keskiviikko 13. syyskuuta 2017

Syytön kunnes toisin todistetaan

Olen ollut sängyn pohjalla viimeiset kuusi päivää ja ehkä siksi viettänyt aikaani enemmän kännykän parissa twitteria ja muita somekanavia enemmän seuraten.

Tänään alkoi somekanavat laulamaan, että ex-tangokuningas on jäänyt kiinni amfetamiinin alaisena ajamisesta. Kun vielä tiedetään, että tämä on tapahtunut tiistai-iltana, niin tiedän, että silloin asia on ihan varmasti vielä poliisin esitutkinnassa.  Mietin vain, että kuka näitä tietoja vuotaa julkisuuteen.

Mitä tästä saattaa seurata?

Emme tiedä tässäkään tapauksessa asian faktoja, emme siis voi tuomita suoralta kädeltä epäiltyä rikoksesta, josta häntä vasta epäillään.

Miksi aiheesta sitten päätin kirjoittaa? Syy oli se, että selasin Twitteriä ja siellä jopa "ei vihapuheille" vannovat poliisit (osoittautui parodiatiliksi) kuittailivat ja heittivät vitsiä epäillyn syyllisyydestä.
Joka kanavalla lynkataan ihminen, jota ei ole vielä edes tuomittu. Tämä on se mikä mua tässä nyppii.
EDIT: Kyseessä taitaa olla Twitterissä toimia parodiatili? Voiko Twitterissä siis kuka tahansa esiintyä poliisina? Ennen tällaisesta käytettiin virkavallan antaminen nimikettä ja tuomittiin. 
Miettikää, että jos tähän olisikin joku looginen syy, joka lieventää asiaa? Me emme tiedä asian taustoja, meidän ei kuulu tuomita. Jätetään tuomitseminen niille tahoille, joille se kuuluu.

Pakko on kiinnittää huomiota myös siihen,  että kuka näitä tietoja oikein levittää tutkinnan tässä vaiheessa? Eikö se ole kuitenkin myös rikoksella epäilyllä oikeutensa? Hän on kuitenkin syytön, niin kauan kunnes toisin todistetaan.

Ei mulla muuta, kuin miettikää ennen kuin levitätte eteenpäin näitä juttuja. Jokaisen tragedian takana on kuitenkin ihminen, eikä meidän tehtävä ole antaa tuomiota näillä tiedoilla, mitä siitä on nyt julkaistu. Eikä muutenkaan.

Maiju

22 kommenttia:

 1. Voi sanopa muuta, luin ton ekan uutisen aiheesta ja siellä oli vielä että Poliisi ei ole edes asiaa varmistanut. Tottakai pienellä präntillä ja ihan uutisen lopussa niin, ettei ihmiset jaksa lukea. Korpeaa niin tämä josta itsekin postauksessa puhut - joukkolynkkausta ilman faktoja saatika sellaisilta tahoilta, jota sitä viimeiseksi odottaisi.

  hanna
  www.hannamariav.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin, nyt joku herätti ajatuksen, että onko Twitterin kaikki "poliisit" oikeasti poliiseja. Tosin jos ei olisi, niin siinähän varmasti olisi jo muut rikokset kyseessä.

   Poista
 2. Maiju, en tunne tätä juttua, mutta tokikaan ei saa syytellä ennen kuin on toidsteet. Tästä tuli vain mieleeni aivan toinen asia eli kun luin Elviksen elämäkertaa, amfetamiini oli USAssa naisille laihdutuskeino ja pitkää matkaa ajavat käyttivät sitä pysyäkseen hereillä. Luulin, että se oli vain Amerikan juttuja, kunnes näin vanhan mainoksen, jossa uupuneelle kotirouvalle suositeltiin amfetamiinia. En tällä liity huumeiden puolustajiin, vaan haluan korostaa, miten aikakausi vaikuttaa, mikä on sallittua ja mikä ei. Annettiinhan sotilaillekin piristeitä, että he jaksoivat...Edelleenkään en ole huumeiden puolella, mutta hyväksyn sen yhden aineen, mikä sen nimi nyt olikaan, kipukäytön. Sen mikä on monessa maassa laillista...Pahus, en muista.

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, me emme voi tietää, että mitä on taustalla. Toivotaan, että ihmiset tajuavat, että toisten ongelmilla ei saa ratsastaa.

   Poista
 3. Mä oon ihan samaa mieltä. Näillä aiheilla valitettavasti oikein mässäillään, ei yhtään inhimillisyyttä-oli sitten syytön tai ei.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäisi muistaa, että jokaisen jutun takana ihminen, ihminen, jolla on tunteet.

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Välillä on pakko nostaa tällaisiakin aiheita esiin.

   Poista
 5. Hyvä kirjoitus, kurjat uutiset (ja hämmästyin kovasti), mutta ei lynkata ennen kuin tiedämme faktat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri niin, annetaaan muiden tehdä asiassa ratkaisut. Emme kuitenkaan tiedä asioiden faktoja.

   Poista
 6. Kirjoitit juuri omat ajatukseni. Tämä maailma on mennyt jotenkin ihan kamalaksi vihapuheineen kaikkineen, joita on helppo huutaa nimettömänä. Osuipa niiden kohteeksi kuka tahansa niin varmasti on raastavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotenkin näistä halutaan repiä kaikki irti, ihmisestä välittämättä.

   Poista
 7. Oho. Poliisin homma olisi musta olla puolueeton. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tai siis nämä taitavat olla "valepoliiseja". Tähän tulokseen on nyt tultu. Ihmettelen vain, että kuinka joku voi esiintyä poliisina olematta poliisi.

   Poista
  2. Nyt vasta ehdin kurkata tämän nopeammin. Tökeröjä julkaisuja, kuka ikinä niitä tekeekin. :(

   Poista
  3. Todellakin. Keskustelinkin aiheesta muutaman viestin verran Marko Forssin kanssa.

   Poista
 8. Niin totta. Koskaan ei voi tietää koko totuutta ja ennen totuutta on turhaa tehdä johtopäätöksiä mistään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin, se mikä on totuus selviää myöhemmin, eikä meidän tarvitse olla veljiemme vartioita tai moralisoijia <3

   Poista
 9. Ikävä uutinenhan tämä oli ja varmasti sillä on suuri vaikutus, että kyseessä on koko kansan rakastama laulaja ja näin olleen media saa suurta julkisuutta. Minua niin hämmästytti, että ihan 7 uutisissakin asiasta mainittiin, HÄH!!! Voi vidulius sentään, rupes suututtaa hänen puolestaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joka tuuti huutaa, Mieti, että mitä on olla julkkis, olet kaikkien omaisuutta sekä hyvässä, että pahassa <3

   Poista
 10. Oli asia kuinka tahansa, niin rattijuopoille ei minulta ymmärrystä missään tilanteissa heru. On ne niin paljon vahinkoa ja tuskaa aikaan saaneet, ja tulevat saamaan vastakin näillä naurettavilla tuomioilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, eikä tarvitse ollakaan ymmärrystä. Nyt oli kyse vielä siitä, että nyt oli vasta epäilys ja asiaa ei ole vielä edes tutkittu. Jokaisen ihmisen pitää saada kohtelu, että ei tuomita ennen kuin asia on tutkittu. Kenenkään osalta ei voida tehdä ennakkoratkaisuja somen välityksellä. Ensiksi tutkitaan ja sitten vasta tuomitaan.

   Poista

Kiitos kommentistasi. Tervetuloa uudestaan.