sunnuntai 4. kesäkuuta 2017

Viha sairastuttaa sisimmän

Meillä ihmisillä on tunteita ja tunteet ovat sallittuja eri muodossa. Olen sitä mieltä kuitenkin, että jos joku tunteet pääsääntöisesti vain vihaa, siitä olisi pyrittävä pääsemään eroon. Itse olen valinnut positiivisuuden ja taistelen sisimmässäni vihaa vastaan.

Jotkut ihmiset ovat valinneet elämänasenteekseen vihan. Viha sairastuttaa oman sisimmän ja viha voi sairastuttaa myös ympäristön. Ihminen, joka tuntee vihaa, saattaa hävittää ympäriltään suuren osan lähipiiristään. Jos jatkuvasti ihmiset kaikkoavat ympäriltä, niin silloin varmasti kannattaa katsoa peiliin ja miettiä, että onko vika siellä peilistä kurkistavalla ihmisellä. Saastutanko ympäristöäni?
Monesti mietin sitä, että voitko tuntea syvää vihaa ihmisiä tai ympäristöäsi kohtaan? Jotkut tuntevat syvää vihaa ihmisiä kohtaan, joita eivät edes tunne. Jotenkin se tuntuu todella oudolta. Olen itsekin kohdannut ihmisiä, jotka vihaavat, vihaavat ja vihaavat. Yksi minun neuvoni on sille, että jos joku/jotkut tuovat pahaaoloa ympäristölle, niin ne asiat vain jätetään taakse. Itse en suostuisi elää elämääni vihaten.

Mieti, että haluatko olla aina tasaisen vihainen ja saastuttaa ympäristöäsi. Viha on kuitenkin normaali tunne (aina välillä). Se ei kuitenkaan saa olla säännöllinen elämän tila. Jos vihaat 24/7, niin silloin voisi ehkä olla hyvä kääntyä asiantuntijan puoleen ja yhdessä miettiä, että voiko vihalle tehdä jotain.

Provosoidutko?


Voitteko kuvitella, että itsekin joudun välistä taistelemaan sen eteen ettenkö provosoituisi jonkun vihaisen ihmisen puheista tai teoista. Netissä voi olla aika helppoa lähteä vastaamaan jonkun ilkeilevän ihmisen provosointiin. Kuitenkin olen päättänyt jo aikaa sitten sen, että mua on ihan turha haastaa mukaan. En lähde mukaan tällaiseen.

Yksi hyvä harjoitustehtävä provosointia vastaan on se, että kirjoitat todella napakan vastauksen ilkeään kommenttiin tai viestiin. Pyyhit sen pois ja teet sen uudestaan. Voit tehdä sen muutamaan kertaan. Kuitenkin kannattaa olla painamatta LÄHETÄ-painiketta. Kun olen muutamaan kertaan kirjoittanut ja pyyhkinyt kommentin, voit lopulta lähteä tilanteesta pois ja sammuttaa koneen. Se on muuten ihan sairaan hyvä ratkaisu. Sinä unohdat sen ikävän ihmisen kommentin varmasti nopeammin näin, kun jos lähdet tällaiseen mukaan. Sinä lähdit tilanteesta voittajana ja olet onnellinen siitä, että toinen ei saanut sinua mukaan provosointiinsa. Voin kertoa, että tämä toimii ja sinä olet se voittaja.

Minä olen päättänyt valita elämääni positiivisen elämänasenteen, minua on ihan turha provosoida ikävin viestein. Sanon usein näihin ikäviin viesteihin, että ongelma ei ole minun, ongelma on kommentoijan.

Koitetaan olla provosoitumatta, muistakaa, että viisas on se, joka lopettaa tai ei lähde mukaan. Tiedän senkin, että en voi kaikkia miellyttä, eikä minun tarvitsekaan.

Elää sinun pitää ja tajuta se, että sinä elät lausui aikoinaan F.E. Sillanpää ja toivotaan, että tajutaan elää se elämä oikein ja niin, että se elämä olisi mahdollisimman hyvää eikä saastuteta ympäristöä vihapuheilla.

Maiju

22 kommenttia:

 1. Hyvä Maiju ja viha on aina valinta. Kun olen ollut polvillani tässä elämässä vaikka Sofian sairasvuoteen äärellä tai miltei kolme vuotta hometalokeissin uuvuttamana, vihasinko muuta maailmaa, ilkeilinkö, no en. Elämäni oli silloin myös surullisella tavalla niin täyttä, ettei minulla olisi ollut aikaa edes vihata. Uskonkin, että monien vihaajien elämä on jotenkin tyhmää ja heillä on tunne, että elämä on heidät pettänyt. Koskaan ei ole kuitenkaan liian myöhäistä valita posiitiivisuutta.

  Olet hirveän fiksu tuossa vastaamisasiaassa. Olen nyt itse vastannut kaikille anonyymeille kiusaamispostaukseen ja vastannut analysoiden ja kattavasti ja kyllä myös tuomiten, sillä jos jonkun asian tuomitsen, se on kiusaaminen ja muiden ihmisten iloa tuottavien asioiden vähättely. Kiusaaminen ei ole koskaan ok ja kiusaamiseen saa joskus jylähtääkin. :) Mutta olet oikeassa itseään säästäisi paljolta, jos dumppaisi ilkeät kommentit vaan roskikseen tai toivottaisi vaan kaunista päivää. Niin jatkossa, mutta nyt oli leikkauskohta, jolloin päätin vastata samalla logiikalla, kuin minulle jatkuvalla syötöllä itse kommentoidaan. Eräs anonyymi ei sitten kestänyt sitä, minua saa soimata, mutta heille ei saa vastata takaisin. Surullista. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nostan sulle Tiia hattua siitä, että et ole katkeroitunut edes noiden vaikeiden elämäntilanteiden edessä. Olen monesti miettinyt, että kuinka siinä olisi voinut muuttaa luonnettaa ja muuttua negatiiviseksi vaikeuksien edessä. Hyvä esimerkki olet siinä, että kannattaa keskittyä kuitenkin siihen hyvyyteen.
   Päätin jossain vaiheessa, että anojen ongelmat ei ole mun ongelmia, siksi estin anonyymien komentoinnin. En suo heille sitä iloa, että pääsevät puukottamaan, jos puukottavat, niin puukottakoon sen mielummin omalla nimellään. Näin on parempi. Suoraan sanominen on reilumpaa, kuin puskasta huutelu ja varsinkin jos se huutelu koskee sun ulkonäköä yms, mikä ei pitäisi edes kennellekään kuulua, eikä siitä pitäisi huudella. Ilolla jatketaan ja annetaan joidenkin valita se viha, jos ei muuhun pysty :)

   Poista
 2. Just noin Maiju 😊 Vihaa voi ja saa välillä tuntea, mutta siihen ei saa jäädä makaamaan eikä muiden vihanpurkauksiin pidä lähteä mukaan. Vuosien myötä olen tullut erittäin laiskaksi osallistumaan muiden kiukutteluihin. Niin turhaa energiansa haaskausta, käytän sen mieluummin johonkin, josta saan itselleni hyvän mielen.
  Olen joutunut sanomaan parin ihmisen kanssa yhteydenpidon irti syystä etten vaan jaksa kuunnella jatkuvia vihapurkauksia milloin mistäkin.
  Somessa joutuu välillä vihanpurkauskommenttien keskelle kun lähtee jotain kommenttiketjua lukemaan ja viha nostaa päätään itselläkin. Mutta sitten onneksi ajatus selkenee, miksi minun pitäisi olla vihainen siitä, että joku toinen on vihainen ja klikkaan itseni hauskempiin juttuihin.
  Tiia edellä kirjoitti, että joskus saa vastata samalla logiikalla vihaan ja kiusaamiseen. Totta sekin, joskus on hyvä antaa samat lääkkeet takaisin. Mutta tähänkin olen tullut laiskaksi, hankkikoon jokainen itse lääkkeensä.
  Elämä on ihan liian lyhyt jatkuvaan vihanpitoon, on niin paljon hauskempia valintoja ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama, ei enää, en jatkossa vastaile tai puutu. Silloin viha tahmaa itsenikin ja väsyy.

   Poista
  2. Juuri niin hankkikoon omat lääkkeensä. Itse olen myös laiskaksi tullut, enkä jaksa antaa provosoimiselle valtaa. Minä haluan elää elämäni mielummin iloisena, kuin vihaisena :)

   Poista
 3. Hyvä kirjoitus, Maiju:)
  Useimmiten nämä vihaamisesta elinvoimansa imevät ihmiset eivät itse tiedosta omaa tilaansa, joten elämänasenteen muuttaminen voi olla aika mahdotonta. Sanoisin keittiöpsykologin pätevyydelläni, että tällaiset ihmiset ovat kyvyttömiä asettumaan toisen ihmisen asemaan, heitä ei omatunto soimaa pahoista sanoista tai teoista. Minusta tällaiset ihmiset voi sivuuttaa ja jättää omaan arvoonsa. Ei maksa vaivaa huomioida heitä mitenkään.
  Ihanaa sunnuntai-iltaa<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viha vie muilta sen energian. Itse en jaksa energiasyöppöjä. Varsinkaan jos vihaan ei ole mitään loogista syytä. En ymmärrä vihaa, jos se liittyy toisen ulkonäköön tai toisen sairauteen... miksi kenelläkään on oikeus vihata toisen avuja, jos ei itsekään viitsi niistä välittää. Silloin kannattaa keskittyä vain omiin juttuihin :) Minä jätän nykyään ne ihan omaan arvoonsa, minua on turha haastaa mukaan tällaisiin ongelmiin :)

   Poista
 4. Ohitan kaikki vihapuheet. Netissä se on helppoa, live-alämässä ei aina. Mulla on kaikki kai liian hyvin, kun en vaan jaksa osallistua kaikkeen jauhamiseen. Tuijotan järvelle, kun oikein alkaa joku asia vihastuttaa ja ohihan se menee. Iloa saa aina ilmaiseksi, mutta vihasta joutuu maksamaan, ainakin omana pahana mielenä.
  Jatka vaan samalla linjalla Maiju! Olet vaan niin paras.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Marketta juuri noin... Minäkin tuijotan sinne järvelle ja haluan tuntea mielummin rauhan sisimmässäni, kuin vihan sydämessäni <3

   Poista
 5. Ihana kirjoitus jälleen Maiju. Koen, että olen myös itse valinnut ilon ja osittain positiivinen elämänasenne on myös synnyinlahja. Välillä kuitenkin huomaan, että mitä enemmän positiivisuutta tuon elämääni, niin mukana saan aina haastajan, joka yrittää kaikin voimin viedä iloa ja hyvää energiaa minusta pois. Ilo ei tarkoita kuitenkaan sitä, että kaikki tykkää. Päinvastoin koen sen olevan iso uhka mulle, jotka yrittävät lannistaa sen voiman pahalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Iriz mä niin tykkään susta. Sussa on sitä samaa ihanaa positiivisuutta kuin itsessäni. Uskon, että painit samojen ongelmien parissa. Jotkut voivaat kokea sut haasteena, kun sä olet oma pirteä itsesi. Itse en jaksa miettiä ihmisiä kilpailijoina <3 Se on niin, että kaikkia emme voi miellyttää, mutta miellytetään niitä, jotka sen ansaitsevat <3

   Poista
 6. Positiivisuus on aina hyvästä, se on totta. Minulla on vielä opeteltavaa tuossa, etten provosoituisi ikävistä kommenteista. Yritän kovasti niihin huumorilla vastata, mutta toisaalta voisin vaan jättää vastaamattakin.
  Ihanaa sunnuntai-iltaa Maiju <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä opettelin tuohon provosoimattomaan elämään. Tiedän, että kuinka paljon tuollainen provosointi syö ihmistä. En lähde yleensä mukaan juttuihin, joiden tarkoitus on ollut alunperin vaan saada ihmiset ihmisiä vastaan. Se on loputon suo, jos lähtee mukaan taistelemaan siitä, että kuka sanoo viimeisen sanan <3

   Poista
 7. Vastaukset
  1. Kiitos, joskus on pakko päästää mieltään painaneita asioita ulos, jotta ne ei jää sisään jylläämään. Antaa aihetta ajattelemiseen. Elämä on kuitenkin niin ihanaa, sitä ei pidä jättää elämättä vihaa tuntien <3

   Poista
 8. Juuri oikea asenne, Maiju! Delete-nappia ei ole turhaan keksitty;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan DELETE on hyvä nappula ja voin itse paremmin sen avulla <3

   Poista
 9. Ihana postaus Maiju ❤️
  Negatiivinen asenne jää helposti päälle, ainakin itse olen huomannut että helposti jää narisemaan asioista jos sille linjalle lähtee.
  Tiedän kuinka pahalta tuntuu netin ikävät kommentit. Niitä ei halua koskaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan, että sinäkin olet osan saanut, jonkun pahasta olosta. Toivottavasti se on osaltasi ohi.

   Poista
 10. Hyvä muistutus itse kullekin ja tuo vastauksen kirjoittaminen, mutta EI lähettäminen varsin hyvä neuvo! Aurinkoista viikkoa sinulle Maiju ja paljon positiivisia ajatuksia <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on muuten aika hyvä juttu. Sanottuja sanoja kun ei saa takaisin, pitää miettiä, välillä, että mitä sanoo.

   Poista

Kiitos kommentistasi. Tervetuloa uudestaan.