tiistai 7. maaliskuuta 2017

Miten anonyymien kommentointiin tulee suhtautua?

Kaupallinen yhteistyö F-Secure / PING Helsinki

Helmikuussa järjestettiin PING Helsinki studio, jossa käsiteltiin muun muassa vihapuheita ja tietoturvauhkia. Olisin halunnut viimeiseen saakka osallistua studioon, mutta työkiireet estivät osallistumiseni. Seurasin kuitenkin aiheesta nousseita keskusteluita verkossa ja sen myötä pääsin selville, että mitkä aiheet sieltä nousivat hyvin esiin. Toimittaja Jessikka Aro oli vetänyt studiolla hyvän puheenvuoron, jossa aiheena oli vihapuheet verkossa. Sen olisin ihan ehdottomasti halunnut kuulla. Aihe on minulle ja varmasti monelle bloggajaalle tuttu asia. Verkossa on niin helppo provosoitua vihaamaan. Verkossa vihaaminen on niin helppoa. Usein on seurattava ihmisiä verkossa, joita sitten alkaa vihaamaan, vaikka ei ihmistä edes tuntisikaan. 

Taistelen ilkeyttä vastaan

Vuosien aikana olen kirjoittanut monta kertaa aiheesta anonyymit ja siitä, että kuinka anonyymiyden suojissa kommentoidaan toisille ilkeästi verkossa. Taistelen ilkeyttä vastaan ja puhun aina itse mielummin hyvän puolesta. Aihe on minulle tärkeä ja siksi siitä haluan puhua. Haluan kertoa, että se mitä sanotaan anonyymiyden varjossa ei tarkoita sitä, että anonyymi olisi aina anonyymi. Varsinkin jos ei hallitse anonyymiyden suojaamista verkossa. Minulle on usein kommentoitu samasta IP-osoitteesta ja vaihdettu vain nimimerkkiä ja sähköpostiosoitetta. Kuitenkin minä olen sitten nähnyt IP-osoitteesta, että viestit tulevat aina yhdeltä ja samalta ihmiseltä. 

Olen kirjoittanut joskus myös siitä, että minua on haukuttu vauva.fi palstalla.  Joskus minua on haukuttu vantaalaisen pubiruusuksi, jolla ei ole tyylitajua ollenkaan. Joskus jollain palstalla on koettu myötähäpeää siitä, että kirjoitan aikuisen naisen pukeutumisesta. Joskus on ärsyynnytty siitä, että puhun keliakiasta liian paljon. Näistä asioista ei saisi kirjoittaa ja varsinkaan muodista ei saisi olla kiinnostunut, jos ikää on jo näin paljon kuin minulla. Olen onnistunut vuosien aikana ärsyttämään positiivisella elämänasenteellani ihmisiä, jotka ärsyyntyvät siitä, että joku haluaa olla elämässään onnellinen. Joidenkin mielestä olisi paljon kivempaa se, että elämä olisi tylsää ja ikävää.
Blogin kommenteissa tulee myös joskus negatiivista kommentointia ja nekin yllätys, yllätys anonyyminä. Olen monta kertaa sanonut, että tekojani voi aina arvostella, mutta ulkonäölleni en voi mitään, joten sitä on varmasti ihan turha kenenkään arvostella. Katsoin juuri erään suositun tubettajan videon, jossa hän kävi läpi ikäviä kommentteja, joita oli saanut. Hän kertoi myös, että usein ulkonäköön liittyvät kommentit alkavat, että "en halua pahoittaa mieltäsi, mutta..." ja sitten kerrotaan se ikävä asia toisene ulkonäköön liittyen. Olen kirjoittanut myös itsekin joskus aiheesta, että "en halua pahoittaa mieltäsi, mutta pahoitan silti". Monesti anonyymit kokevat, että saavat ilkeät sanansa ikään kuin anteeksi, kun kertovat ensiksi, että eivät halua pahoittaa ulkonäköön liittyvällä kommentilla kommentin saajan mieltä. 

Miten tulisi suhtautua negatiivisiin kommentteihin

Miten sitten tulisi suhtautua näihin keskustelupalstoilla tai blogien kommenttikentillä riehuneisiin anonyymeihin? Itse olen ratkaissut asian niin, että suhtaudun ikäviin kommentteihin yleensä niin, että olen  ystävällinen vastauksessani. En provosoidu negatiiviseen kommentointiin mukaan. Vastaan usein vihaan rakkaudella. Saatan kuitenkin kertoa, että ulkonäölleni en voi mitään, jos kommentointi liittyy ulkonäkööni. Yritän vastata huumorilla, se on varmasti se paras lääke tuollaiseen kommentointiin. Ylipäätään en itse ymmärrä sitä, että miksi toisen ulkonäköä pitäisi arvostella.

Oman identiteetin suojaaminen verkossa

Bloggaajana olen saanut kerran myös vastakkaiselta sukupuolelta aika pelottavankin sähköpostiviestin. Viesti alkoi sanoilla, että "olen seurannut sinua jo pitkään". Viesti oli kirjoitettu hyvin henkilökohtaisella tasolla ja se sai minut silloin miettimään, että tietääkö viestin kirjoittaja, että missä asun.  Silloin tein tiettyjä suojauksia tunnuksiini.

Suosittelen tutustumaan F-Securen videoon, jossa puhutaan yksityisyyden suojasta. Tämän videon nähtyäni tiesin myös itsekin, että mitä minun pitää tehdä. Koskaan ei näistä asioista voi puhua liikaa. Maailma ja sosiaalinen media on muuttunut todella paljon viimeisten vuosien aikana. Katsokaa tämä oheinen video ja miettikää, että oletteko suojanneet  oman profiilinne tarpeeksi hyvin. Minut tämä viimeistään herätti ajattelemaan ja tiesin, että mitä minun pitää tehdä jatkossa.

F-Securen ilmainen kokeilumahdollisuus

F-Secure tarjoaa nyt nyt mahdollisuuden kokeilla ilmaiseksi 30 päivää F-Secure Total suojausta viidelle laitteelle. Kokeilujakso ei edellytä tuotteen ostamista. Mikä tärkeintä ainakin itselleni on, että kokeilujakson aikana ei tarvitse antaa luottokortti- tai pankkitietoja. 

F-Secure Total paketin avulla
Surffaat anonyymisti, niin että kukaan ei pysty valvomaan tai vakoilemaan netin käyttöäsi. Voit myös vaihtaa sijaintiasi johonkin yli 25 virtuaalisijainnista, jotta voit helposti katsella sisältöjä, jotka eivät ole saatavilla omassa maassasi. Internet-yhteytesi suojataan lisäksi niin,  ettei kukaan pysty hakkeroimaan sitä, vaikka käyttäisit julkista Wi-Fi-yhteyttä. Estät myös mainostajia tienaamasta rahaa yksityisyytesi kustannuksella. Kotimaisen tietoturvan avulla sinun on helppo pitää laitteesi turvassa viruksilta, ja lunnastroijalaisilta ja pystyt suojaamaan myös pankkiyhteytesi.

Itselleni tämä kaupallinen yhteistyö oli hyvin silmiä avaavava ja uskon, että tästä eteenpäin on myös omat koneeni aivan toisella tavalla suojattuja. 

Kertokaahan kommenteissanne, että oletteko te osanneet suojautua kaikelta tältä jo aiemmin? Toivon, että edes joku heräsi tajuamaan kaikki uhat yhtä hyvin kuin minäkin. 

Maiju

27 kommenttia:

 1. Minulla onkin liittymän mukana tullut tuo F-securitas ja olen hurjan tyytyväinen ollut. Ei ole turha keksintö ollenkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei todellakaan ole. Kun katselin muutaman F-Securen videon youtubesta, olin kyllä niin vakuuttunut näiden tärkeydestä.

   Poista
 2. Kiusaamisesta ei voi koskaan puhua liikaa ja varmasti monikaan ei ymmärrä, että loppupeleissä kukaan ei ole netissä suojassa ellei tosiaan ole joku it guru.

  Omia luottokorttej on käytetty väärin Amerikassa, vaikka olimme silloin täällä Suomessa.

  Täytyy myöntää, että itselle myös tosi opettavainen video, en kyllä ole tiennyt mistään tuollaista oikein mitään, sitä on ihan hölmö ja luottavainen. Tosi hyvä tuossa tuo kokeilujakso, ettei tarvitse laittaa luottokortin numeroita, se on aina n on sellaneinen kynnys, että haluaako kokeilla jotain ja siihen monet yritykset luottaakin, että unohtaa sitten lopettaa kokeilujakson eli tuo on kyllä hyvän tavan mukaista. Kiitos näistä vinkeistä, opin taas jotain uutta ja kivaa iltaa. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä pysähdyin ihan oikeasti miettimään tiettyjä asioita tämän ja muutaman muun videon edessä. Nyt lähti kaikki meidän läppärit ja puhelimet ihan uuteen suojaukseen. Minäkään en mielelläni kokeiluvaiheessa anna luottokortin numeroita.. vaan vasta sitten kun päätän jatkaa asiakkuutta.

   Poista
 3. En ole pystynyt suojautumaan kaikelta, mutta pystyn pitämään yllä kommenttivalvontaa ja en pitäisi blogia ellei se olisi mahdollista! Sain alussa tosi pipipään perääni ja sitten alkoi tulla viestejä, että 'tiedän missä asut' ja kaikkea muuta sontaa. Sitten yhtenä sunnuntaiaamuna tuli sähköpostille, sehän on mulla blogissani näkyvillä, kovaa tavaraa uhkaus eli raiskausta ja muuta. Välittömästi R. soitti poliisille. Poliisi pyrtyy murtamaan anonyymiyden suojan, mutta sain myös varoituksen, että Suomin laki on niin löperö, että kaikista noista uhkauskista pääsee vastaamaan vapaalta, joten se nosti kynnystä, viedä asiaa oikeuteen. Kummasti se sitten loppui..Onneksi. Anonyymit päästän läpi, jos käyttäytyvät asiallisesti.

  Tuo luottokorttijuttu onkin sitten jo isompi case ja kun olimme reissussa silloin tietysti tapahtui, mutta onneksi meidän oma pankki huomasi tapahtuman!

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on niin järkkyä, että tällaisia kommentteja tulee. Minulle on myös kirjoitettu, että "olen seurannut sinua pitkään"... silloin vähän sävähdytti, kun viesti oli aika arvelluttava muutenkin. Tämän kaiken nyt oppimani myötä on nyt kaikki koneet ja kännykät suojattu niin hyvin kuin kyetään. <3

   Poista
 4. Jaa-a.. Aika hurjaa. Meillä on mies hoitanut nuo tietoturvajutut kuntoon. Ei ole kivaa tuollainen ilkeily ja häiriköinti ollenkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilkeily ei ole koskaan kivaa. Paljon puhutaan koulukiusaamisesta, mutta kun sitä tekee usein aikuiset ihmiset netissä, se on todella tuomittavaa. Hyvä, että tietoturva on kunnossa. Meilläkin on nyt :)

   Poista
 5. Kiitos, Maiju, tämä on hyvin valaiseva postaus:) Maailma on mennyt pelottavaksi, kun lankoja pitkin voi joutua syyttä suotta täysin vieraiden ihmisten huijaamisen, kiusaamisen, häirinnän kohteeksi ja vielä pahempaa. Pitääpä tutkia tuo F-Secure -tarjous tarkkaan, vaikka tietääkseni tietoturva-asiat ovat kunnossa.
  Toisen ulkonäön haukkuminen on typerää ja tuomittavaa. Puskista huuteleminen on muutenkin raukkamaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sari. Tärkeä aihe on välillä vähän herätellä ihmisiä. Minäkin olen aina ollut omalla kohdalla vähän sitä mieltä, että tietoturva on kunnossa, tämän yhteistyön myötä aloin vähän miettimään asioita tarkemmin. Nyt minulla on, ollaan asennettu tänä iltana kaikki koneet ja kännykät läpi :)

   Poista
 6. Minulla on F-Secure ollut käytössä vuosia mutta toisaalta olen julkisesti omalla nimelläni kaikissa SoMe -kanavissa - jopa työpaikkani tiedetään. Eli kyllä minut helpolla löytää. En tosin ole noita ikäviä kommenttejakaan montaa saanut ja minulla ei ole edes kommenttien valvontaa käytössä. Mutta jos niitä ikäviä kommentteja tulisi, tulisi myös valvontakin.
  Tosi ikävää, että tällaiseen on tultu - ja silti esim. työelämässä joudumme olemaan omilla nimillämme SoMessakin. Se vaan on tätä päivää ja hyvä olisi, jos lainsäädäntö tässä pysyisi perässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse jouduin jossain vaiheess laittamaan valvonnan päälle. Sen olen aikoinaan päättänyt, että jonkun toisen oksennuskupiksi en ala. Itse voi onneksi vähän rajata sitä puolta. <3

   Poista
 7. Hyvä kun nostat tämän asian esille. Ilkeät kommentit ja kirjoittelut ovat ikäviä ja niin kuin sinunkin tapauksessa, jopa pelottavia. Tietoturvajuttujakaan ei aina tule miettineeksi riittävästi. Meillä mies on aika tarkka noissa asioissa, mutta pitää vielä varmistaa suojaukset ajantasalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritetään puhua tärkeistä asioista. Jos edes se yksi ihminen miettii jatkossa, että mitä tekee muille. Minä aloin miettimään omaa kännykkäkäyttäytymistäni ja sitä, että milloin ollaan missäkin Wifissä kiinni kun olen liikenteessä. Hyvä välillä muistuttaa myös itseään näistä vaaroista <3

   Poista
 8. Anonyyminä esiintyessä ihminen ei seiso sanojensa takana, näin minä asian koen. Jokin on vialla, jos aikuinen ihminen arvostelee toisia, varsinkin anonyymisti. Keksitään syitä, paisutellaan, löydetään vaikka kivet kääntämällä jokin, millä iskeä. Jos kuitenkin kokee asian niin tärkeäksi, että täytyy tuoda esille, rohkea on hän, joka tekee sen nimellään/kasvotusten ja henkilölle itselleen rakentavasti. Silloinhan asian voi jopa korjata, jos on korjattavaa. Ulkonäköä on vaikeampi alkaa muokata, eikä se ole tarviskaan. Toivotan sinulle anonyymittömämpää tätä vuotta ja iloista loppuviikkoa. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielestäni pitäisi sanoa sama asia kasvotusten ja mielellään mielummin hyviä asioita ja kannustavia, kun sanotaan, että muuten tosi huono tms. Rakentava palaute on aina tervetullutta.

   Poista
 9. Puhelimen tietoturvaa olen usein miettinyt, pitääkin tutustua f-securen tuotteisiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä ainakin tajusin, että olen liikaa luottanut MAC:iin ja IOS:n turvallisuuteen. Näinhän se ei vaan ole, kyllä sinnekin on hyökätty. Nyt on onneksi puhelin suojattu.

   Poista
 10. Hyvä teksti ja arvokasta pohdintaa. Minulla on nollatoleranssi kommenteille, joilla tarkoituksenmukaisesti halutaan loukata toista. Rakentavasti muotoiltu kritiikki on asia erikseen, mutta henkilökohtaisuuksiin ei tarvitse vajota. Moni laukoo suustaan sananvapauden nimissä yhtä sun toista, mutta unohtaa, että siihenkin liittyy vastuu. Kommentoipa asioita sitten kasvoillaan tai anonyymisti, jokainen on vastuussa sanoistaan. Olen myös samaa mieltä kanssasi, että tietoturva-asioissa ei voi olla liian varovainen. Ping Studio havahdutti itseni erityisesti huomaamaan, että kännykän suojaus oli retuperällä. Se on yksi henkilökohtaisimmista tavaroistani, mutta enpä ollut siihen minkäänlaista suojausta hankkinut. Nyt se asia on kunnossa ja mieli keveni huomattavasti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin on nollatoleranssi. Kritiikkiä saa antaa aina ja sitä ollaan valmiita vastaanottamaan. Hyvä, että havahduimme itsekin tähän tietoturvaan. Nyt uskaltaa maksaa laskutkin kännykällä :)

   Poista
 11. 2 kertaa kävin Vauva .fi keskustelupaikassa, ja molemmilla kerroilla sain lokaa niskaan. 1 kerta oli kun kehuin erästä artistia ja toisella kerralla kehuin Ummikot ulkomailla osallistujia kun heidät oli mammojen toimesta haukuttu junteiksi ja ties miksi ..Ja miehet siellä näyttää saavan pahimmat angstit niskaan. Tuntuu että ne ihmiset siellä on jotenkin yksinäisiä ja katkeroituneita jollain tapaa. Olen päättänytkin vaan käydä nettisivuilla mitkä mua ilahduttaa ja missä on positiivisia ihmisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin, että miksiköhän pitää aina mennä negaation kautta. Sanottaisiin mielummin juuri noin kuin sinä. Nimenomaan hyvä antaa enemmän kuin muiden vihapuheet :)

   Poista
 12. Tärkeää asiaa. Mulla ei ole kommenttien valvontaa sen paremmin täällä bloggerissa kuin facebookissakaan, mutta onneksi ei ole ikäviä kommenttejakaan tullut. Jos blogi olisi tosi suosittu, niin silloin tietysti ikävienkin kommenttien määrä voisi olla tosiasia. Facebookiin on kerran tullut kommentti, jonka poistin, mutta sekään ei ollut minua haukkuva tai muuten vaarallinen, vaan niin pervolla tavalla mauton, etten halunnut sitä pitää näkyvillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin sain olla aika pitkään rauhassa, mutta ei tarvitan kuin joku "vihalukija", joka ärsyyntyy bloggaajasta, niin sitten se on siinä.

   Poista
 13. Asiallinen muistutus toi video. Ehkä kaikkein eniten omien poikieni kannalta. Heille kun puhelimet on se ainoa laite, jolla tulee hoidettua niin verkkopankki- kuin kaikki muutkin asiat ja se olis kyllä ihan kamalaa, jos tietoja päätyisi vääriin käsiin. Hui. Pitää tutustua tuohon F-Secureen, että mitenkä se toimii. Kuukauden kokeilujakso kuulostaa reilulta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä on hyvä muistutella näistä asioista. Minäkin oikein mietin, että kun puhelin on se tärkein juttu, niin miksi ei sitä tule ajatelleeksi yhtenä tärkeimpänä suojauksen kohteena?

   Poista
 14. Tuo toisen mollaaminen varsinkin ulkonäön kautta on suoraa sanottua ihan persiistä, ei meistä kaikista ole malleiksi tai misseiksi edes nuorina, saati sitten tällaisena jo keski-iän ylittäneenä. Blogini tuli juuri 1 vuoden täyttäneeksi (aika se vaan jatkaa juoksuaan) ja onneksi olen säästynyt pahimmilta loukkauksilta, mutta pientähän tämä minun postaukseni onkin verrattuna sinun, joka olet varmasti silmätikkuna niin monelle. Onneksi olet juuri sinä, positiivinen ja ihana itsesi, sillä pärjää pitkälle ja kannattaa heittää me paskapussit suoraan roskikseen ja unohtaa. Ymmärrän kyllä, että joskus ne satuttavat ja viiltävät pahasti, se on vain kestettävä, onhan noita ollut ystäväpiirissäkin (tosin ne olen jo kauan aikaa sitten hyljännyt). F-Secura mullakin, hyvin toimii :) Iloa ja aurinkoa päiviisi <3

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. Tervetuloa uudestaan.