keskiviikko 10. tammikuuta 2018

Hyvä gluteeniton hotelliaamiainen pelastaa loman

Kaupallinen yhteistyö Sokos hotellin kanssa

Kirjoitan usein gluteenittomin silmin hotelleista ja heidän aamupaloistaan. Olen antanut kriittistä palautetta silloin, kun siihen on ollut tarvetta ja kiitosta silloin kun olen kokenut sen ansaituksi. Toistan mantraa usein, että "emme vaadi paljon, kunhan se mitä saamme on hyvää". Tiedän olevani tällä saralla vaativa asiakas ja mielestäni hyvä asiakas siinä suhteessa, että kerron suoraan jos on jotain parannettavaa. Sanon usein, että yritysten pitää tietää, jos heillä on jotain parannettavaa. Yritän aina antaa palautteen rakentavasti ja vinkkeinä, että mitä voisi tehdä asioiden suhteen, jotka ovat pielessä. Yritän myös antaa sen positiivisen palautteen heti ja käyn kiittämässä usein henkilökuntaan, kun olen oikein tyytyväinen.Viime kesänä kirjoitin kesälomalla ollessani useita hotelliarvosteluja. Katson aamupaloja yleensä ainoastaan erikoisruokavalioisten silmin ja vertailen tarjoiluja "normaaliruokavalioisten" tarjontaan. Tiedän, että en voi vaatia yhtä hyviä tarjoiluja kuin muilla, mutta vaadin sitä maistuvaa gluteenitonta ruokaa.  Haluan, että meillä olisi tarjolla gluteenitonta leipää ja että se olisi kohtuullisen hyvää, jos ei ole mahdollista saada sitä parasta.

Sokos hotellien uusittu aamiainen huomioi erikoisruokavaliot


Olen iloinen siitä, että Sokos hotellit ovat lähteneet nyt uudistamaan aamupalatarjontaansa. Uudessa aamupalassaan he ottavat erityisesti huomioon myös erikoisruokavalioiset.  Sanon, että tälle asenteelle nostan hattua. Hienoa, että Sokos hotellit on ottaneet tämän asian vakavasti ja tiedän, että olemme suurena ja aktiivisena ryhmänä hyvä asiakaskunta. Tänä päivänä ne yritykset pärjäävät, jotka panostavat tähän asiaan.

Sokos hotellit ovat nyt panostaneet siihen, että gluteenittomat, vegaanit, kananmunattomat ja maidottomat löytäisivät aamupalalla itselleen maittavaa syötävää.

Tämän innoittamana lähdin lomaviikollani kokeilemaan miten uudistus on toteutettu Lahdessa. Varasin hotelliyön Solo Sokos hotel Lahden Seurahuoneelta. Aina on pieni jännitys päällä, että miten homma hoituu tällä kertaa. Tosin olen kuullut jo ennen uudistustakin, että Lahti on aiemminkin tainnut hoitaa hommat ihan hyvin.

Kun aamulla suuntasimme aamupalalle ja näin pöydän, jolle oli katettu vihannekset ja hedelmät, silloin tiesin, että tästä tulee NIIN hyvä aamu.

Erikoisruokavalioisten pöytä


Hotelleilla on usein erikoisruokavalioisille oma alueensa, johon on helppo suunnata ja sieltä nopealla silmäyksellä näkee, että mitä on tarjolla. Lahdessakin oli tällainen pöytä. Pöydällä oli tarjolla gluteenitonta leipää, näkkileipiä, riisikakkuja, pikkuleipiä, kaurahiutaleannospusseja, myslejä ja muutamaa erilaista makeaa tarjottavaa. Maidottomille ja vegaaneille oli lisäksi muutamia erillisiä tuotteita. Pöydältä löytyi myös gluteenittomille leiville tarkoitettu oma levite sekä leivänpaahdin. Äkkiseltään katsottuna pöydän tarjoilut näyttivät ihan kohtalaisen hyviltä.  Koitin silmäillä vielä, että löytyykö mitään tietoa siitä, että onko vielä jotain muuta mitä mun pitäisi tietää. Tietoa ei näkynyt, joten seuraavaksi pysäytin henkilökuntaan kuuluvan ja kysyin, että onko vielä jotain gluteenitonta mitä en silmilläni näe.

Paras aamu alkaa gluteenittomalla kaurapuurolla, se on asia, jota aina painotan. Aamupalapöydässä oli annospusseja, mutta itselläni on se periaate, että en tee aamupalalla annospusseista itse itselleni puuroa. Kyselin sitten, että onko mahdollista, jos saisin puuron valmistettuna ja sehän oli mahdollista. Kyselin myös muita vaihtoehtoja, että a) onko riisipiirakkaa gluteenittomana b) onko mahdollista saada gluteenittomia lettuja.  Kaikki kuulemma onnistuu pienellä odottamisella ja tuodaan minulle pöytään. Minullahan ei ollut kiire, joten olin valmis odottamaan. Odottaminen ei ole yleensä gluteenittomille ongelma, olemme tottuneet odottamaan.

Näistä eväistä sitten syntyikin se täydellinen aamupala. Jos tarjolla on riisipiirakoita, niin silloin yleensä jätän leivän väliin. Nyt siis en ikävä yllä kyennyt maistamaan leipää, vaikka se näytti ihan hyvältä. Leivänpaahdin pelastaa välistä tilanteen, jos leipä ei ole täydellistä.

 Provenan kaurahiutalepusseja on usein tarjolla hotellien aamiaisella. Sanon usein, että ne on ihan ok välipalana hätätilanteissa esimerkiksi töissä. Itse en koe tarpeelliseksi valmistaa näistä aamupalalla itselleni puuroa keitetyn veden avulla. Niistä ei ainakaan saisi mitään edustuskelpoisia kuvia. Mielummin siis otan puuron keittiöstä keitettynä.Näillä eväillä saadaan jo täydellisyyttä hipova aamupala. Parhaat raaka-aineet ovat usein aamun pelastajia.Lopulta sain kaikki elementit koottua ja olin valmis aamupalan nauttimiseen. Sanoisin, että olin todella tyytyväinen.

Mikä oli hyvää?


 • ensiluokkaiset ja värikkäät vihannekset ja hedelmät
 • useita gluteenittomia vaihtoehtoja
 • keittiöstä pyydettäessä hyviä gluteenittomia tuotteita
 • ystävällinen ja pavelualtis henkilökunta

Voiko jotain vielä parantaa?


 • gluteenittomat merkinnät karkkipuffaan
 • erikoisruokavaliopöytään tieto, että keittiöstä voi kysellä lisää vaihtoehtoja
 • gluteeniton kaurahiutale isossa paketissa voisi tulla edullisemmaksi kuin "keittää puuro" annospakkauksista

Pari vinkkiä erikoisruokavalioisille

 • ilmoita hotellille etukäteen ruokavaliosi
 • ilmoita etukäteen, jos haluat jotain tiettyä joka vaatii erillistä valmistamista (puurot, letut)


Juteltuani henkilökunnan kanssa lupasin vinkata oman suosikkituotteeni glueenittomasta kaurahiutaleesta, joka voisi sopia Sokos hotellin arvoihin. Suoraan suomalaisesta luonnosta kotimainen gluteeniton SuhosFarmin kaura. Olen joskus kirjoittanut myös gluteenittomista mysleistä. Laitan tähän vielä linkin myslejä koskevaan postaukseeni eli se löytyy täältä. Tuo sen takia, jos halutaan kiinnittää huomiota myslien laatuun.Kiitos tästä mahdollisuudesta, että pääsin testaamaan uuden konseptin mukaisen gluteenittoman aamupalan. Kunhan tasalaatuisuus pysyy ja kaikki hotellit pyrkivät tähän samaan, niin uskon, että meistä gluteenittomista ja heidän perheestään ja ystävistään saadaan hyvä asiakasryhmä varmasti Sokos hotelleille. Olemme varmasti yksi aktiivisimmista ja laatutietoisimmista erikoisruokavalioryhmistä. Kiitos Sokos hotellit, että olette panostaneet tähän puoleen. Arvostamme tätä suuresti.

Lahden seurahuoneen Bar Bistro

Annan vielä yhden kiitoksen. Kun saavuimme Lahteen oli minulla aika lähellä gluteeniton nälkäkuolema. Oli tullut liian pitkä väli edellisestä ruokailusta, koska gluteenitonta välipalaa ei ollut missään tarjolla. Sanoin miehelle, että nyt on ihan sama, että mistä vaan saan jotain ruokaa, niin syön vaikka mitä. Päädyimme hotellin alakertaan eli Lahden seurahuoneen Bar Bistroon kyselemään, että saako gluteenittomana hampurilaisateriaa. Kun sellaista oli saatavilla, niin päädyimme jäämään hotellille syömään.

Sain aterian eteeni ja täytyy sanoa, että hampurilaisateria oli parhaimpia mitä olen koskaan syönyt. Tätä voin siis suositella kanssasisarille ja -veljille.Tällä kertaa oli täydellinen hotellivierailu. Tälläkin kertaa oli mukava todeta, että hyvä gluteeniton hotelliaamiainen pelasti tämänkin lomapäivän.

Voin siis jatkossa varata levollisemmin mielin hotellin myös Sokos hotellin valikoimista.

Maiju

6 kommenttia:

 1. Ihan mahtavaa, nyt on ainakin yksi hotelli minne täditkin voi joskus mennä yhdessä. <3 Kyllä Maiju tulee niin onnelliseksi, jos saa keittiöstä suoraan puuron keitettynä pöytään. <3 Hyvä leipä on myös tärkeää voisin kuvitella. Eikä jälkkärinä aina sitä mutakakkua. <3

  Ihanaa huomenna nähdään <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puuro on usein se tärkein juttu. Sitten jos saan puuroon vielä ihania tuoreita marjoja niin vielä parempi. Kun vielä minullekin tarjotaan riisipiirakkaa (kun muillekin aletaan olemaan jo lähellä onnistumista). Kaikki muu on sitten plussaa :) Todellakin sydämeni sulatetaan sillä, että jälkkärin olisi jotain vaaleata (ei suklaata) ja jos se on jotain muuta kuin aina samaa niin olen MYYTY <3

   Poista
 2. Upeata edistystä:) Kyllä aamiainen on hotellissa yöpymisen yksi kohokohta ja nautinto, niin pitäähän se olla kaikille mahdollista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin. Olen kiitollinen siitä, että kun olen aiheesta antanut palautetta, niin loukkaantumisen sijasta on asioille alettu tekemään jotain. Se jos mikä osoittaa, että kiinnostusta ja halua on tehdä asioille jotain.

   Poista
 3. On kyllä hieno juttu, että kartoitat Suomen tarjontaa keliaakikoille niin ravintoloiden kuin hotellienkin suhteen ja kerrot niistä täällä blogissasi. Ja jos minä olisin hotellin johtajatar, niin aamupalalla keliaakikoille olisi aina tilattavissa ohukaisia, lämmintä suolaista piirasta ja herkullisia täytettyjä leipiä : )

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. Tervetuloa uudestaan.