sunnuntai 9. heinäkuuta 2017

Miksi Suomen lomakohteita ei markkinoida suomalaisille?

Olin kesälomalla pääasiassa Suomessa paria risteilyä lukuunottamatta. Koska mulla oli aika rankka kevät takana en ollut ehtinyt miettimään lomaani kauheasti etukäteen. Olen muutenkin enemmän ex tempore ihminen, kuin etukäteen suunnitteleva. Näin selviän vähemmällä stressillä elämässäni.

Kun loma sitten tuli piti alkaa miettimään, että mitä tekisi. Olin etukäteen miettinyt, että haluan käydä pohjoisessa. Siitä oli syntynyt ajatus etukäteen, että otettaisiin juna-autoyhdistelmä mennessä ja tultaisiin etelään takaisin autolla ajaen. Olimme päättäneet etukäteen kaksi kaupunkia ihan varmasti ja ne olivat Oulu ja Rovaniemi. Oulussa olimme päättäneet  viettää päivän ja sinne sain parhaat vinkit omilta Facebook-kavereiltani. 

Sitten oli vuorossa Rovaniemi. Ajattelin, että sieltä varmaan löytyy nähtävyysvinkit helposti jonkun Visit Rovaniemi somekanavien kautta. Twitterin kautta yleensä monet vinkit on saatu ja jaettu, joten ajattelin vähän testata matkalla, että ollaanko siellä "hereillä" kun tarvitaan tietyn kohteen vinkkejä. 


Aloin sitten pommittamaan kysymyksiä Twitteriin, että mitä kohteita kannattaisi katsastaa Rovaniemellä ja yritin myös matkalla googlettaa. Twitter on kanavista se, jossa yleensä pitäisi reagoida nopeammin. Siellä toimitaan siis eri tavalla, kuin monissa muissa somen kanavissa. Ajattelin, että heillä olisi ollut ihan mieletön mahdollisuus saada hyvää näkyvyyttäkin kohteelle, kun olisivat vinkanneet hyviä nähtävyyksiä. Tai toissijaisesti olisivat voineet vinkata parhaan sivuston, josta tiedot olisi olleet löydettävissä. Jouduin heitä vähän kovistelemaan, jotta sain keskusteluyhteyden toimimaan. Lopulta sain jotain vastauksia, mutta uskon, että jos siellä oltaisiin tajuttu asia paremmin, olisi voinut löytä mahtavia nähtävyyksiä ulkopaikkakuntalaisille. 

Monet asiat ja kohteet ovat tuttuja omalla paikkakunnalla, mutta "turisteille" ei mikään ole tuttua. Katsoin kesällä aamu-tv:ssä mielenkiinnolla myös haastattelua aiheesta turistit Suomessa. Siinä mietittiin vain sitä, että miten saadaan ulkomaalaiset tulemaan Suomeen lomalle. Miksi unohdetaan, että miten saadaan suomalaiset pysymään lomalla Suomessa. Tässä haastattelussa odotin kovasti, että missä vaiheessa puhutaan kotimaisista turisteista. Lopussa se sitten tuli sanottiin, että suomalaiset ei pysy Suonessa, vaan lähtevät ulkomaille. Siis What, oletetaan, että näin olisi ja siksi unohdetaan markkinointi kokonaan suomalaisille. Uskon, että jos suomalaisille markkinoidaan kohteita, markkinoidaan nähtävyyksiä, niin paljon olisi tulossa niitä katsomaan. 

Olen joskus kirjoittanut myös omasta kotikaupungistani mielenkiintoisen postauksen houkuttelevine kuvineen ja yritin vinkata siitä Visit Helsinki sivustolle. He vastasivat, että jakavat vain englannin kielisiä vinkkejä. Sama juttu tuli mieleeni myös Rovaniemen kohdalla eli keskitytään ulkomaalaisiin turisteihin. Kuitenkin kahdessa päivässä jätimme Rovaniemelle noin 1.000 euroa ja oltaisiin varmasti voitu jättää enemmänkin, jos olis vaan keksinyt, että minne. Tuli mieleen, että eikö kotimaisten turistien raha kelpaa?Tiedän, että meillä on Suomessa ihan mahtavia kohteita ja olisi ihan mahtavia vinkkejä jaettavaksi, mutta ongelmana on, että miten ne kaikki löytää, jos palvelemme vain ulkomaalaisia turisteja.

Kertokaa millaisia kohteita olette löytäneet Suomesta?


Kertokaa mulle, että millaisia upeita kohteita olette löytäneet Suomesta. Kertokaa sellaiset kohteet ja vinkit, mitkä olisi ihan ehdottomasti käytävä katsomassa. Minä alan keräämään itselleni nyt ihan omaa to do -listaa paikoista, joita mun pitää vielä nähdä. 

Kertokaa myös ne nettisivustot, joista itse etsitte tietoa kotimaan kohteista. 

Tiedän yhden alueen, joka hoitaa tämän asian ihan mielettömän hyvin, se on Länsi-Uudenmaan matkailu LUMO. He järjestävät bloggaajille usein päivän reissuja, joissa käydään katsomassa monia eri kohteita Länsi-Uudellamaalla. Heidän sivustonsa on ihan huippu, jossa sitten näitä kohteita esitellään. Visit South Coast Finland on ehdottomasti innostava sivustona ja houkuttelee varmasti matkailijoita Länsi-Uudellemaalle. Tällaista toimintaa toivoisin enemmän ja tällaisia sivustoja. Voihan se olla, että muillakin näitä on, mutta itse en ole tietoinen.

Tulen vielä jakamaan kesälomastani muutamia kohdevinkkejä, kunhan ehdin kirjoittamaan.Markkinoikaa siis meille Suomea. Suomi on kaunis maa myös suomalaisille. Toivottavasti ei siis vain oleteta sitä, että kaikki suomalaiset menevät ulkomaille lomallaan. Itse yritän kannattaa suomalaista matkailua. 

Maiju 

19 kommenttia:

 1. Todella hieno kirjoitus!Mä tykkään matkustella Suomessa.Erityisesti mökiltä tehdään pieniä päiväreissuja..ihan yhtä kivaa kuin ulkomaanreissut🤗💟 Asun Jollakses Hki ja vinkkaan täss että Jollaksen kartanon navetassa on noutopizzeria..siis niin nam!Fornitaly..fb sivut löytyy..auki tosin vain vkl..navettapizzalle siis Jollakseen😊siit gluteiinijutusta en kyllä osaa sanoa..luulisi kyllä että ok

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mekin tykätään tehdä päiväreissuja max 150 kilometrin päähän Helsingistä. Kivoja kohteita ollaan löydetty ja niistä myös vinkattu eteenpäin :) Aina noi pizzapaikat eivät pysty hoitamaan gluteenittomasti pizzojaan. En ole kuullut tästä, että kukaan olisi markkinoinut heidän pizzojaan meidän gl ryhmässä :)

   Poista
 2. Totta tosiaan, Suomessa on niin paljon nähtävää ja koettavaa, ei aina tarvitse lähteä ulkomaille. Tänä kesänä mekin viihdymme ihan täällä kotimaassa. Käymme pienillä paikoilla päiväreissuilla. Mukavasti on sujunut minireissut tähän mennessä. Oma suosikkini on Salo ja Hanko.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Salo on niin ihana ja varsinkin sen iltatorit torstaisin. Heillä on myös ihania kahviloita ja ehkä olisi kiva tutustua myös heidän muihin kohteisiin. Tiedän, että siellä on paljon kivoja kohteita, joista itsellänikään ei ole tietoa.

   Poista
 3. Varmaan suomalaiset matkustais enemmän Suomessa, jos ne saataisiin mainostuksella uskomaan, että se kannattaa. Ainoastaan huvipuistot mainostavat itseään tai yleensä sellaiset lapsiperhekohteet, mutta muuten on kyllä mainostuksen osalta suomalaisille ihan kuollutta. Ei tarvi ihmitellä, miksi suomalaiset lähtee ulkomaille. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin. Mut vakuutetaan yleensä hyvillä kuvilla ja muiden kokemuksilla. Kyllä todellakin ihmiset lähtevät huvipuistoon, kun näkee, että jollain on siellä kivaa 👍

   Poista
 4. Enpä ole paljoakaan reissannut Suomessa, mutta varmasti löytyy paljon nähtävää ja hienoja paikkoja, jos blogeja on uskominen. Suomi on todella kaunis maa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella kaunis. Me reissataan, mutta usein valitaan samojakin kohteita, kun muista ei tiedä.

   Poista
 5. Koli
  Luosto
  Manamansalo
  Onhan näitä ihania paikkoja :) Ja jos ihan pohjoiseen eksyy niin kannattaa ajaa Utsjoki-Karigasniemi väli Tenonjokivartta pitkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kolilla ollaan käyty ja juuri muiden kuvien inspiroimana sinnekin suunnattiin. Kiitos vinkeistä

   Poista
 6. Suomessa on paljon kauniita ja kiinnostavia kohteita.

  Itse tykkään suunnitella reissuja ja googlailen jo hyvissä ajoin. Matkan suunnittelu on ikään kuin jo osa matkaa, vaikken mitään orjallisesti noudatettavia aikatauluja teekään. Kiinnostavimmat tallennan vielä puhelimeen tai pilveen muistiin. Ei tarvitse sitten paikan päällä enää ihmetellä tai varsinkaan myöhemmin harmitella, että jotain kiinnostavaa jäi näkemättä. Nytkin olen keräillyt melkoisesti tietoja tulevaa kesäreissua varten.

  Kävitkö suoraan Visit Rovaniemen sivuilla, siellä on melkoinen tietopaketti tapahtumista, aktiviteeteista ja kohteista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä en käynyt. Yritin selvitellä kännykän avulla reissun päällä. Kännykällä on vaikea välillä etsiä nettisivuilta tietoa. Usein käännyn fb-kavereiden puoleen. Heiltä saa hyviä vinkkejä 😀

   Poista
  2. Pakko vielä korjata, että kyllähän googlasin myös kännykällä matkan päällä tuon visit Rovaniemi, mutta kännykällä se ei ehkä palvele niin hyvin kuin nettisivujen kautta. Etsin myös googlettamalla vinkkejä, mutta siinä on omat ongelmansa, kun ei ole ihan kartalla välimatkoista, joka voi vieraassa kohteessa olla vähän ongelmallista.

   Poista
 7. Minua ovat kotimaan kohteet alkaneet vuosi vuodelta houkutella enemmän kuin ulkomaat.
  Tänne Ahvenanmaalle ainakin kannattaa tulla kesällä. Tapahtumia ja nähtävää riittää. Omassa blogissani on aika paljon vinkkejä ja tietoa sekä kuvia Ahvenanmaalta ja hyvä osoite tiedon löytämiseen on Visit Åland.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahvenanmaa oli lomalla mietinnässä. Sinulta kysyn parhaat vinkit, kun sinne lähden. 👍

   Poista
 8. Nyt kun suuret ikäluokat vielä ovat matkailukuntoisia, kannattaisi meihinkin panostaa.
  Tälle kesälle vielä viikon kotimaan reissu autoillen. Aika paljon vaatii viitseliäisyyttä kun erilaisista lähteistä etsiskelee kohteita. Reitti meillä on selvä, mutta melkuin kaikki muu auki ja vko 35 on tarkoitus olla tien päällä 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa panostaa ja kun Suomessa on niin mahtavia paikkoja, niin ehdottomasti niistä pitää kertoa ja niitä hehkuttaa. Uskon, että sä taas esittelet upeita kuvia sun reissulta.

   Poista
  2. Kyllä esittelen 😊 Reissu on sikäli vähän erikoinen, että kierrämme saman lenkin kuin kesällä 1964 ja pyrimme ottamaan kuvia samoista paikoista kuin silloin. Vaikea varmaan kaikkia löytää, koska paikat saattavat olla nyt vähän erilaisia, mutta parhaamme teemme 😉

   Poista
  3. Nyt kyllä jään niin mielenkiinnolla odottamaan sun postausta. Uskon, että jotain spessua on tulossa :)

   Poista

Kiitos kommentistasi. Tervetuloa uudestaan.