keskiviikko 28. kesäkuuta 2017

Gluteenitonta punaisilla laivoilla

Gluteenittomissa piireissä nousee useasti esiin laivayhtiöt ja niiden tarjoamat gluteenittomat palvelut. Nyt kun kesälomat on taas tulossa, niin taas tästä aiheesta keskustellaan kovasti. Se on niin tärkeä asia gluteenittomille, että heidät huomioidaan. Itselleni tärkein asia on lomasuunnitellussani ja matkoja sekä hotelleja varatessani, että tämä puoli pelittää. Kaikki muut asiat tulevat siten kaukaa perässä. Gluteeniton tarjonta on se tärkein ja siitä en tingi.

Olen nyt kesälomallani matkustanut paljon kotimaassa ja kokenut monia hotelleja. Niistä kirjoitan erikseen, kunhan vaan ehdin. Niihin on mahtunut monenlaista kokemusta ja hotellin vaihtokin mahtuu kokemukseeni lomallani. Vaihto tapahtui juuri nimenomaan gluteenittoman aamupalan huonouden takia.  Laivalta ei voi paeta kesken reissun, joten siksi on tärkeää selvittää aina itselleen, että mitkä asiat on tärkeintä ja valita se itselleen paras laivayhtiö.

Viiimeiset kolme kertaa olen nyt matkustanut VikingLinella Helsingistä Tukholmaan. Kaikki matkani ovat menneet ihan putkeen ja se vaikutti laivavalintaani tälläkin kertaa.

Itselleni tärkein asia on laivalla ja joka paikassa hyvä gluteeniton aamupala. Voin joustaa muista asioista, mutta aamupalasta matkallani en jousta. Sen täytyy olla maistuvaa ja kaikkien elementtien pitää olla kohdallaan. Olen tältä osin aika vaativa asiakas. Olen joskus sanonut jollekin palveluntarjoajalle, että joskus se epäonnistuminen on hyvin pienistä asioista kiinni. Asioista, jotka asiakas kokee tärkeäksi, mutta ne puuttuvat kokonaan tarjonnasta.

Mitä teen onnistuneen matkan eteen? Valitsen VikingLinelta aina erikoisaamiaisen eli maksan hieman enemmän ja ja nautin aamiaisen AINA FoodGarden ravintolassa. Valitsen tämän, koska tiedän, että tällä aamupalalla kaikki on hieman parempaa kuin puffet-aamiaisella. Tällä aamiaisella on henkilökunta koko ajan käden ulottuvilla. Aamupalan hinta on etukäteen ostettuna muistaakseni 17 euroa henkilö ja paikan päätä ostettuna hieman kalliimpaa. Jos siis haluat olla varma, että saat hyvän gluteenittoman aamupalan valitse FoodGarden aamiainen.

Mietin myös muut ruokailuun liittyvät asiat tarkkaan. Puffat on usein aika haastavia paikkoja, välillä gluteenittomat tuotteet on keittiössä tai ne on loppuneet tarjoilupöydältä, eikä henkilökuntaa ole helposti ruuhkaisaan aikaan saatavilla.Menimme siis Tukholmaan Helsingin reitillä ja laivamme oli VikingLinen Gabriella. Olen matkustanut myös Mariella laivalla ja silloin koin, että ainakin sillä kertaa taisi olla hivenen paremmat valikoimat vielä aamiaisella kuin Gabriellalla. Kuulin myös sen, että Mariellalla olisi jo saatavilla aamupalalla myös gluteenitonta karjalanpiirakkaa. Gabriellalla sitä ei vielä ollut. Tästäkin puhuimme keväällä kun kävin jutustelemassa VikingLinen henkilökunnan kanssa. Joten jäädään kuulolle, jos muillekin laivoille sitä saataisiin.

Grill-ravintola

Kävimme menomatkalla syömässä laivan Grill-ravintolassa ja päädyin ottamaan hampurilaisaterian gluteenittomana. Tämä osoittautui hyväksi valinnaksi. Hampurilainen oli itselleni hyvän kokoinen, ei siis liian iso. Elementit annoksessa oli kohdallaan.Aamupala Food Garden ravintolassa

Kävimme nauttimassa erikoisaamiaisen Food Garden ravintolassa.  Gluteenittomat sämpylät, makeat jälkiruuat ja näkkileivät oli erillisellä pöydällä ja helposti löydettävissä. Jos kipot näyttävät tyhjiltä, kannattaa ehdottomasti avata suunsa ja pyytää tarjoilijoilta lisää. Välistä voi olla useita gluteenittomia ihmisiä yhtä aikaa aamupalalla, eikä tarjoilijat ole huomanneet jonkun tuotteen loppuneen.Hienoa on myös se, että gluteenittomillekin on omat myslinsä. Tämä on on monista paikoista jätetty vain pois.Aamupalalla on tarjolla yllä mainittujen lisäksi aika perusjuttuja. Mikä minua ilahduttaa on smoothiet ja ensiluokkaiset hedelmät. Lämpimissä olisi ollut tarjolla ainakin munakokkelia ja lihapullia. Makkarasta puuttui merkinnät ja muut taisivat sisältää gluteenia, jos nyt oikein muistan.Iloitsen myös gluteenittomasta makeasta leivonnaisesta. Usein gluteenittomille on tarjolla kuivia pullia tai keksejä, mutta tämä VikingLinen maantelileivonnainen on ihan huippu. Hienoa, että tarjotaan jotain tällaista. Tässäkin näkee, että on löydetty joku hyvä tuote makean nälkään, eikä vain korvattu asiaa kekseillä.Kävin juttelemassa VikingLinen eräiden henkilöiden kanssa keväällä gluteenittomista tarjoiluista ja sanoin, että puuro olisi kyllä aika kiva juttu.  Silloin kuulin, että heiltä on sitä saatavilla, kun vain pyytää. Muistan, että joskus pari vuotta sitten kysyin ja silloin ei ollut, enkä ollut tajunnut uudestaan kysyä. Vinkiksi siis, että kannattaa kysyä. Minä sain ensimmäisenä aamuna helmipuuroa. Puuron ystävänä tätä osaan arvostaa ihan täysillä. Coffee & Joy -kahvila

Iloitsen kovasti myös siitä, että kahvilassa on tarjolla valmiina sämpylöitä sekä useita makeita herkkuja. Gluteenittomia sämpylöitä löytyy kylmähyllystä useita erilaisia.

Tarjolla on myös smoothieita ja hedelmäsalaattia.

 

Vitriinistä löytyy myös brownieita, Rocky roadia ja suklaamoussekakkua. Tästä juteltiin keväällä, että monet ovat hieman kyllästyneet suklaisiin leivonnaisiin, koska sitä on enimmäkseen tarjolla. Itseni mukaan lukien toivon enemmän tarjolle "vaaleita" leivonnaisvaihtoehtoja. Itse onneksi tiedän mitä kysyä, olen joskus saanut mahtavaa porkkanakakkua ja sitä löytyi keittiön puolelta tälläkin kertaa.

 

 

 

Tulimme kahvilaan jälkiruualle. Ostin yhden porkkanakakun ja kipon jäätelöä. Otettiin kaksi lautasta ja jaettiin "saalis" kahtia. Oli kyllä niin maittava jälkiruoka ja maistui kahvin kanssa taivaalliselta. Kysykää ehdottomasti tuota porkkanakakkua, se on kuin söisi palasen taivasta. Paluumatkalla

Lähdimme paluumatkalle sateisessa, mutta jännän aurinkoisessa säässä. Laivan ulkoterassi oli täynnä ihmisiä ja siellä soi musiikki kovaäänisistä. Oli ihan mahtava fiilis.Minä, joka en yleensä juo alkoholia, niin päädyin ottamaan lasillisen kuoharia mansikoiden kera. Ihan vaan syystä, että oli niin hyvä fiilis.Tämän jälkeen olimme valmiita illalliselle. Päädyimme taas Grill-ravintolaan, koska siitä jäi edelliseltä päivältä hyvät fiilikset. Henkilökunta oli ihan mahtavaa ja palvelualtista.

Katsoin listalta annoksen, joka vaikutti jo suoraan gluteenittomalta, eikä sitä tarvinnut säätää erikseen. Valitsin grillattua nieriää, joka oli ihan täydellinen valinta.Toisen päivän aamupala toisti aika pitkälti samaa kuin edellisen päivänä aamupala. Sillä erotuksella, että olin jo edellisenä päivänä ilmoittanut, että haluaisin taas gluteenittoman puuron aamiaisella. Olimme sopineet, että tulemme heti kello 8.00 aamupalalle, joten puuro oli osattu tehdä minulle jo valmiiksi. Täydellisesti haudutettu puuro. Puurolla pelastetaan usein mun aamuni.Kaiken tämän jälkeen ei sitten voinut muuta kuin olla tyytyväinen kaikkeen kokemaansa. Sanon aina, että kun päällimmäisenä on tyytyväisyys, niin tietää, että tänne tulen uudestaankin.Muistakaa laivayhtiöt, että tämä on meille monille se tärkein juttu ja jos jokin pienikin palanen jää puuttumaan, niin varmasti voi olla, että asiakkaat eivät tule uudestaan. Meidän mukana tulee myös perhe ja ystävät. Minun mieheni aina sanoo, että "sinä päätät, että valitaan paikka, joka palvelee sinua parhaiten". Niin me myös teemme.

Sanoin VikingLinen henkilökunnalle, että he ovat kohdelleet minua aina niin hyvin ja pyrkineet toteuttamaan pienetkin toiveeni. Tästä syystä annan heille kehuni ihan sydämestäni. 

Pari vinkkiä gluteenittomille matkustajille:


 • Muistakaa, että erikoisaamiaisella, voi palvelu olla henkilökohtaisempaa
 • Kysykää ja pyytäkää, ilman sitä voitte jäädä paljosta paitsi
 • Muistakaa, että kaikki mitä on näkyvillä, ei välttämättä ole kaikki mitä on saatavilla
 • Laivayhtiöön voi ottaa myös etukäteen yhteyttä ja se on jopa suotavaa, jos on enemmän rajoitteita
 • Ystävällisyyteen vastataan yleensä ystävällisyydellä
Näin onnistumme saamaan itsellemme sen parhaan kokemuksen ja lähdemme mahdollisesti hyvän tuulisina laivalta kotiin. 

Maiju

4 kommenttia:

 1. Onpa ollut kivan runsas valikoima gluteiinittomia ruokia tarjolla. Helmipuuro näyttää hyvältä. Jotenkin puuro on ihanaa aamuisin. Porkkanakakku ja kahvi, nam!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monia juttuja pitää vaan tajuta pyytää, jotta saa. Puurolla saan aamun paremmaksi.

   Poista
 2. Ruotsinsuomalaisena matkustan usein laivalla Ruotsin ja Suomen väliä. Olen tosi tyytyväinen buffeeseen ja "tavalliseen" seisovapöydän aamiaiseen paitsi että puuro on mun mielestä jotain laitospuuroa , yäk :)))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse matkustin ennen 6 x vuodessa. Sitten keliakian myötä tuli ruokakriisejä laivalla, kunnes löysin punaiset laivat ja heidän innon tähän asiaan ❤️

   Poista

Kiitos kommentistasi. Tervetuloa uudestaan.