keskiviikko 10. toukokuuta 2017

Lentoyhtiöt siirtykää tälle vuosituhannelle tarjoiluissanne!

Aina lomien lähestyessä gluteenittomissa ryhmissä herää keskustelua siitä, että palveleeko lentoyhtiöt erikoisruokavalioisia lennoilla. Oma matkustaminen on vähentynyt huomattavasti keliakia-diagnoosini jälkeen siitä syystä, että koen matkustaminen vaikeammaksi kuin ennen ruokarajoittettani. Ruoka on kuitenkin ihmiselle hyvin tärkeä asia ja itse en pysty olemaan ilman syömistä 10 tuntia. Niin kuin useasti saattaa käydä, jos joutuu tyytymään lentoyhtiöiden tarjontaan.

Usein ongelmat kulminoituvat euroopan sisäisillä lennoilla, koska niillä tarjonta on aika olematonta.  Norwegian lentoemäntä sanoi viime matkalla, että "kannattaa ottaa omat eväät mukaan". Kuitenkin sitten taas jotkut yhtiöt kieltävät omien eväiden syömisen koneissa. Kuuleman mukaan tuo ei kuitenkaan sitten koske erikoisruokavalioisia.

Itse olin maaliskuussa Lontoossa ja Helsingin päässä ostin eräästä kahvilasta oman gluteenittoman leivän mukaan. Matkaseuralaiseni kysyi menomatkalla, että mitä löytyy gluteenittomana ja meinasi pyörtyä tarjonnasta. Itse olen lopettanut jo hyperventiloimasta asian suhteen. Koen aina, että menomatkalla asia on helpompi, kun voi ottaa omat eväät kotoa mukaan. Paluumatkalla usein asia on aika ongelmallinen, koska kentältä ei aina saa gluteenitonta ja jos sitä ei saa koneestakaan, voi joutua olemaan ilman ruokaa jopa 10 tuntia putkeen. Voin kertoa kokemuksesta, että siinä välillä on jo huumorintaju koetuksella. Monet eivät tätä usko, että vielä tällä vuosituhannella on tämä tilanne tämä. Tervetuloa joskus mukaan sivusta seuraamaan, niin näette, että totta se on.

Lontoosta palatessamme olimme heränneet aamulla kello 4.30 ja lähdimme kentälle klo 5.30. Lentomme oli pari tuntia myöhässä ja kentältä en onnistunut löytämään gluteenittomana kuin jogurtteja ja hedelmiä.  Kaupasta oli saatavilla proteiinipatukoita. Joten koneeseen päästyäni kello 12 aikaan oli nälkä jo kova. Lontoosta matkatessani takaisin Helsinkiin Norwegian lennolla tilasin kaikki gluteenittomat tuotteet, mitä oli tarjolla. Mitä heillä sitten oli tarjolla? Gluteenittomana oli tarjolla perunalastuja, suolapähkinöitä ja Brownieta.  Täytyy sanoa, että tässä tilanteessa teki melkein mieli jo itkeä. Itkun sijasta sitten tyydyin kuvaamaan tuotteet ja nostamaan asiaa esiin muutamissa verkkopalveluissa ja videolla. Ajattelin, että tästä täytyy puhua ja Hellapoliisin kanssa taidettiinkin tätä vähän "avata" eri kanavissa.
Normaaliruokavalioisille tarjolla on minun silmissäni paljon vaihtoehtoja. Matkaseuralaisen kysyessä lentoemännältä, että miksi gluteenittomana ei voi olla jotain syötävää oli vastaus, että "ei pysty palvelemaan kaikkia ja ruokaa voi mennä hukkaan".

Kuitenkin jos tarjottava ruoka olisi sellaista, että sitä samaa voisi syödä mahdollisimman moni, ei tarvitsisi niinkään miettiä eri rajoiteryhmiä erikseen. Miksi tarjota salaatiksi pastasalaattia tai salaattia, johon lisätään leipäkuutioita. Voisiko salaatin ajatella sellaiseksi, että se sopii mahdollisimman monelle.

Pari vuotta sitten lensin Finnairin lennolla Rodokselle. Kysyin silloin Finnairilta, että mitä on tarjolla gluteenittomana. Minulle vastattiin, että euroopan sisäisillä lennoilla on mahdollista saada vain Kreikkalainen salaatti (150 g) ja hedelmäsalaatti. Lopulta sitten olikin tarjolla vain Kreikkalainen salaatti. Olen kuullut tapauksia, että tämäkin on ollut loppu ja gluteenittomana ei ole ollut tarjolla sitten mitään.

Miettikää, että miten suhtautuu pieni lapsi tuohon Kreikkalaiseen salaattiin?  Silloin paluulennolla oli sama tilanne kuin Lontoon reissulla, että olin lähtenyt aamulla aikaisin hotellilta ja kentältä en saanut mitään gluteenitonta. Lento oli Suomessa vasta iltapäivällä, joten noin 10 tuntia jouduin selviytymään tuon 150 gramman salaatin voimin. Silloin oli myös itku aika lähellä kun tulimme kotiin. Silloin päätin, että nyt saa olla lomalennot taas pannassa. En halua tieten tahtoen tällaisia ruokaan liittyviä pettymyksiä.

Lentoyhtiöiden tarjonta on nykyään hyvin gluteenipitoista:
MTV3 nosti otsikoihin juuri erään tapauksen, jossa lentoyhtiö oli tarjoillut miehelle gluteenittomana aamupalana "gluteenittoman banaanin". Maikkarin jutun voi lukea täältä. Täytyy sanoa, että jos mulle olisi tällainen eteeni kannettu, olisin varmasti tehnyt sama kuin tuo mies. Tällä vuosituhannella ei oikeasti pitäisi enää joutua kokemaan tällaista.Ehdotus


 • Voisiko tarjonta olla sellaista, että se sopisi mahdollisimman monelle?
 • Voisiko erikoisruokavalioisille varata mahdollisuuden tilata itselleen ruokaa lennoille? 
 • Voisiko lentoyhtiöt vihdoinkin siirtyä tarjoiluissa tälle vuosituhannelle?


Toiveena siis olisi, että lentoyhtiöt alkaisivat palvelemaan myös erikoisruokavalioisia.  Jos omat rahkeet ei riitä suunnitteluun on Hellapoliisi luvannut auttaa uuden ruokavalion suunnittelussa. Uskon, että sen jälkeen ei enää valitettaisi tarjoiluista.

Heitän tässä vielä kysymyksen, jonka olen heittänyt kahvilalle, joka totesi kerran mulle, että "ikävä kyllä meillä ei ole mitään gluteenitonta tarjottavaa", että mitä jos palvelisitte kaikkia asiakkaita samalla asenteella kuin meitä erikoisruokavalioisia? Miettikää, että olisiko teillä asiakkaita vielä tämän jälkeen? Todennäköisesti ei olisi.

Nyt haluan kuulla kommenteissanne, että millaisia on teidän kokemukset erikoisruokavalionne suhteen lentokoneissa? Kertokaa, että mitä teille on tarjottu. Käsittääkseni tämä ongelma on suurin euroopan sisäisillä lennoilla, en tiedä, että miten toimii kaukomatkoilla gluteeniton palvelu.


Maiju

16 kommenttia:

 1. Toi on niin paha toi paluumatkahommeli. Kyllä maailma vielä muuttuu, kun äläköidään asiasta. Ihanaa päivää Maijuli <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, sillä ei ole kiva aina stressata syömisten päälle ja hyvän matkan jälkeen pilata omaa fiilistään sillä, että joutuu olemaan nälissään. Puhumalla tehdään tästä vielä hyvä maailma meillekin :)

   Poista
 2. Nyt puhut (taas) asiasta, joka tosiaan on viime vuosituhannella (tai jotain) ja jolla olisi suuren suuri tarve!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan ehdottomasti. En tajua, että miten tänä päivänä voidaan enää olla noin jälkeenjääneitä tämän asian suhteen. Todennäköisesti halutaan vaan tehdä asiat helpomman kautta, niin kauan kunnes me alamme vaatimaan palvelua. Hyvä asiakas on tyytyväinen asiakas.

   Poista
 3. Tyytyväinen asiakas tulee taatusti 100% varmuudella lentämään uudestaankin sellaisen lentoyhtiön koneella joka tarjoilee ilman ongelmia kaikkea snackseista ruokiin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri niin. Hyvä kello kauas kuuluu, varsinkin meidän erikoisruokavalioisten keskuudessa. Valitsen itse palveluntarjoajan heidän palvelualttiuden perusteella.

   Poista
 4. Mä en oo ikinä nähnyt tässä mitään ongelmaa, siksi kirjoitankin nyt tätä kommenttia :) Toki olisi ihanaa saada kaikkien muiden tavoin erilaisia vaihtoehtoja lennon omasta tarjonnasta, mutta toistaiseksi ymmärrän että kyseessä on kustannuskysymys. Erikoisruokavaliota on edelleen niin vähän ettei niitä vaihtoehtoja ole järkevää pitää valikoimassa jatkuvasti. Onneksi isolle osalle lennoista saa tilattua etukäteen sen tavallisen lentokoneaterian niin halutessaa, niissähän on runsaasti vaihtoehtoja erikoisruokavaliota noudattaville.

  Jos ei saa, niin omat eväät. Kotoa tietysti tosi helppo viedä, mutta samalla tavalla voi viedä myös matkakohteesta. Ostaa vain valmiiksi vaikka jo edellisenä iltana jääkaappiin ja vie kentälle kylmää pitävässä laukussa (olen käyttänyt itse pientä kylmän/lämmön säilyttävää pehmeää minikokoista "kylmälaukkua", jossa olen pitänyt aiemmin lapsen maitoja lennolla. Tai napannut kaupasta jotain matkalla kentälle, tilannut huonepalvelusta tms. Ruokaahan saa viedä koneeseen vaikka kuinka. Matkustan suhteellisen paljon, eikä yhdelläkään lentoyhtiöllä ole tullut vastaan sääntöä, ettei omia eväitä saisi syödä :)

  Ja onhan ne omat ruoat aina parempia kuin yksikään lentokoneruokavaihtoehto.. Voisin viedä eväät ilman erityisruokavaliotakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle riittäisi se, että jos saisi tilattua etukäteen. Sanon aina, että olen valmis maksamaan. Kunhan vaan saisi jotain.
   Itsekin otan menomatkalle aina omat eväät mukaan.
   Onko sulla muuten kokemusta siitä, että saako kylmälaukkuja viedä turvatarkastuksen läpi? Muistelen, että ei saisi. Ongelma on usein tuossa, että mitä saa viedä ja mitä ei.
   Tuo omien eväiden vienti nousi jollain lentoyhtiöllä juuri kevään kynnyksellä esiin. Tosin en usko, että se koskee meitä erikoisruokavalioisia, mutta nousi kuitenkin, kun joku sitä kritisoi.
   No toivotaan, että saadaan edes tuo ennakkoon tilaaminen mahdolliseksi. Itse maksan mielelläni.
   Tarkoitukseni oli myös tarjota vaihtoehtoa, että tarjoilisivat ruokaa, joka sopisi mahdollisimman monelle.

   Poista
  2. Esim Finnairilta voi ostaa etukäteen tilaamalla gluteenittoman lämpimän ruoan, joka on jopa maistuva. Viimeksi porkkanapyörykät quinoalla. En ainakaan voi valittaa. Toisaalta ostan paluumatkalle myös varalta eväät mukaan ja kuivajään saa viedä turvasta läpi niin pysyy kylmänä. Oman kylmäpussukan kanssa ainakaan ollut mitään ongelmia

   Poista
  3. Harmi kun kaikille lennoille ei pysty saamaan sitä lämpimää ruokaa. Oltiin lähdössä Rodokselle, jossain vaiheessa ja kysyin sitä Finskiltä. Sanoivat, että ensiksi, että onnistuu. Sitten tuli viesti, että ikävä kyllä ei onnistukaan lennoille, joissa on Skybistro. Jos saisi tilattua, ei varmasti olisi mitään ongelmaa. Sistä en osaa sanoa, että onko käytäntö kaikilla lennoilla vai vaan Euroopan sisäisillä. Pitäisi vähän selvitelä.
   Kiitos tuosta tiedosta, että kylmäpussukkaa voisi uskaltaa kuljettaa. Pitää tutustua tuohon kuivajäähän. Se on mulle ihan uusi termi. Kiitos kommentista.

   Poista
 5. Meteliä joutuu pitämään, että tulee kuulluksi. Minä taistelen omien ruokavaihtoehtojeni puolesta. Niissäkin olisi paljon parannettavaa.

  VastaaPoista
 6. Paljon matkustava, urheileva ja myös kilpaileva kasvissyöjä kommentoi.

  Takana on useampi mannertenvälinen kisareissu (Australia, Havaiji), eikä ruokailut matkustaessa ole koskaan tuottaneet minkäänlaista ongelmaa. Enemmän kaikki muu matkustamiseen liittyvä säätäminen stressaa. Käytännössä kokonaan olen pärjännyt ihan omilla eväillä meno- ja paluumatkat. Ja helposti. Aina on riittänyt aikaa ja vaivannäköä sen verran, että olen saanut pakattua riittävästi syötävää reppuun mukaan. Lisäksi olen reissua edeltävän ajan huolehtinut riittävästä energiansaannista, niin ei se ole mikään kriisin paikka, jos joutuukin useamman tunnin olemaan ilman purtavaa. Kun kroppa ja aineenvaihdunta toimii, niin ei verensokerit romahtele miten sattuu.

  En missään tapauksessa halua erikoisruokavalioni takia heittäytyä marttyyriksi, eikä tulisi mieleenikään, että joutuisin sen takia rajoittamaan matkustelua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mannerten väliset matkat saattavat toimia, niistä ei olekaan kokemusta. Toivotaan, että jossain vaiheessa saisi hoidettua ennakkoon nämä ruokien tilaukset, niin päästäisiin tästäkin ongelmasta. Ongelma taitaa ollakin euroopan sisäisillä lennoilla. Näin olen käsittänyt. Marttyyriksi ei pidä ryhtyä, tuskin siitä onkaan kysymys. Toivotaan, että asiat korjaantuvat ja saadaan kaikki pelaamaan jossain vaiheessa. Ilman ääntähän tämä ei tapahdu.

   Poista

Kiitos kommentistasi. Tervetuloa uudestaan.