lauantai 13. tammikuuta 2018

BurnOut ja työuupumus puhuttaa


Olen viettänyt pari päivää tiiviisti työhuoneellani. Tämä on ollut toinen lomaviikkoni päätyöstä ja viikko on mennyt tiiviisti videoiden kuvaamisten kanssa. Pitää yrittää tahkoa varastoon aiheita silloin, kun on aikaa.  Olimme sopineet torstaille Tädit tubettaa videokuvauspäivän Tiian kanssa. 

Suuntasin aamulla kello 8.00 työhuoneelle ja Hellapoliisin keittiössä tapahtui valtaus, koska itselläni ei ole omaa keittiötä. Aloin valmistamaan aamupalaa vieraille, jotta olisimme heti kello 10.00 valmiita aloittamaan päivän työt. Olimme sopineet Hanna Pakarisen kanssa, että hän tulee kanavallemme vieraaksi ja tädit vuorostaan sitten Hannan kanavan vieraiksi.

BurnOut ja työuupumus


Aiheet mistä puhuisimme Hannan kanssa oli sovittu etukäteen. Hannan kanavalla puhuimme aiheesta BurnOut ja työuupumus. Aihe, joka on koskettanut meitä kaikkia. Tämä on aihe, josta puhutaan edelleenkin liian vähän. Hanna on kokenut uupumuksen noin neljä vuotta sitten 32-vuotiaana. Tiian ja minun kokemukset ulottuvat 1990-luvun loppuun ja vuosituhannen vaihteen kohdalle. Aihe joka on ollut kipeä ja josta on varmasti oppinut myös jälkeenpäin paljon. Tämä aihe löytyy Hannan kanavalta. Jos haluat katsoa keskustelumme, se löytyy täältä. Itse omien kokemusten jälkeen opin asettamaan rajat itselleni ja opin asettamaan rajat myös muille. Opin sen, että mitä hyväksyn muilta ja miten kohtelen muita.

Pyysin, että Hanna toisi ihanan Siiri-koiransa mukana ja Katia pyysin myös ottamaan Mila-koiran töihin. Siiri vanhempana ja viisaampana antoi Milan säheltää. Tässä molemmat tarkkailevat toisiaan pienen välimatkan päästä. Kuvasimme myös videon Facebook-liveen ja nauroimme, että sillä videolla piti olla aihe, mutta lopulta siltä puuttui pää ja siltä puuttui häntä. Hauskaa kuitenkin oli meillä ja kuulemma myös katsojilla. Sehän se on tärkeintä elämässä.Lopulta Mila uskaltautui tekemään näin läheistä tuttavuutta. Siiri viisaampana oli hyvinkin rauhallinen.Aikuistubettajat 


Hannan kanssa juteltiin Tädit tubettaa -kanavalla aiheesta aikuistubettajat.  Aikuistubettajat termin käyttö herätti paljon keskustelua viime syksynä ja päädyimme keskustelemaan videolla oman kantamme ja miksi itse käytämme termiä.

Kun lopulta olimme saaneet yllä mainitut videot tehtyä, niin aloimme kuvaamaan videoita varastoon tätien kanavalle.  Jos kiinnostaa tietää, että millaisia aiheita tädeiltä on tammi-helmikuussa tulossa, voit käydä katsomassa koosteen täältä. Tulossa on muun muassa nostalgiaa, huumoria ja sivuutettiin myös lempiasujakin.
Alla löytyy Hanna Pakarisen kanssa tekemämme video, jossa keskustelemme Aikuiset tubettaa -aiheesta. Jokainen tekee sisimmässään sitä miltä sydämessään tuntee. Koitetaan olla suvaitsevaisia toisiamme kohtaan.Meillä oli ihan mahtava kuvauspäivä. Saimme mahtavan hyvät energiat päivästä.

Seuraavana päivänä eli perjantaina jatkoin videotuotantoa omalle Pinkit korkokengät kanavalleni. Pinkit korkokengät kanavalleni on tulossa vieraaksi muun muassa Ammattijärjestäjä Laura Holmström. Tästä ja muista omiin juttuihin liittyvistä videoista kerron myöhemmin erikseen.

Mahtavaa päivää kaikille ja muistakaa, että vaikeistakin aiheista pitää joskus puhua. Toitotan aina kaikille, että puhukaa, puhukaa ja puhukaa. Ilman puhumista ei vaikeita asioita tule käsiteltyä.

Maiju

14 kommenttia:

 1. Työuupumus on asia, jota ei ymmärrä jos ei itse ole läpikäynyt tai ainakin siellä rajalla käynyt horjumassa - itsekin siellä rajoille olen horjumassa käynyt ja ilman jarrujen lyömistä pohjaan sekä yksilötyönohjausta olisinkin varmasti horjahtanut sen kuilun partaalle ja pitkäksi aikaa sairauslomalle. Toivottavasti tuo kokemus riitti itselleni opettamaan omia rajoja eikä siellä tarvitsisi enää uudelleen käydä. Tärkeä aihe siis minkä olette nostaneet esille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Usein oma kokemus auttaa ymmärtämään muita, jotka ovat sen kokenut. Itse koin siinä lopulta sen hyvän jutun, että opin asettamaan sen jälkeen omat rajani. Aiemmin sitä en osannut tehdä.

   Poista
 2. Näin on..asioista pitää puhua!Hauska päivä teillä näyttää olleen. Mä olen suuri Hanna Pakarinen fani💕Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää rikkoa tabuja ja puhua vaikeista asioista.

   Poista
 3. Erinomainen ja puhutteleva video:) Omakohtaista kokemusta on minullakin työuupumuksesta ja muista vieläkin vakavemmista jutuista, mutta onneksi on kaikesta selvitty, vaikka toipumisiin (sanon monikossa) on mennyt todellla kauan. Se on ihan totta mitä Tiian kanssa sanoitte, että pitää miettiä mikä on itselle hyväksi ja oppia sanomaan myös se Ei. Me naiset taidamme potea liiallista kiltteyttä jossain elämämme vaiheessa, mutta on aivan mahtava, kun oivaltaa sen, että on lupa valita ja ajatella omaa parastaan ja hyvinvointiaan ensisijaisesti! On vain yksi elämä:)
  Upea video:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se EI sanan opettelu on varmasti monessa asiassa kaiken perusta. Kun sen oppii ja oppii sanomaan muutenkin, että mitä itse haluan. Sillä pääsee jo eteenpäin asioissa.

   Poista
 4. Minä luulen, että koen tällä hetkellä tuollaista työuupumusta tai sen esiastetta. Olenkin kovasti yrittänyt helpottaa oloani töissä, sekä vapaalla olla oikeasti vapaalle. Suorittajalle tämä on haastavaa. Hyvä, että uskallatte puhua myös aremmista aiheista. Hyvä tädit ja ihana Hanna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi nyt Outi kuuntelet itseäsi. Mitä aikaisemmassa vaiheessa tuohon asiaan puuttuu, sitä paremmin lähtee toipuminen käyntiin. Kuuntele siis itseäsi ja tartu ongelmaan ajoissa.

   Poista
 5. On kyllä hyvä puhua kaikista asioista suoraan ja vapautuneesti, se poistaa häpeän tunteen, joka on yleensä vaan oman pään sisällä ja turhaa. Meillä oli mieletön päivä niin monella tasolla.

  Mukavaa sunnuntaita Maiju <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti pystyimme keskustelulla rohkaista muitakin puhumaan.

   Poista
 6. Videota en ehdi katsoa, mutta tärkeä aihe! Juuri eilen juttelimme ystävän kanssa, että nykymaailman työelämässä on joku vikana, kun tuntuu että kaikki kärsivät ajallaan uupumuksesta. :( Hyvää sunnuntaita sinne! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti siinä on se, että ihmisille kasataan paljon ja kukaan ei koskaan kysy, että "miten sä jaksat tai mitä sulle kuuluu". Sitten vaan puurretaan niin kauan, kun ei enää jakseta.

   Poista
 7. Tärkeitä asioita, ihanat naiset! Nykyelämässä mennään kovaa vauhtia. Ja kaikki tekeminen mitataan. Uutta ja erilaista tekniikkaa tulee miltei joka työpaikalla koko ajan. Opetteleminen vie aikaa. Onko sitä aikaa opetteluun tarpeeksi, kun työtkin pitää hoitaa. Oravanpyörä on valmis. Vastasin ennenkuin katson videon. Nyt katson sen. Mukavaa viikkoa teille <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mekin opetellaan työt yleensä siinä oman työn ohessa. Periaatteessa oppi tulee siinä, kun vaan alat käyttämään uusia ohjelmia tms. Ihan helppoa ei aina ole.

   Poista

Kiitos kommentistasi. Tervetuloa uudestaan.