lauantai 21. heinäkuuta 2018

Ihan oikeasti gluteenitonta

Minulla on ollut pitkään ajatus, että haluan käydä katsastamassa Gluteeniton leipomo Ilonan, joka sijaitsee Lempäälässä. Kun silloin pari viikkoa sitten kävin katsastamassa gluteenittoman leipomon Salossa, niin siitä syntyi ajatus, että jos tällä lomalla vihdoinkin kävisi sitten myös Lempäälässä.

Hyvin usein tulee käytyä Tampereella lomalla ja Lempäälähän on ihan siinä naapurissa. Tampereelta tulee paikallisbussikin leipomon viereen. Gluteeniton leipomo Ilonan myymälä on auki torstaisin ja perjantaisin, joten ajoitimme käyntimme tietysti loppuviikkoon. Perjantaina suuntasimme sitten auton nokan kohti Lempäälää. Matkaan lähti autonkuljettajaksi mieheni ja kaveriksi reissuun ystäväni Mari.Suuntasimme auton nokan kohti Lempäälää heti kahdeksan jälkeen aamulla. Olin ihan täpinöissäni. Olen tutustunut Ilonan tuotteisiin muutaman helsinkiläisen kaupan valikoimia tutkimalla. Olen usein hehkuttanut tuotteita gluteenittomassa ryhmässäni sekä myös Instagramissa. Voin sanoa, että olen hyvin ihastunut Ilonan tuotteisiin. Haluaisin nähdä niitä vieläkin enemmän kauppojen valikoimissa Helsingin seudulla ja  uskon, että muutkin gluteenittomat haluaisivat nähdä niitä vielä laajemmalta omissa kotikaupungeissaan. Joten kauppiaat ja muut yritykset olkaa rohkeita ja antakaa myös näille pienille leipomoille mahdollisuus näkyä hyllyissänne. 

Jos joku hotelli ottaisi Ilonan gluteenittomia tuotteita aamupalapöytäänsä, niin voisin sanoa, että tuskinpa siitä pöydästä lähdettäisiin naama rutussa pois. Ilonan Maria kannustin markkinoimaan yksittäispakattuja tuotteita hotelleille ja laivayhtiöille. Minä olisin tyytyväinen näiden tuotteiden löydyttyä juuri noista kohteista. Joten vink, vink, kaikki matkanjärjestäjät ja hotelliketjut. Kaikki Ilonan tuotteet ovat luontaisesti gluteenittomia eikä sisällä kauraa.

Pyörin alkuun kuin Liisa Ihmemaassa myymälässä ja olin ihan pyörtymiskohtauksen partaalla. Löytyi niin kaikkea ihanaa ja kaikkiin tuotteisiin en ollut päässyt tutustumaan aikaisemmin.

Gluteeniton leipomo Ilonan tarina


Haastattelen aina itselleni uusia yrittäjiä, koska haluan kuulla, että mikä on heidän tarinansa. Mistä on lähtenyt Miran polku kohti gluteenitonta leipomoa. Hänen lapsensa sairastui 2000-luvun alkupuolella vilja- ja maito-allergiaan. Siinä vaiheessa hän alkoi tutustumaan erikoisruokavalioihin. Siinä vaiheessa elettiin vielä vähän toista aikakautta kuin nyt, mutta pikkuhiljaa kuulemma koko perhe jo söi gluteenittomasti. Mira oppi leipomaan gluteenittomia niin, että hänen maineensa kiiri pian jo lähipiiriin ja hän leipoi myös tuttavilleen. Vuonna 2011 Miralla alkoi kyteä ajatus, että jos perustaisi pienen kotileipomon. Leipomo avattiin vuoden 2011 lopussa. Aika pian hän huomasi, että kotileipomo alkoi kasvaa ja kasvaa. Tällä hetkellä hänellä on 12 henkeä palkkalistoillaan. Nykyiset tilat ovat alkaneet jäämään pieneksi ja ihan lähiaikoina heillä on valmistumassa uudet tilat. Jään innolla odottamaan ja olen luvannut käydä tutustumassa uudet tilat kun ne valmistuvat. Kuvassa kanssani leipomon "äiti" Mira sekä korvaamaton apuri Pia.Tässä reippaita leipomon kesätyöntekijöitä työn touhussa.
Tiedän, että millaiset tuotteet saavat yleensä gluteenittomassa ryhmässä eniten kiinnostusta. Yleensä se on kun joku on onnistunut löytämään upeita munkkeja jostain. Siitä sitten alkaa aina kova metsästäminen, että mistä niitä löytäisi omasta kotikaupungista. Voin kertoa, että gluteenittomat ihmiset ovat kyllä aikamoisia ex tempore matkaan lähtijöitä, kunhan joku kertoo, että jotain tällaista on tarjolla jossain. Itsekin olen joskus ajanut yhden Runebergin tortun perässä 200 kilometriä (ja tietenkin vielä takaisin).

Tällaisia herkkuja oli perjantaina tarjolla. Vitriinistä löytyi gluteenittomia kermamunkkeja (en ole koskaan törmännyt livenä), munkkirinkeleitä, berliininmunkkeja, bebeleivoksia, leivoksia, patonkia, lihapiirakoita, pullapitkoa, kanelipullaa, vaniljapullaa, pikkuleipiä, leivoksia, sämpylöitä, patonkia, lihapiirakoita, pastejoita sekä varmasti paljon muutakin, mitä ei nyt muista sanoa.
Pakko on vielä mainita se, että usein gluteenittomat pullat ovat hyvin pieniä ja huonosti kohonneita. Ilonan pullissa on kokoa ja täytyy sanoa, että ovat myös todella herkullisia. Nämä tuotteet eivät siis häviä koossaan normiruokavalioisten vastaaville. Se on vaan plussaa.

Täältä löytyy vielä video paikan päältä kuvattuna, jos haluatte katsoa tämän saman tarinan videona. Uskon, että tämä ensimmäinen käyntini Lempäälässä ei jäänyt viimeiseksi käynniksi.Haluan ehdottomasti olla mukana tukemassa jotain näin upeaa yrittäjää kuin Mira. Kun tuotteet ovat ihan mielettömän hyviä, niin tukeni hänelle on täydellinen. 

Nyt toivoisin oikeasti, että kauppiaat ottaisivat rohkeasti myös Ilonan ihan mahtavat tuotteet valikoimiinsa. Gluteenitonta pullapitkoa en ainakaan itse ole vielä edes nähnyt pääkaupunkiseudun kaupoissa. Toivottavasti pian nähdään.

Maiju

6 kommenttia:

 1. Kyllä Lempäälän reissua pukkaa, mä nään jo unia noista munkeista! En kestä!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvää Lempäälän reissua vaan :) Keliakialiiton jäsenet saavat myös alennusta tuotteista. Sen unohdin sanoa.

   Poista
 2. Tietää jo siitä, että noi on hyviä, liekö edes maistaisin eroa normaaliin, koska ne näyttävät samalta kuin ei gluteenittomat tuotteetkin. Yleensä tietää heti, että on hirveä gluteeniton kuiva käntty, jos se "surulliselta". Noi ei näytä, kuolavaluen täällä katselin kuvia. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri niin, harvoin tällaisia näin muhkeita pullia näkee gluteenittomana. En tiedä, että miten he nämä taikovat, mutta ammattitaitoisia ovat.

   Poista
 3. Suosittelen myös tammelantorin laidalla olevaa ihastuttavaa kahvilaa Alleduuri 👍👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos muistutuksesta. Mulla on ollut tarkoitus käydä tuolla, kunhan käyn kunnolla Tampereella.

   Poista

Kiitos kommentistasi. Tervetuloa uudestaan.