kyseenalaista asiat. Tenttaa ja pyydä tarvittaessa tuoteselosteet nähtäväksi. Älä luota siihen, että tuote oli eilen gluteeniton, että se olisi sitä myös tänään.

Muita kyseenalaistaa välillä tuttukin tuote.

Maiju

16 kommenttia:

 1. Auts! Onneksi nostit tämän tärkeän asian esille. Toivottavasti moni näkee tämän! :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän tämän näe, koska gl ryhmässä, jota ylläpidän on n. 7.000 ihmistä ja muut kanavat mukaan lukien. Kun aiemmin kirjoitin Lennusta, niin koin, että on pakko myös kertoa tästä.

   Poista
  2. En olisi tiennyt, ellei Keliakialiiton edustaja olisi puuttunut asiaan.

   Poista
  3. Mihin keliakialiiton edustaja puuttui?

   Poista
 2. Sama koskee kaikkia ruoka-ainealergioita...ne joilla niitä ei ole ei ymmärrä että 'pienikin ripaus' voi olla vaarallista syöjälle. esim graavin pähkinäallergian kanssa saa olla super varovainen, samoin kala-allergian kanssa.
  Joskus olen kuullut, että eihän nyt 'pikkutippa' voi tappaa....kyllä voi!..ensin kutisee kieli, sitten turpoaa huulet ja lopulta hengitystiet...jos ei voi hengittää, ei kyllä eläkkään pitkään :/
  Hyvä kun otit asian esille!!!
  Mukavaa viikonloppua <3 (Meillä alkaa nyt todellinen gluteeniton kokeilu Juniorin vatsaongelmien selvittämiseksi...)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siksi aihe on tärkeä puhua. Usein puhun kaikkien erikoisruokavalioisten puolesta. Välillä voi olla todella kohtalokkaat seuraukset näillä asioilla.

   Poista
 3. Hyvä, että muutoksesta kerrot myös lukijoille. Sama käynyt muutaman sianlihattoman tuotteen kanssa, eipä olekaan enää sianlihatonta (tosin tämähän ei niin terveyteen vaikuta, mutta tiedät kyllä miksi).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No todellakin ja tiedänhän minä <3

   Poista
  2. Vastaan Outille, että kyllä sianliha vaikuttaa terveyteen! Tokikaan ei yhtä dramaattisesti kuin gluteeni keliaakikolle tai allergisoivat ruoka-aineet esim. kala kala-allergiselle. Minulla on nivelreuma ja syötyäni sianlihaa niveleni ovat seuraavana aamuna kipeät ja sormet hiukan turvoksissa samoin tapahtuu syötyäni gluteenipitoista ruokaa, eikävin minulla ole todettu keliakiaa.

   Poista
  3. Nivelreuma on myös sellainen, että ruokavalio saattaa auttaa siihen Joten varmasti tietää syötyään, että minkä pois jättäminen auttaa >3

   Poista
 4. Joskus tunnen niin suurta uupumusta siitä jankkaamisesta. Siis siitä että ei voi kerralla luottaa ja olla huoleton. Kiitos että jaksat "taistella" ja kertoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaksetaan, jaksetaan. Sen voimin olen itse jaksanut, kun ravintoterapeutti sanoi mulle viisi vuotta sitten, että "älä ikinä väsy kyseenalaistamaan". Viisaat sanat ja sen voimin jaksan toitottaa :)

   Poista

Kiitos kommentistasi. Tervetuloa uudestaan.