perjantai 10. maaliskuuta 2017

Gluteenittoman ruoan valmistaminen on kuin hampaiden pesu

Olin torstaiaamuna Helsingin Myllyn kutsumana nauttimassa gluteenittoman brunssin Roster Helsinki ravintolassa. Aamun ohjelmassa oli päästä tutustumaan tuoteperhe Myllärin gluteenittomiin uutuuksiin ja samalla nauttia tuotteilla tehdyn brunssin. Brunssin lomassa kuuntelimme hyviä puheenvuoroja suomalaisen ruuan tulevaisuudesta.
Roster Helsingin ravintoloitsija Kari Aihinen puhui hyvien ja tuoreiden raaka-aineiden puolesta. Aihiselta kysyttiin, että miten heidän ravintolansa suhtautuu erikoisruokavalioisiin, hän vastasi todella hyvin. Heidän ravintolansa menee aina raaka-aineet edellä, mutta laktoosittomuus ja gluteenittomuus on hänen mielestään kuin hampaiden pesu eli niiden valmistamisen suhteen ei ole mitään ongelmaa. Hieno vastaus.

Olen vuosien aikana kuullut niin paljon dissausta huippukokeilta, että on aina hienoa, kun joku ei pidä erikoisruokavalioisia vain välttämättömänä pahana. Joten voin siis suositella Rosterin ravintolaa  asenteensa vuoksi myös erikoisruokavalioisille. Roster Turku on juuri avautumassa, joten Turkukin saa oman Rosterinsa. Aihinen kertoi, että heillä on matalat kynnykset ravintoloissa eli kuka vaan ja koska tahansa voi tulla heille syömään. Joten kaikki gluteenittomat testaamaan nyt myös Turun ravintolaa.

Ensimmäiset Myllärin gluteenittomat tuotteet tulivat markkinoille noin vuosi sitten ja tuotteiden myynti on lähtenyt kasvuun.
Tunnen olevani lähes normaali, kun pääsen tällaisten pöytien ääreen, jossa saa syödä ihan kaikkea mitä pöydästä löytyy. Pöydästä löytyi ihanilla uusilla tavoilla tehtyjä ruokia. Myllärin gluteenittomasta kaurajauhosta, kauraleseistä ja kaurarouheesta oli syntynyt maukkaita kaurafalafelitejä. Kaurarouheesta oli valmistettu kaura-couscousiaMyllärin gluteenittomasta kaurasta valmistetut tuotteet on kehitetty suomalaiseen makumaailmaan kuluttajien toiveita kuunnellen. Valikoima koostuu aamiais-, leivonta ja ruuanlaittotuotteista. Helsingin Myllyn markkinointijohtaja Riitta Salenius-Mela kertoo, että tuotteiden kysyntä on kova ja uusia tuotteita on jatkuvasti kehitysputkessa. 

Uutuustuotteena oli nyt tullut markkinoille Myllärin gluteeniton Rouhea Siemenpuuro. Kaurahiutaleiden lisäksi tästä puurosta löytyy auringonkukansiemeniä, pellavansiemeniä ja kurpitsansiemeniä. Pääsimme maistamaan ja puuro maistui taivaallisen hyvältä. 


Kotiinviemisiksi saimme Myllärin gluteenittomia tuotteita. Näin pääsee itsekin testaamaan monia sellaisia tuotteita, joita ei ole vielä ehtinyt kokeilemaan. Minun ehdoton suosikkini Myllärin gluteenittomista tuotteista on Kauramysli.  

Aamupäivän tilaisuudesta jäi hyvä mieli. Poistuin tilaisuudesta hymy huulillani kahdesta syystä. Oli ihana päästä nauttimaan gluteeniton brunssi ja samalla löysin ravintolan, joka ehdottomasti täytyy käydä testaamassa paremmalla ajalla. Niin luottavainen mieli jäi Aihisen puheista, heille jokainen asiakas on tervetullut, myös me gluteenittomat.

Tällaisen aamun jälkeen voin todeta Aihisen sanoja lainaten, että gluteenittomuus on todellakin kuin hampaiden pesu. Asenne ratkaisee.

Maiju

10 kommenttia:

 1. Onpa ihanaa kun kaikkea olet päässyt syömään. Muistan eräänkin ravintolakäynnin missä oltiin samaan aikaan, kun oikein loukkaannuttiin kun kysyit itsellesi sopivaa ruokaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taisi olla sen yhden ravintolan synttäribileet, joissa kokki olisi tarjonnut minulle couscous-salaattia ja väitti kiven kovaan, että couscous ei ole vehnää :)

   Poista
 2. Olen alkanut tykkäämään Aihisesta sen jälkeen tosi paljon, kun katsoin sitä ohjelmaa, missä kävi opettamassa ihan tavallisille perheille, kuinka helposti saa tehtyä terveellistä ruokaa. On symppis ja aidon oloinen tyyppi. Ja oli kiva nähdä perheiden onnistumisia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tavallista ruokaa, tavallisille ihmisille eikä stressiä sen valmistamisesta. Kuitenkin huomioidaan hyvät raaka-aineet.

   Poista
 3. Roster Turkua tässä odotellaan - se tulee ihan mun työhoodeilleni, joten siellä tulee varmasti useammankin kerran käytyä.
  Viime viikolla olisi ollut "työmaakatsastus", jonne sain kutsun, mutta oli sellaiseen aikaan, jolloin en töiden puolesta olisi ehtinyt. No - työkiireet unohtuivat sitten flunssan kourissa.
  Hyvää viikonloppua, Maiju <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti sitä hyvää ei odota koskaan liian kauaa. Hyvät raaka-aineet ja omistajalla asenne kohdillaan, mikäs sen parempi.

   Poista
 4. Kari Aihinen on loistotyyppi. Rento ja symppis.
  Minä sain kutsun Turun Rosterin "työmaakatsaukselle". TurkuRoster tulee hienolle paikalle Turun Tuomiokirkon naapuriksi arvokkaaseen Maaherran makasiiniin:) Siitä tulee todella viehättävä ja mielenkiintoinen ravintola. Ja maistiaiset olivat suussa sulavia!
  Aurinkoista viikonloppua, Maiju 💛

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää tulla sitten katsomaan kun tulen seuraavalla kerralla Turkuun. Varmasti mahtava mesta.

   Poista

Kiitos kommentistasi. Tervetuloa uudestaan.