sunnuntai 13. toukokuuta 2018

Pieniä arjen asioita äidin kanssa

Kuka onkaan se ihminen, joka muistaa aina sinut, vaikka muut ihmiset sinut unohtaisi? Äiti on se, joka muistaa. Tuota asiaa olen hokenut aina, mutta tänä päivänä kuitenkaan sekään ei enää pidä paikkansa, kun "meillä" on tuo Alzheimer. Ilo on huomata, että meillä on joskus päiviä, että sitä ei välttämättä huomaa ja toisena päivänä sen huomaa hyvinkin selvästi. Silloin äiti juttelee minulle kuin olisin kolmannessa persoonassa oleva henkilö tyyliin "se tyttö, joka hoitaa raha-asioitani" ja se tyttö olen siis minä. En anna tämän häiritä, koska tiedän, että äitini arvostaa kuitenkin sitä tyttöä, joka häntä auttaa.

Kuitenkin minua ilahduttaa se, että saan vielä olla äitini elämässä. Vaikka huomaan hyvinkin selvästi sen, että huumori, joka meitä on aina yhdistänyt alkaa olemaan välillä kadoksissa ja toisaalta se joskus sieltä vielä tulee esiin hyvinkin selkeänä.

Mietin usein, että mitä äiti tarvitsee? Hän tarvitsee ihmisiä ympärilleen, jotka auttavat häntä arjen askareissa. Hän tarvitsee jonkun jonka puoleen kääntyä, kun ei enää ymmärrä asioita. Hän tarvitsee ihmisen, joka katsoo jääkaappiin, kun ei enää itse ymmärrä aina omia tarpeitaan. Hän tarvitsee ihmisen, joka jaksaa kuunnella millaista elämä oli 70 vuotta sitten. Hän tarvitsee ympärilleen kärsivällisiä ihmisiä. Hän tarvitsee sinua. 


Itse yritän tehdä äidin kanssa normaaleita arkisia asioita. Äitini tyytyy vähään, eikä oikein osaa pyytää apua. Apu pitää muistaa tarjota. Äitini usein sanoo, että "ei sinun tarvitse" ja vastaan siihen, että "ei tarvitse, mutta teen sen mielelläni". Sitten teen ja äiti on iloinen siitä. 

Mitä sitten teemme yhdessä? Hassuttelemme. Tuon äidille meikkejä ja ihonhoitoon tarvittavia tuotteita, joita testaamme yhdessä. Saatamme leipoa ja käydä kaupassa. Nämä ovat pieniä asioita minulle, mutta isoja asioita äidille. Nämä on asioita, joista äiti tykkää.

Haluan kiittää äitiäni siitä, että juuri häneltä sain sen positiivisen luonteen, juuri hän on se, jolla on mun luonto. 


Joskus olen kuullut, kuinka joku on kertonut, että ei jaksa käydä isovanhempien luona, koska ne aina vaan puhuu samoja asioita ja että niitä ei jaksa kuunnella. Muistakaa, että kyseessä voi olla sairaus, josta tämä johtuu. Muistakaa, että nämä hetket ovat ainutlaatuisia, jossain vaiheessa ne loppuu. Siksi meidän pitää yrittää ymmärtää ja muistaa, että meille tämä aika on pieni asia, mutta sille vanhukselle suuri asia.

Kaunein tähän aiheeseen liittyvä laulu on Sakari Kuosmasen esittämä Äiti (La Mama). Tätä kappaletta ei voi kuunnella ilman, että liikuttuisi. Tämä laulu kertoo sen, mitä ei pysty sanoin kertomaan.Hyvää äitienpäivää omalle äidilleni ja kaikille muille äideille.

Maiju

21 kommenttia:

 1. Ihanaa äitienpäivää sinunkin äidillesi ❤️

  VastaaPoista
 2. Musta taas on aina ollut just mahtavaa, että vanhat ihmiset usein kertailee vanhoja, vaikka ei edes olisi sairautta. On aina ollut tosi kiehtovaa kuunnella, mitä ennen on tapahtunut. :) Oman äitini kanssahan olet kerrannut samoja asioita aina lapsuudesta lähtien hänen skitsofreniansa takia, eikä se ole koskaan ei ikinä haitannut minua. Aurinkoista päivää Maiju! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti olet oppinut paljon jo nuorena. Sinusta huokuu aina niin lämpö ❤️

   Poista
 3. Niin kauniisti kirjoitat ♥ Mä ihailen teidän suhdetta ja arvostan suuresti siitä kuinka huolehdit ja välität äidistäsi ♥ Sekään kun ei ole itsestäänselvää että on noin läheinen suhde. Mä tykkään myös kuunnella vanhempien ihmisten höpinöitä, siellä tarinoissa piilee monta viisautta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Maiccu. Haluan sanoa kauniita asioita elämäni tärkeimpiin kuuluvista ihmisistä <3

   Poista
 4. Voi ,ihana kirjoitit äidistäsi. Minulla tuli ihan tippa silmään!

  Oma äitini on jo poismennyt, samoin anoppi. Mutta tänä äitienpäivänä en ollut "yksin", koska tyttärelläni oli ensimmäinen äitienpäivä! 💕

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Marketta, kun äitini on aina ollut minun TOP3 listalla, niin hän ansaitsee kaikki kauniit sanat <3 Ihanaa kun olette päässeet nauttimaan tyttären kanssa seuraavasta sukupolvesta. Nämä on niin tärkeitä asioita <3

   Poista
 5. Ihanasti kirjoitit, oma äitikin oli muistisairas ja kaikki palasi niin elävästi mieleen. Toisen ihmisen arvostaminen ei aina ole niin selvää tässä kiireisessä elossa❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toinen ihminen, joka kokee samaa, tietää kyllä mistä puhutaan <3

   Poista
 6. Todella kaunis laulu. Kyllä oma äiti on vaan se tärkein ihminen ja meillä kaikilla niitä on vain yksi ja ainoa. Näen välimatkan takia äitiäni harvoin mutta yritän saada järjestettyä.aikaa useammin koska joka kerta kun hänet tapaan huomaan muutoksen...ja herään siihen että hän vanhenee niin kuin minäkin. On ihana katsella vanhoja valokuvia ja jutella asioista. Arvostetaan äitejämme ja annetaan heille aikaa ja lämpöä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin kaunein laulu <3 Juuri näin, välimatkalla ei ole väliä, kunhan vaan se yhteys säilyy <3

   Poista
 7. Oih, miten upeita ovat ladyt hatuissaan<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äitini katsoi kuvaa ja kysyi, että kuka tuo nainen on <3 Kerroin hänelle, että se on hän itse <3

   Poista
 8. Ihanat kuvat sinusta ja äidistäsi, olette molemmat niin sydämellisen näköisiä:) Oma äitini kuoli liian nuorena,mutta juuri äitienpäivänä muistot tulevat enemmän esille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kun surullista. Välillä miettii, että miten pärjäävät ne, jotka menettävät liian aikaisin sen tärkeimmän <3 Olemme varmasti molemmat äitini kanssa myös sydämellisiä ihmisiä <3

   Poista
 9. Ihana, lämminhenkinen kirjoitus. <3

  Muistisairaudet ovat tulleet tutuksi minullekin. Kirjoitin pari vuotta sitten ”tarkkailuretkistäni” muistiosastolle ja mietelmistäni pari postausta.

  Esikoiseni pääsi kesätöihin viihdyttämään ja auttamaan palvelutaloon, ja hänelle sinne meneminen on helppoa, onhan hän vieraillut muistiosastoilla ennenkin ja tottunut seurustelemaan siellä erilaisten ihmisten kanssa:

  https://eedenista-itamaille.blogspot.fi/2016/12/joulu-lukitulla-osastolla.html?m=0

  https://eedenista-itamaille.blogspot.fi/2017/01/elamaa-lukitulla-osastolla.html?m=0

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. Tervetuloa uudestaan.