tiistai 7. elokuuta 2018

Kun markkinointi menee pieleen - ei sovi keliaakikoille

Tänään kohistiin gluteenittomassa ryhmässä K-Citymarket (Vantaan Tammiston) ilmoitettua, että heille on tulossa yksinmyyntioikeudella Moilasen Free From leipiä ja sämpylöitä. Tuotteita markkinoitiin Hyvisleipä jokaiselle vatsalle ja että tuotteet on leivottu ilman vehnää, ruista, maitoa, munaa ja pähkinöitä. Tämähän kuulosti todella hyvältä, liian hyvältä ollakseen totta. Mikä iloinen uutinen, niitä saisi myymälän paistopisteistä. Monelta taisi tässä vaiheessa mennä jo gluteenittomat pullat väärään kurkkuun. Mainoksessa vielä mainittiin, että tuotteet on valmistettu 100 % gluteenittomista raaka-aineista.

Tämä kuulosti liian hyvältä ollakseen totta. Miksi sitten näin hyvältä kuulostavasta uutisesta sitten nousi kohu? No syystä, että aika nopeasti kun alettiin esittämään tarkentavia kysymyksiä, tuli ilmi, että tuotteet eivät sovi keliaakikoille. Kaikki merkit viittasi, että sopi, mutta ei sopinutkaan. Tämän jälkeen K-Citymarketin ilmoitusta täydennettiin Facebookissa kyseisellä tiedolla eli EI SOVI KELIAAKIKOILLE.

Edelleenkin gluteenittomat ihmiset miettivät tämän jälkeen, että miksi tuotteita markkinoidaan virheellisesti. Tämän jälkeen K-Citymarket ilmoitti, että tuotteet on kehitetty erilaisista yliherkkyyksistä kärsiville ja vehnää ym. viljoja sekä mahdollisimman monipuolisesti eri allergeeni raaka-aineita (kuten pähkinät, muna ja maito) vältteleville ihmisille.

Edelleenkään ei kerrottu, että miksi nämä eivät ole gluteenittomia, koska kaikki "palikat" mainoksessa antoi ymmärtää kuitenkin, että olisi gluteenittomia. Yleisesti käytetään termiä FreeFrom tuotteissa, jotka ovat vapaita suuresta osasta allergeeneja. Teksti valmistettu 100 % gluteenittomista raaka-aineista ja Moilas-valmistaja lähetti gluteenittomille virheellistä signaalia ja siitä syntyi somekohu tai etteipä joiden osalta jopa someraivo. Itse pyrin aina keskustelemaan asioista asiallisesti, mutta faktoja kaipasin minäkin asiasta.Gluteenittomat eivät oikein pysyneet K-Citymarketin kommunikoinnin tasalla, koska sitä mukaan kun asiaa kyseenalaistettiin, heidän viestejään yritettiin selventää muokkaamalla. Tämä saattoi muuttua sellaiseksi, että puurot ja vellit alkoi mennä sekaisin yhdeltä jos toiselta.

Iltapäivällä oli K-Citymarket kertoi, että tuotteet leivotaan Moilasen leipomossa, joissa käsitellään vehnää, ruista, kauraa, ohraa ja muita viljoja, että se oli syy tälle, että tuotteet eivät olleet gluteenittomia, eikä tästä syystä sovi keliaakikoille.Siirryin tässä vaiheessa katsomaan, että saisiko Twitterin puolelta selityksiä asiaan. Edelleenkin itse ainakin vielä tässä vaiheessa mietin, että miksi tuotteet, joiden raaka-aineet ovat 100 % gluteenittomia leivottaisiin heidän tuotantopuolella, jossa käsitellään gluteenia sisältäviä viljoja.

Sitten loppuillasta vihdoin sain vastauksen Twitterin kautta, kun tiedustelin, että mistä syystä ovat leiponeet nämä väärän tuotantolinjan puolella? Sain vastauksen, että "olemme löytäneet ratkaisun valmistaa gluteenittomista raaka-aineista vapaasti arinalla paistettavia leipiä. Tällä hetkellä valmistaminen onnistuu vain perusleipomon puolella."


Kerronko, että mitä olisi voinut hoitaa tässä asiassa toisin?


Itse en olisi lähtenyt markkinoimaan tuotetta:


 • FreeFrom -tuotesanalla, joka on vakiintunut kertomaan, että on kaiketonta
 • 100 % gluteenittomilla raaka-aineilla
 • hyvisleipää jokaiselle mahalle
 • Moilas valmistajan logo tässä vaiheessa sotki asiaa vielä enemmän 


Kuinka moni tietää, että vain ne Moilas tuotteet, joissa logon alla lukee Gluten-Free, ovat gluteenittomia? Itse en tiennyt. Nyt tiedän.Uskon, että tämä oli opettavainen case molemmille yrityksille. Pari asiaa, johon varmasti kannattaa kiinnittää huomiota:


 • Markkinoinnin pitää olla aukotonta ja sekoittumisen vaaraa ei saa olla
 • Kannattaa selittää asia heti oikein eli miksi ei ole gluteenitonta


Niin ja jos jollekin edelleenkin jäi epäselväksi. Nämä tuotteet eivät ole raaka-aineistaan huolimatta gluteenittomia. 

Elämä jatkukoon taas.

Maiju

14 kommenttia:

 1. Tosi harmillinen juttu kokonaisuudessaan. Ihan samaa itse ajattelin, että jotenkin ihan hukkaan heitetty nuo gluteenittomat raaka-aineet...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin. Itse en valmistajana lähtisi valmistamaan noin pienelle kohderyhmälle gluteenittomista raaka-aineista leipiä, jos pitää olla vain munaton, maidoton ja pähkinätön rajoitteiset on ne, joille tämä leipä kohdennetaan.

   Poista
 2. Hui kauhistus, jos keliaakikot olisivat syöneet ja ehkä joku söikin...... Välillä täytyy vissiin opetella, jopa yrityksen eli Moilanen, joka valmistaa myös gluteenitonta.

  Ihanaa viikon jatkoa Maiju <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt en tiedä, että kuka mainosten takana. Kuitenkin kyllä täytyy olla tarkka, että miten mainostaa. Tuossakin oli useampi tunti fb-sivuilla kun tuli tieto, että ei sovi keliaakikoille. En sitten tiedä, että miten tuo on ilmoitettu kaupassa, kun logit huutaa ostamaan.

   Poista
 3. Ohoh, en yhtään ihmettele että tästä on noussut äläkkä! Jotenkin ei jäänyt kovin hyvä fiilis, ihan kuin keliaakikoille olisi lällätelty " lälläslää, meillä on tällainen gluteeniton leipä joka ei kuitenkaan ole gluteeniton" :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän sellainen tunne tuli. Mietin, että miksi tuhlataan kalliita gluteenittomia raaka-aineita ja tehdään kuitenkin normiruokavalioisille.

   Poista
 4. Onpa ollut sekava soppa. Kiitos kun selvittelit asiaa ja avasit sitä meille lukijoillekin.

  Aurinkoista päivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sekava on ja mainosten kyltit kun on harhaanjohtavat, niin on pakko varoittaa niitä, jotka eivät ole somessa lukemassa casesta.

   Poista
 5. Onpas tosiaan ollut tapaus. Eli jos ei lue gluteeniton, niin silloin ei ole sitä vaikka valmistukseen ei olekaan käytetty gluteenia sisältäviä ainesosia...huh huh!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Gluteeniton ei ole aina gluteenitonta :) Niin kuin ei sitten tässä tapauksessa ollut.

   Poista
 6. Käsittämätön homma. Olen kohta ihan sekaisin, kun haluan tarjota vieraille gluteenitonta, jos he sitä tarvitsevat. Jos kövisivät useammin,leipoisin itse, kuten aiempina vuosina.
  Toivotaan näihin asioihin yksinkertaista selvyyttä, kun ihmisten terveydestä on kysymys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli yksittäistapaus ja koskee vain yhtä kauppaa ja sinne yksinoikeudella toimitettuja tuotteita, joten ei hätää sinne leveysasteelle :) Ehkä tästä casesta opittiin monella saralla paljon.

   Poista
 7. Hyvä kirjoitus. Minulta tämä kohu on mennyt ohi, mutta keliaakikkona ymmärrän, että homma on ärsyttänyt. Itse usein ihmettelen sitä, miksei esim. gluteenitonta kauraleipää voi saada oikeasti hyvänmakuisena... Esim. Lidlillä on hyvää 100% sydämenmuotoista kauraleipää, mutta se ei sovi keliaakikoille, koska voi sisältää jäämiä. Kaikki gluteenittomat leivät joita olen maistanut, ovat olleet hyvin mauttomia. Tässä asiassa saisi kyllä kehitystä tapahtua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kohu käytiin fb:ssä ja osittain Twitterissä. Tämän kirjoituksen jälkeen Moilas pyysi anteeksi mokaansa ja asiasta kirjoitettiin vielä Iltalehdessä. Itse ärsyynnyin tuosta väärästä markkinoinnista.

   Poista

Kiitos kommentistasi. Tervetuloa uudestaan.