sunnuntai 12. maaliskuuta 2017

Töitä somenäkyvyyttä vastaan?

Miten minusta tuntuu, että toitotan tätä asiaa koko ajan, että palkkaa tehdystä työstä ei makseta näkyvyytenä edes bloggaajille? Aloin miettimään tässä viikolla, että mitä jos työnantaja päättäisikin jonain päivänä, että "emme maksa enää työntekijöille palkkaa, saatte palkkanne jatkossa facebook-näkvyytenä tai maksamme palkan kopiopapereina". Ajatelkaa, että jengi saisi lisää facebook-kaverereita tai kopiopaperia, mille ei edes olisi käyttöä. Millä sitten maksettaisiin ruokakauppalaskut tai vuokrat? Tuskinpa sillä somenäkyvyydellä.

Bloggaajan työpanos halutaan aina vaan maksaa näkyvyytenä, sitä ei varmasti pidetä edes työnä, vaikka bloggaaja käyttäisi jonkun muun hyväksi omasta ajastaan tyyliin vaikka 8 tuntia. 

Sain viikolla tarjouksen eräiden festareiden tiimoilta. Kyseessä on festarit, jotka järjestetään toukokuussa Turussa ja Tampereella. Itse asun Helsingissä. Festareiden järjestäjä olisi halunnut minut vetämään some-työpajoja ja raportoimaan tapahtumasta sekä tulevista tapahtumista Turkuun tai Tampereelle. 
Mitä minulle olisi tarjottu kiitokseksi tästä? 

- 5 lippua marraskuun festareille (laivalla)
- somenäkyvyyttä järjestäjän nettisivuilla
- risteilylippuja blogiarvontaa varten 

Kieltäydyin tietenkin heti tästä yhteistyöstä. Kävin tietenkin huvikseni katsomassa, että mikä on risteilyn  hinta tuonne festareille. Hintaa yhdellä risteilylipulla on 12 euroa. Minun päivän palkkani olisi maksettu tuotteena, jonka arvo olisi ollut 60 euroa. Mitä olisin tehnyt henkilökohtaisesti kuudella festarilipulla?

Olisin matkustanut joko Turkuun tai Tampereelle ja viettänyt päivän tai kaksi omakustanteisesti paikan päällä ja saanut kiitokseksi yllä mainitut asiat. Päivälle olisi varmaan tullut matkoineen kaikkineen pituutta noin 14 tuntia ja mahdollisesti vielä sometukset tuon tapahtuman jälkeen vielä päälle. 

Olisinko sitten hyötynyt somenäkyvyydestä? Voin kertoa, että en olisi hyötynyt siitä mitenkään. Itselläni on seuraajia kanavillani enemmän kuin järjestäjän facebook-sivulla on seuraajia. Kyseisen tapahtuman instagram-seuraajamäärä on 104 seuraajaa ja itselläni on melkein 5.000 seuraajaa.  Minun blogipostauksiani on jaettu sivustoilla, joilla on yli 100.000 seuraajaa ja näkyvyys on yleensä noin 1.000-2.000 kävijää lisää muutaman päivän ajan ja se oli siinä. Yleensä siis nämä kävijät ovat yksittäisiä kävijöitä, jotka tulevat lukemaan tietyn postauksen ja se oli siinä. Tapahtumanjärjestäjät miettikää näitä!

Ensi kerralla kun teette tällaisia tarjouksia bloggaajalle, niin miettikää, että oletteko te itse valmiita tekemään töitä hyväntekeväisyysasenteella ventovieraille? Olisitteko itse valmiita vaihtamaan palkkanne näkyvyyttä vastaan? Miettikää, että tekisittekö te itse tarjoamillanne ehdoilla töitä vieraalle?

Maksan mielelläni itse itse hotellini, laivamatkani ja ruokani, koska koen, että pääsen helpommalla kuin ottaisin vastaan ne lahjana ja tuntisin velvollisuuden sitten niistä kirjoittaa. Olen joskus tehnyt postauksia vastaan, joten tiedän, että kuinka kauan käytän niihin aikaani. Usein niihin käytetty aika on niin suuri, että en ole kokenut sen olevan kannattavaa kirjoittaa niistä tuotteita vastaan. Usein lähden lomalle ja jos otan tuotteen vastaan, se ei minulle ole lomaa, vaan pitää koko ajan miettiä, että mitä kuvaan ja miten maksan risteilyni tai hotellini työlläni. 

Saattaa olla, että ensi kerralla en enää vaivaudu edes vastaamaan viesteihin. Tällä kertaa vastasin lyhyesti, että en tee tämän tyyppisiä yhteistöitä. Minullekin aika on rajallista ja teen mielummin niitä töitä, joista maksetaan palkkaa. Minunkin työlläni on hinta.

Näkyvyyden voin tienata itsekin omilla kanavillani. Kaikella tekemiselläni ei ole hintalappua, mutta niissä missä ei ole, niin niistä päätän minä itse. 


Haluan nyt kysyä teiltä bloggaajat, että tekeekö teidän mieli suostua tällaisiin juttuihin? Itse olen sitä mieltä, että tehdystä työstä maksetaan palkkaa, minä maksan siitä veroni ja se tehdään kaupallisena yhteistyönä. 

Maiju

58 kommenttia:

 1. Johan junaliput Tre tai Turku maksaa normihinnalla enemmän kuin nuo liput. :D Siinä vaiheessa, jos minkä tahansa tuotteiden antaja, alkaa sanelemaan mitä minun pitäisi tehdä sitä tuotetta vastaan, on selvää, että silloin puhutaan aina maksullisesta yhteistyöstä, josta pitää maksaa rahaa. No se ei ole hullu joka pyytää vaan tässä tapauksessa se joka suostuu. ^_^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin, että jos halutaan tiettyjä juttuja, niin silloin pitäisi olla kaupallista yhteistyötä. Muuten voi kutsua mut muuten vaan (tai siis tässä tapauksessa ei ole sisäänpääsymaksua festareille)... niin silloin kaikki perustuu vapaaehtoisuuteen.

   Poista
 2. Minä sain tuon saman kyselyn halukkuudesta osallistua tuohon festariin. Minun blogini lukijamäärä on niin pieni, että olisin voinut suostuakin, jos olisi tarjottu vaikka paria hotelliyöpymistä vastineeksi. Mutta toisaalta, mitä "työpajaa" sitten osaisin vetää, en mitään! Olin niin sivistymätön etten vastannut mitään, vaikka fiksua tietysti olisi ollut edes kieltäytyä kauniisti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmsasti on tietyn ikäisille laitettu ja ajatelleet, että ei ne tajua mistään mitään ja tulevat juoksu jalkaa tapatumaan töihin.

   Poista
 3. Olen tehnyt postauksia esim. Mekko=postaus, mutta en kyllä tuonne risteilylle noilla säännöillä olisi lähtenyt minäkään. Minulle tuli viesti yritykseltä joka halusi minun tekevän postauksen heidän tukisukistaan. Sukat maksoivat 13.95€, kieltäydyin kauniisti tästä yhteistyöstä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en ole edes tehnyt mekkopostauksia. Kun olen laskenut sen hinnan postausta vastaan niin pieneksi. Mä olen vähän nipo näiden kanssa :)

   Poista
 4. Linkataas vielä tännekin, jotenkin osui ja upposi tuo ajattelumalli ettei bloggaamista missään nimessä voi muka pitää työnä. ;)

  http://whiteandfresh.casablogit.fi/lue/2017/01/jos-sa-sanot-sita-tyoksi-etta-kirjoitat-blokia-1

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos linkistä. Muistankin, että taisin sen silloin lukea :) Aihe, josta ei vaan voi koskaan puhua liikaa :)

   Poista
 5. Minulle bloggaus on harrastus ja seuraajamäärät vain murto-osa sinun kanavistasi. Kirjoitan juttuja jostain tilaisuudesta tai tuotteesta ilman europalkkioita, mutta vain silloin kun aihe kiinnostaa itseäni muutenkin tai siihen liittyy jokin tosi kiva tilaisuus tai muuta vastaavaa.

  Minun aikani on tällä hetkellä se kaikkein naftein resurssi käytössäni ja mietin tosi tarkkaan, mihin sen käytän.

  Tässä juurikin kieltäydyin tilaisuudesta syödä yksin illallinen toisella puolella kaupunkia. Olisin kuulemma saanut ruoan ja kun lukijamäärät ovat pienet niin sen olisi pitänyt riittää. Miksi ihmeessä kuluttaisin illan elämästäni jonkun ravintolan näkyvyyden vuoksi? Mieluummin kokkaan itse kotona perheen kanssa.

  Eivät pienetkään lukijamäärät oikeuta vaatimaan ilmaista työtä ilman jonkinlaista vastinetta (oli se sitten vaikka tieto bloggaajaa kiinnostavasta aiheesta - huom. tuo kiinnostus). Sama aika jutun kirjoittamiseen menee kuitenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen vielä käytännössä harrastaja, kun päätyö on vielä siellä muualla. Hyvä on, että myös pienenä bloggaajana ymmärtää sen ajankäytön. Miksi sitä tekisi monta tuntia töitä vain muiden eteen ja vain jonkun ruokapalkan takia. Tuo on juuri oikea ajattelutapa, että juuri toisen näkyvyyden takia miksi käyttäisi vähäistä aikaansa.

   Poista
  2. Minäkin olen harrastaja, vaikka lukijamääräni ovatkin suuret. SILTI: En todellakaan lähde täältä harjukapungin saarelta Hesaan muutaman tunnin tähden, joka lopulta maksaisi minulle vähinätin matkakulut ja hotelliyön. Kirjamessut ovat ainoa tilaisuus tähän asti, mutta siinäkin, vaikka saan liput kirjjabloggaajana, kaksi päivää Helsingissä maksaa saman kuin kuusi päivää Salzburgissa!!!Ja kumpaankin lukuun on laskettu kaikki eli ne ovat verrannnolliset.

   Teen tätä 50-60 tuntia viikossa jo yhdeksättä vuotta. Tein viime vuonnakin vaikka oli vertikaalinen melanooma. Onko tämä joku mania vai mitä...

   Harkitsen muutosta elämääni, haluan tämän, mutta ihan toisin.

   Otit esiin tärkeän asian. Kiitos<3

   Poista
  3. Juuri näin. Toivotaan, että asiat muuttuvat, kun näistä puhutaan ääneen. Sama juttu, että käytän aikaa todella paljon bloggaamiseen ja siihen liittyviin asioihin. Kyllä siinä pakosti miettii, että mihin sen aikansa sitten käyttää ja mihin ei.

   Poista
 6. Minä olen onneksi niin pieni bloggaaja, että saan olla tuollaisilta rauhassa. Jotain on kyselyjä tullut, mutta kun ei ole sillä hetkellä sopinut aikatauluuni eikä tarpeeseeni, niin olen kieltäytynyt. Sen pari mitä olen tehnyt, niin kyllä niihin saa aikaa kulumaan ja joutuu ihan toisella tapaa miettimään postaustaan... ja se aika on taas pois jostainmuusta.

  Kaunista sunnuntaita ja varsinkin alkavaa uutta viikkoa!

  ( vihdoinkin sain itseni linkitettyä uuteen osoitteeseesi...parempi myöhään, kuin...;))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri niin, näissä joutuu usein miettimään sanansa ja muut tarkemmin kuin omissa postauksissa, joissa vaan antaa tekstin suoltaa päästään. Kiva, kun linkitit. Mun pitäisi tehdä niin paljon kanssa.... pitäisi saada omat linkkilistat yms. tehtyä takaisin.

   Poista
 7. Hyvä kirjoitus!
  Tekemäsi työ oli ollut hyväntekeväisyyttä ja ko. tapahtuma olisi saanut ilmaista näkyvyyttä blogisi kautta. Hyvä olla tarkkana mihin yhteistyöhön suostuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hanne. Joo todellakin hyväntekeväisyyttä se olisi ollut. Teen jo nyt tosi paljon hyväntekeväisyyttä keliakia-asian eteen, joten ei olisi enää yhtään ylimääräistä aikaa tehdä sellaisten eteen, mikä ei ole mulle sydämen asia.

   Poista
 8. Noin vuosi sitten minulle ehdotettiin keikkaa, jossa olisin saanut 100 euron piknikgrillin omakseni. Sitä vastaan olisi pitäny tehdä useita reseptejä ja antaa kuvat yrityksen käyttöön. Vastasin tuolloin että tuotteen lisäksi hinta on x euroa. Sain vittuuntuneen kieltävän vastauksen ja selitykseksi, että kyseinen grilli on heillä vain edustuksessa eikä heille siitä jää juurikaan katetta. Eivät siis sijoita siihen mainosrahaakaan.

  Toisaalta minun oletettiin noin vain lahjoittavan yritykselle noin tuhannen euron edestä reseptiikka ja kuvaoikeuksia. Aikä jännä...

  Sain vielä myöhemmin haukut että olen ahne ja ammattitaidoton. Nice ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen kanssa yleensä kieltäytynyt tällaisista yhteistöistä suurelta osin. Tuo on kyllä niin halvalla panemista, tuotat sisältöä 100 euron grilliä vastaan, jonka arvo on työn teettäjälle ehkä noin 50 euroa.
   Eräs luonnonkosmettiikkasarjan maahantuoja kerran kertoi mulle ylpeänä, että heidän markkinointibudjettinsa on 0 euroa ja kysyi samaan syssyyn, että voisinko nostaa heitä näytepussia vastaan (siis sellaista kertakäyttötuotetta). No en suostunut, enkä sitten enää ollut I love me messuillakaan kiinnostunut, kun juoksi meidän perässä :)

   Poista
  2. Tässä on itsekin oppinut koko ajan uutta ja pitämään puoliaan myös. Tosin noin tökeröitä ehdotuksia ei ole enää tullutkaan. Ja osaan myös hinnoitella tekemisiäni nykyään paremmin.

   Olen myös ottanut asiakseni nostaa näitä ja myös tekijänoikeusasioita työssäni mainostoimistossa. Kun kouluttaa kolleegat, niin seuraavaksi oppivat asiakkaatkin ehkä tavoille ;-)

   Poista
  3. Hienoa, tuo on tärkeää. Minä myös pidän kunnia-asiana sitä, että meitä ei "panna halvalla". Tehdystä työstä pitää maksaa. Jokainen kun miettisi, että tekisikö itse ilmaista työtä toiselle? Tuskinpa.

   Poista
 9. Jälleen kerran hyvä kirjoitus. Juuri näin, tehdystä työstä palkka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aihe, josta on pakko puhua, muuten tähän ei tule ikinä muutosta.

   Poista
 10. Välillä kun tulee kovin hassuja ehdotuksia, kuten saamasi, kerron niistä miehelleni. Mies aina muistuttaa, ettei yritykset vaan ymmärrä, se on heille vaan niin uutta, siis monille. Yrityksille aidosti on jopa kannattavaa maksaa haluamilleen henkilöille, koska silloin he saavat esittää toiveita, tietyn deadlinen jne. Tuo sinulle ehdotettu olisi sinut jättänyt taloudellisesti aikamoiselle miinuspuolelle, joten tähän sopisi ajattelu, kohtele muita kuten itseäsi eli tekisitkö itse.

  Ainahan raha tai tuote ei ole itseisarvo vaan kuten ollaan juteltu, elämyksellisyys on iso juttu. Mutta tuossa vaadittiin kuitenkin mittavaa työpanosta, omakustanteiset matkat toiseen kaupunkiin, paljon aikaasi, joka on sekin arvokasta ja ei edes ruokaa laivalla. Sovitut yhteistyöt ovat maksullisia ja muut joissa on täydellisen vapaa aikataulu, täydellinen vapays myös olla kirjoittamatta jne. ne ovat sitten taas eri asioita. No mutta huhhuh, tuo nyt vaan oli hassuimpia ehdotuksia mitä on tullut vastaan, mutta osa on ihmisten tietämättömyyttä. Esim. harmittaa jos teen jonkun postauksen ja yritykset jättävät asian puolitiehen, eivätkä jaa postausta. Mutta hei meillä on pian koulutusjuttu asiasta, joten kyllä tästä vaan on hyvä puhua.

  Muiskuja päivään <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä sopii ihan varmasti tuohon meidän koulutusjutun yhdeksi aiheeksi. Jotenkin fiksusti tiivistettynä.

   Poista
 11. Hyviä pointteja! Olen myös törmännyt siihen, että mainostaja on sanonut, että ei maksa mitään, koska moni bloggaaja tekee saman ilmaiseksi. Yhteistyön arvoksi pitäisi riittää vaikka 8 euron tuttiketju.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se usein menee. Minulla ensimmäinen Ping Helsinki avasti ihan totaalisesti silmäni. Sen jälkeen moni asia muuttui omalla kohdallani.

   Poista
 12. ASIAA! Kyllähän tämä on ihan selkeä juttu, että tuosta työstä olisi pitänyt maksaa asianomainen palkka. Ihan jo siinäkin vaiheessa edes kattaa kulut jos sut halutaan festareille saatika jos tahdotaan sut puhumaan tai pitämään workshoppia - ei ne sometoimistotkaan sitä hyvää hyvyyttään tee.

  Monesti oon saanut vastailla maileihin että joo, voin tulla paikalle (tämä yleensä jos tapahtuma on itseä kiinnostava ja omassa kaupungissa) ja tehdä mahdollisen somepäivityksen jos oikeasti rakastun tuotteeseen/tapahtumaan, mutta jos tahdotte postauksen tiettyyn aikaan saatika tietyntyylisen, on sillä hintalappu.

  Ärsyttää, että tuben puolella tämä asia jotenkin ymmärretään paljon paremmin. Tuntuu välillä siltä, että kukaan ei välitä bloggaajien eduista (tai bloggaajat eivät tunne omia/omaa arvoaan) mutta tubettajat osaavat pyytää oikeanlaisen korvauksen eikä niitä ns. ilmaiseksi tekijöitä (eli somenäkyvyyttä vastaan tekijöitä) näy ollenkaan niin paljon.

  Kiehuttaa, kun ei osata vieläkään nähdä tätä duunia ammattina vaikka siihen käytetään, aikaa rahaa ja muita resursseja välillä ihan hyvin. Osalle se on työ, osalle harrastus ja osalle ihan vaan mukavaa ajanvietettä (ei edes harrastukseksi luokiteltavissa), joten arghghg. En osaa enää pukea ajatusta sanoiksi kun kiehuttaa niin ja ihmettelen miten tästä joutuu vieläkin, blogimaailman ollessa kuitenkin jo tämän ikäinen, puhumaan näinkin paljon.

  hanna
  www.hannamariav.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin, meillekin on tuben puolelle tulossa ensimmäinen kaupallinen yhteistyö, joka on ihan mahtava juttu, eikä edes kuviteltukaan, että tekisimme sen ilmaiseksi.
   Tämä todellakin taitaa olla enemmän tämän blogipuolen ongelma.
   Puhutaan, puhutaan ja puhutaan, jos tämä saadaan vielä ymmärtämään.

   Poista
 13. Heh. Meille kävi about samallatavalla kuukausi sitten kun eräs tapahtuma lähestyi meitä tyyliin että kirjoittakaa meistä nettiin ja laittakaa lehteenne juttua niin saatte ständin tilaisuuteen ja logon Facebook tapahtumaan.... öö.... ihan tosissako kysyit, tuli mieleen ensiksi. Ei sitten lähdetty yhteistyöhön kun meillä on oikeita kuluja ja oikeata liiketoimintaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle on joskus maistiaisjuoman yhteydessä sanottu, että "sähän voisit mainostaa meitä blogissasi"... ei, ei ja ei... Näinhän se ei todellakaan mene. Olisi paljon erilaisia esimerkkejä.

   Poista
 14. Suomessa sisältömarkkinointi on aika lapsen kengissä ja siksi tämän tyylisiä mokia pääsee syntymään. Ehkä. Jenkeissä bloggarit tienaa ihan eri tasolla, onhan siellä kyllä markkinaakin.

  Mulle näistä tulee kyllä fiilis, että bloggaalan työtä ei arvosteta pätkääkään. "Pienille" bloggareille riittää pienempi palkka, itsekin tein juuri yhteistyön n. 150e tuotteesta jonka muutenkin halusin jo ennestään. Mutta jos tätä duunina tekee, niin hintalappu suosituimmista bloggareilla on helposti yli 2000!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viimeisten vuosien aikana on jo oppinut oman hintansa ja jos oikeasti halutaan juuri minut mukaan, niin silloin yleensä on maksettu se summa ihan suosiolla. Kaupallisissa yhteistöissä on se hyvä puoli, että silloin räätälöidään tietty juttu ja sovitaan pelisäännöt. Eiköhän me vielä täällä Suomessakin tämä opita.

   Poista
 15. Minä sain tuon saman tarjouksen - ja minullehan ei Turun tapahtumaan mitään matkakustannuksia olisi tullut, mutta lauantaipäivä siinä olisi mennyt. Ja aikaa postausten tekoon vaikka kuinka paljon. Olisihan siinä voinut esim. yrittää tinkiä laivaliput luxushytteihin sulen huono hinnoittelemaan omia blogipostauksiani - siksi mieluummin teen niin kuin Man muuta, mutta vaikka tästä olisi tullut rahaakin, olisin joutunut kieltäytymään: kun tilaisuudet eivät itseäni edes kiinnosta, miksi lähtisin mukaan - ja vielä sometyöpajaa järjestämään? Ihan kaikkeen ei vaan edes halua lähteä mukaan vaikka niistä maksettaisiinkin. Mitä harvemmin tehdään - halutaan antaa jotain lahjakortteja verkkokauppoihin, joista ei parhaalla tahdollakaan löydy mitään sellaista, mitä oikeasti haluaisi. Mieluummin maksan itse matkani ja hotellini. Ja mieluummin välillä kirjoitan ilmaiseksi sellaisista yrityksistä, joiden työtä arvostan. Ilman että yrityksestä on edes tullut pyyntöä kirjoittaa;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen samoilla linjoilla sun kanssa. Kun itse maksaa, niin se on aina parempi. Itsekin kirjoitan paljon yrityksistä, jotka eivät ole pyytäneet, mutta olen tuntenut sydämessäni, että haluan niitä nostaa. Silloin kirjoittaminen on pyytetöntä. Minä kieltäydyn aina, jos aihe tai tuote ei ole mun juttu. Miksi sellaisiin edes lähtisi.

   Poista
 16. Lyhyesti ja ytimekkäästi HYVÄ kirjoitus jälleen maiju. Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuula. Pakko välillä ottaa aihetta esiin. Jos päästäisiin toistamalla parhaimpiin tuloksiin :)

   Poista
 17. Loistava kirjoitus Maiju! Yksi syy tähän on se että on viestintä konsulenttejä jotka oikeasti neuvovat yrityksiä tekemään juuri noin. Siitä huolimatta pitäisi sen verraan meittiä että ei tollaisessa "työtarjouksessa" ole mitään järkeä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti viestintäkonsultit lähtevät mukaan PING Helsinkiin, siellä varmasti olisi heillekin mukavaa sisältöä tarjolla :)
   Todellakin on hyvä kysyä aina, että "tekisitkö itse ilmaiseksi"?

   Poista
 18. Hyvät ja asialliset perustelut. Työnantajien puolustukseksi sanon sen verran, että monen silmissä ala on vaan yksinkertaisesti niin uusi, ettei pelisääntöjä tunneta. Uskon alan ja tietoisuuden kuitenkin kehittyvän koko ajan. Tuollaiset pioneerit niinkuin sinä joutuvat vain kestämään vähän muita enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti ei useinkaan mielletä, että toiselle tekeminen olisi "työtä". Nykypäivänä monet ajattelevat, että tätä tehdään vain huvikseen. Siksi on hyvä välillä nostaa se kissa pöydälle ja puhua ääneen.
   Onneksi huhtikuussa on taas PING Helsinki. <3

   Poista
 19. Hyvä ja mielenkiintoinen postaus!
  Omalla kohdalle ei ole näitä sattunut, kun on se verran pikkuinen blogi.
  Nämä ehdottelijat ei taida tietää miten paljon työtä ja aikaa tarvitaan jotta postaus syntyy. Joten kyllä siitä kuuluu saada kunnollinen korvaus.
  Mutta onneksi saa itse päättää mihin lähtee mukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin ja jos joutuisi vielä matkustamaan useamman tunnin päähän kotikaupungistaan ja viettää koko päivän heidän työpajassaan. Tämä oli kyllä vähän pohjanoteeraus taas. Onneksi osaa tuntea oman arvonsa.

   Poista
 20. Oudoin ehdotus on ollut 10% alennus yrityksen palvelusta, tätä vastaan olisi pitänyt tehdä postaus ja antaa tekijänoikeudet tekstiin ja kuviin yritykselle. Hämmennykseltäni vastasin vain ettei yhteistyö kiinnosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on kyllä paha. Minulle ehkä pahin ehdotus oli se, että tarjottiin messuilla maistiaisjuomaa lasissa ja sanottiin, että "sähän voisit kirjoittaa tuosta". No en voinut ja sen jälkeen olen kiertänyt heidät kaukaa :)

   Poista
 21. Komppaan sinua niin Maiju. Esimerkkejä olisi monia. Tässä yksi.

  Viime vuoden puolella suomalainen yritys otti minuun yhteyttä ja tiedusteli halukkuutani blogata heidän uudesta tuotteestaan. Koska tuote sopi hyvin aiheeltaan blogiini, kiinnostuin. Mietin jutulle oman näkökulman, suunnittelin valokuvauksen ja tein yritykselle aiheesta hdotuksen. Olen ammattisisällöntuottaja ja tuotan sisältöjä eri tarpeisiin työkseni. Saan siitä elannon. En siis voinut tehdä postausta ilmaiseksi, se olisi ollut monellakin tavalla väärin.

  Pyysin jutustani 180 e + alv, joka ei olisi kattanut työmäärääni, mutta koska tiesin yrityksen pieneksi, halusin tulla tarjouksellani sitä vastaan. Avasin ehdotuksessani, mistä korvaustoiveeni ja työni koostuu.

  Yrityksen markkinointipäällikkö totesi, että heillä on pieni markkinointibudjetti (vaikka he olivat lanseeraamassa uutta tuotettaan markkinoille) ja että he miettivät asiaa.

  Meni noin kuukausi ja sama tuote esiteltiin lukuisissa blogeissa. Kaikki jutut oli tehty samalla idealla samoin kuvin kotipöydän ääressä. En jaksanut lukea edes jokaista juttua loppuun.

  En tiedä, mutta veikkaan, että jokainen postaus oli toteutettu noin 20 e tuotetta vastaan.

  Puoli-ilmainenkin työ on monelle yhä ihan liikaa. Ehkä markkinointipäällikkö oli tyytyväinen vaikuttajamarkkinointikampanjansa tuloksiin "pienellä budjetilla".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä me Minna vielä maailma muutetaan ja yritetään saada monien silmät auki tälle aiheelle. Toivotaan, että jonain päivänä asiat muuttuvat, kunhan me vaan jaksetaan aiheesta paasata.

   Minullekin tulee kaikenmaailman ehdotuksia, joista torppaan suuren osan. Varsinkin jos lähestymistapa on se, että "jos lähetän sulle tuotteen, niin sä varmaan kirjoitat siitä". Mä en varmaan kirjoita, sanon aina, että "en koskaan lupaa tuotetta vastaan näkyvyyttä". Se on itsestäni kiinni, jos sen teen. En pyynnöstä.

   Poista
  2. Tuntuu myös, että markkinoijat eivät ollenkaan (edelleenkään) tiedä, millaisia tavoitteita ja mittareita kampanjoilleen asettavat. Suurin osa ei edes seuraa, millaista näkyvyyttä oikeasti syntyi tai tuliko minkäänlaista kauppaa.

   Poista
  3. Kaimaseni, komppaan myös sinua niin. Teen ammatikseni työtä sisällöntuottamisen ja sisältömarkkinoinnin parissa. Jaksan päivästä toiseen hämmästellä sitä, miten yritysten markkinointibudjetti venyy tarvittaessa aina kaikkeen muuhun paitsi vaikuttajamarkkinoinnista aiheutuviin kuluihin, ja miten ilmaiseksikaan saadusta työstä ja sen tuloksista ei olla koskaan millään muotoa kiinnostuneita. Markkinointia ei ole ilman tulosten seuraamista.

   Ja vielä yksi: kysyvä ei eksy tieltä. Jos vaikuttajamarkkinointi on muotona yritykselle vieras, miksi se ei voi nöyrin mielin kysyä apua ja ohjeita. Väitän, että yksinomaan valtaosa sisällöntuottajista auttaisi ja vastaisi mieluusti..

   Vaikuttajamarkkinointi on oikein ja reilusti toteuttuna erinomainen, suorastaan täydellinen markkinointikeino isolle osalle yrityksiä.

   Poista

 22. Olihan ehdotus, huh huh!
  Kyllä näitä kaikenlaisia yrittäjää on liikkeellä, mutta hyvä Maiju kun olet jämpti ja sanot niinkuin asia on <3

  Itselläni kuitenkin sen verran pienempi blogi, ettei ihan tuollaisia ehdotuksia tule. Yksi joka on jäänyt mieleen tosin, oli ehdotus jossa he lähettää minulle muutaman euron kasvonaamion, josta olisi pitänyt tehdä postaus vaihekuvineen ja kaikkineen tarkkoine selostuksineen. Se palkkio oli siis se parin euron naamio.
  En lämmennyt ajatukselle ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle kerran vastasi eräs kyselijä, että "ihana kun sä sanot suoraan miten asia on, kun usein joutuu tulkitsemaan rivien välistä". Näin selvitään parilla viestillä, kun muuten yritetään vihjailla rivien välistä. Parempi suoraan, kuin kiertämällä :)

   Poista
 23. Just joo! Jälleen niin alta lipan, kun olla ja voi. Olisi edes ollut jokin luksusristeily, matkakulut tms. järkeen käypää.

  Hyvin tarkka saa olla yritysten kanssa näköjään jokainen. Toisinaan olen tarjouksen jälkeen kauppareissulla ostanut itse tuotteen, joka olisi tarjottu palkkioksi. Hinta pari euroa. En yksinkertaisesti edes viitsi alkaa kirjoitamaan, kuvaamaan jne ihan vaan saadakseni parin euron tuotteen. On helpompi ostaa se itse, kuin tehdä kaikki työ. Pari euroa ei kata yhtään mitään yhtään mistään. Ihan niinkuin ei tuo sinulle tarjottu settikään.

  Kaikkien aikojen ehkä huvittavin minulle tullut tarjous oli: "OSTA verkkokaupastamme tuote. Sen jälkeen BLOGGAA siitä ja laita linkki meille. JOS bloggaus on mieleemme, hyväksymme pyyntösi liittyä SULJETTUUN facebook-ryhmäämme, joka on tarkoitettu BLOGGAAJILLE. Voit siellä julkaista linkin blogiisi ja saada näkyvyyttä muiden bloggaajien kautta."

  Kävin muuten vilkaisemassa kyseistä ryhmää, enkä ostanut enkä blogannut. Ryhmässä oli nuoria tyttöjä, muistaakseni 24kpl. Ryhmä oli ollut siihen mennessä 2 vuotta toiminnassa ja yksi arvontakin oli ollut. Tilaajien kesken yhdelle blogissa postanneelle lähti 5 euron puuteri!

  Tällaiset, niin kertomani kuin sinunkin kertomasi tarjoukset saavat surulliseksi. Tässäkö on kiitos siitä mitä bloggaaja tuntikausia, useamman päivän ajan tekee töitä!?!

  Onneksi on itsellä mahdollisuus sanoa EI

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen muuten saanut samantyyppisen tarjouksen, että "käy ostamassa tuote, arvostele se" ja palautamme 5 euroa takaisin sinulle. Se ei kuulosta kyllä yhtään kannattavalta jutulta :)
   Onneksi olemme oppineet tässä pikkuhiljaa arvostamaan omaa työtämme ja olemaan suostumatta ihan kaikkeen mitä ehdotetaan.

   Poista
 24. No just, olipa tarjous sinulle, kokeilivatkohan kepillä jäätä vai onkohan kyseessä joitain itsekkin hiukan pihalla olevia uusia yrittäjiä, olisivatko kuulleet että näin noita bloggaajia voi käyttää hyväkseen. Onneksi tarjous tuli sinulle ja juurikin sinulle, näin saimme me muut ajattelemisen aihetta. No noita kaupallisia ei ole vielä ainakaan kohdalleni osunut, paitsi joku kodinkone ja niistä olen tehnyt postauksen vastaan, korvaus on ollut minulle ihan jees, koska kyseinen tuote on minua kovasti kiinnostanut. Mutta tosiaan tuota aikaa saan kyllä kulumaan ihan näin omiakin postauksia ajatellen, aiheen valmistus, teko, kuvaus, kirjoitus.... Jatka Maiju samaan hienoon tahtiin ja kiitos kun jaat neuvoja myös meille opettelijoille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todennäköisesti ala on ollut villiä pitkään, nuoret saattavat suostua helpommin koukkuun. Me vanhemmat tiedämme ehkä paremmin, että milloin asia muuttuu työksi.

   Poista
 25. Minullakin on niin pieni blogi, ettei sinne juurikaan eksy ketään tarjoamaan kaupallista yhteistyötä. Olen asian joskus ajatellut läpi blogin alkumetreillä ja tullut siihen tulokseen, ettei se olisi mun juttuni. Nyt mulla ei ole velvollisuuden tunnetta nostaa joitain tuotteita esille, vaan kehun jos näen siihen aihetta. Mutta tämäkin johtuu ehdottomasti vain siitä, että blogini on harrastus. Jos se olisi työ ja elannon lähde, asia olisi ihan erilainen. Näin keski-ikäisenä ja perheellisenä tiedän minäkin, että aika on kortilla. Voin arkisin käyttää omiin juttuihini x määrän tunteja. Ne sitten jaetaan eri asioiden kesken, eikä niitä kovin montaa tuntia ole. Teen itsekin vapaaehtoistyötä jonkun verran, mutta siihen menevän tuntimäärän kanssa pitää olla tarkkana. Nykyään tuntuu olevan enemmän sääntö kuin poikkeus, että pitäisi tehdä ilmaiseksi työtä. Jos työstä haluaa rahaa, niin työn teettäjälle se tuntuu olevan vääryys, ja sitten saatetaan kiukutella kuin pikkulapset. Tuntuu naurettavalta, että bloggaajan odotetaan tekevät ilmaista työtä jonkun pikku tuotelahjan eteen, jonka arvo voi olla 10e. Sopii kysyä olisivatko nämä yritysten markkinointihenkilöt itse valmiita vaihtamaan vaikka puolen työpäivän palkkansa naamarasvapurkkiin? Enpä usko.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin tuntuu väärältä, että pitäisi tehdä vieraille ihmisille ilmaiseksi töitä. Tosin se saattaa johtua vähän ajattelemattomuudesta, mutta siksi on hyvä keskustella aiheesta :)

   Poista
 26. Minäkin olen saanut ihan älyttömiä yhteistyötarjouksia. Eräs yritys kauppasi kosmetiikkapakettia, joka minun olisi pitänyt ostaa omalla rahalla. Hintaa tällä paketilla olisi ollut n. 300€ ja sen jälkeen olisin saanut postata siitä blogiini. En tiedä kuinka idioottina nämä pitivät minua, mutta olisin kyllä saanut ilman niidenkin lupaa postata, jos olisin tuotteet ostanut. Jätin ostamatta.

  Toinen mitä olen miettinyt paljon, on nämä voit voittaa-yhteistyöt. Tekemällä postauksen, jonka pitää säilyä jopa vuosia blogissa, saat mahdollisuuden voittaa jonkin lahjakortin. Usein tälläisia yhteistöitä tarjoavat isotkin yritykset. Se, että kirjoitan postauksen, tarvittaessa vaikka kokkaan jotain ja kuvaan sen, sekä annan sille näkyvyyden blogissani vuosiksi, jotain mahdollisuutta voittaa lahjakortti vastaan, antaa kyllä yrityksestäkin todella huonon kuvan. Yritys, joka yrittää hyväksikäyttää bloggaajia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No huh, huh. Tämä on yksi syy, miksi näistä pitää puhua. Kaikella minunkaan tekemisellä ei ole hintalappua, mutta siitä päätän itse, että millä ei ole :)

   Poista

Kiitos kommentistasi. Tervetuloa uudestaan.