tiistai 27. marraskuuta 2018

Sisällöntuottaja kusetko yrittäjän muroihin?

Teen paljon yhteistyötä pienyrittäjien kanssa. Minulle on ollut kunnia-asia se, että jos heidän kanssaan jotain teen, pitää yhteistyön olla reilu molemmille osapuolille. Koskaan en haluaisi johdattaa yrittäjää harhaan oman edun tavoittelu mielessäni. 

Itse jo vuosia somessa mukana olleena, en voi olla huomaamatta, että myös meille Suomeen on rantautunut joukko, jotka haluavat kusta yrittäjän muroihin omaa etuaan tavoitellen. Tähän asiaan on nyt puututtava ja siitä on keskusteltava.

Varmaan puoli vuotta on ollut itselläni ajatus kirjoittaa tästä ongelmasta, mutta en vaan ole saanut aikaiseksi tehdä tätä. Olen aina sitä mieltä, että jos alalla on ongelmia, niin asiat pitää nostaa pöydälle, jotta niistä voidaan keskustella. Sosiaalinen media on Suomessa vielä kuitenkin "lasten kengissä" ja varsinkin monelle yrittäjälle vieras asia. 

Nyt nostetaan kissa pöydälle ja keskustellaan aiheesta.  Haluan sanoa, että yrittäjät älkää "uskoko" aina sisällöntuottajan ilmoittamia lukuja seuraajista. Selvittäkää myös, että millaisia on sisällöntuottajan seuraajat. Pyytäkää tilastotietoja seuraajista. Google Analyticsin avulla voidaan selvittää monenlaista tietoa sisällöntuottajan seuraajista. Tilasto-ohjelmien avulla voidaan selvittää muun muassa mistä maasta sisällöntuottajan seuraajat ovat. Jos halutaan markkinoida suomalaisille ihmisille jotain, niin silloin ei hyödytä, että seuraajat ovat esimerkiksi jonkun kaukaisen maan sometehtaan robotteja. 


Aiheesta ostetut someseuraajat on puhuttu paljon somessa:


Alkusyksystä aiheen otti esiin Oi mutsi mutsi -blogin Elsa. Elsa kirjoitti blogissaan aiheena Ostetut seuraajat eivät vaikuta mihinkään

Anni Suvisuo on kirjoittanut blogissaan aiheenaan Onko seuraajamäärät kaikki kaikessa

YLE on kirjoittanut aiheesta Ostaisitko 10 000 some-tykkäystä 50 eurolla

Minäkö keski-ikäinen eli Tiia on kirjoittanut aiheesta Mikä suututtaa somemaailmassa?


Tiian kanssa teimme videon Tädit tubettaa kanavalle Ostetut someseuraajat. Täältä löytyy linkkejä, mistä voi seurata somettajien tilaajien tasoa. 

Mirkku Merimaa ja Niina Stolt kertoivat videolla miltä tuntui kun he joutuivat näkemään kokemaan somemarkkinoinnin sudenkuopan.

Itse en hyväksy ostettuja seuraajia


Itse en hyväksy ostettuja tilaajia tai seuraajia. Näiden avulla yritetään johtaa pienyrittäjiä harhaan ja käytetään heidän tietämättömyyttään hyväksi. 

Käännyin tänään Meikkibeibin puoleen, koska hän hallitsee hyvin erilaisten bannereiden ja nappien teon. Kysyin Niinalta, että voisiko hän olla mukana tukemassa tätä kampanjaa eli tahdomme nyt tuoda tietouteen, että tällaista tapahtuu. Niina teki nappeja, joita voi napata somen eri kanaviin. Napin avulla haluamme näyttää, että ne, jotka kampanjoivat ostettuja seuraajia vastaan, eivät varmasti itse niitä käytä. 

Jos et itse käytä ostettuja someseuraajia ja haluat olla nostamassa aihetta esiin, niin nappaa tästä nappi blogiisi tai somen eri kanaviin. Haluatessasi voit linkata nappiin tämän blogipostauksen, jotta tiedetään, että mistä puhutaan. Lisäksi voitte merkata myös @meikkibeibi tägin napin tekijäksi. 

Itse en halua olla kusemassa pienyrittäjän muroihin, toivottavasti et sinäkään. Nappaa tästä nappi mukaasi ja sano ei ostetuille tilaajille. Itse olen ehdottomasti tätä mieltä, itselleni periaatteen ja sydämen asia olla rehellinen niille, joiden kanssa teen yhteistyötä. 

Maiju

20 kommenttia:

 1. Tämä on niin mahtava kampanja! Itseäkin pistää vihaksi, että jotkut huijaavat. Käyn pöyristyneenä tiirailemassa muutamaa tiliä miettien, että eikö kenelläkään soita hälytyskelloja se, että seuraajat ovat kaikki ulkomaalaisia ja sitten se, että tykkäyksiä 5000 seuraajan tilillä on joku viisi/kuva. Ihan omituista toimintaa, sanon ma! Ja tällä toiminnalla myös kustaan kunniallistenkin somettajien muroihin, kun yhteistyötahot menettävät maun somemarkkinointiin :P :T

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri siksi nämä pitäisi karsia pois, jotta kaikkien maine ei kärsi.

   Poista
 2. Hyvä ajoitus! Tänään taas kilahti maili, jossa kaupattiin ”orgaanista kasvua” helposti ja halvalla. Yyh!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle ei ole koskaan tarjottu, vai olenkohan sokea niille tarjouksille 😂

   Poista
 3. Nappi napattu mukaan! Hyvä, että tämäkin asia on nyt nostettu esille.

  VastaaPoista
 4. Tämä on niin tärkeä aihe. Itse en voi käsittää, miten kenellekään voi tulla edes mieleen ostaa seuraajia tai valehdella bloginsa seuraajamääriä vain pönkittääkseen omaa suosiotaan ja sitten noiden huijausten varjolla hankkia itselleen yhteistöitä ja muita hyödykkeitä. Aitojen seuraajien tarkistaminen on helppoa ja vie vain pari minuuttia, lisäksi myös instassa on helppo pyytää tilistä enemmänkin dataa, josta näkee seuraajien ikäjakaumaa sekä paikkakunnat. Analyticsista sitten samaa tietoa blogista. Toivon että mitä enemmän jaksetaan tästä jauhaa, sen enemmän firmat tarkistaisivat asioita, se on ainoa keino pysäyttää huijarien tie ja pitää kenttä kaikille reiluna ja tasapuolisena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri niin Jonna. Toivotaan, että saadaan puhumalla aiheesta asiaa tuotua tietoisuuteen. Tärkeä aihe puhua ❤️

   Poista
 5. Kunpa nuo epärehelliset tajuaisivat, että sahaavat vain omaa oksaansa; epärehellisyydestä jää aina kiinni ennemmin tai myöhemmin. Toivottavasti ennemmin! Hyvä, että nostetaan laajempaan tietoisuuteen tämä tärkeä asia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä he kiinni jäävät. Nyt onneksi Instagram on myös ilmoittanut ottavansa ostajien sometilit valvontaan ja lupasivat puuttua ostettuihin seuraajiin. Sitten voi käydä niin, että hups suosio hävisi yhdessä päivässä.

   Poista
 6. Asiaa! Tsekkailin sen teidän tubetuksen jälkeen omia seurattaviani ja karsin tylysti niitä, joilla ns "yhtä ja samaa" kuvaa ja seuraajia kymmeniä tuhansia (ei enää riittänytkään se silloin mainitsemani 15 000!!)
  Jotain vikaa itsetunnossa jos täytyy tuohon feikkaamiseen sortua, mutta kuten sanottu:ahneella on pskanen loppu ��
  Nappi matkassa!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse ainakin pidän kunnia-asiana sen, että seuraajat ovat hyvää kastia. Kun sen siivouksen tekee kerran, niin sitten voi jatkossa aina karsia heti ne, jotka ovat ei toivottuja :) Kiitos kun olet mukana.

   Poista
 7. Hienoa, että pistitte tämän kampanjan liikkeelle. Ilman muuta mukana ja täysillä!
  Harmittaa sekä yrittäjien että sisällöntuottajien puolesta tuollainen epärehellisyys ja luulisi tänä päivänä jokaisen käsittävän, että valheesta jää somessa kiinni ennemmin tai myöhemmin ja maine menee eikä sitä takaisin saa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri tämä, että yrittäjiä viilataan linssiin.

   Poista
 8. Erittäin hyvä kamppis tämä! Ja tulee tarpeeseen, koska tämä seuraajien ostaminen on mun mielestä väärin oikeita seuraajia sekä yhteistyökumppaneita kohtaan.

  Itsekin kirjoitin aiheesta muutama viikko sitten:

  https://www.polyapinnoilla.fi/bloggaaja-ja-somevaikuttaja-ostatko-seuraajasi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri tästä syystä otimme puheeksi. Pitääkin tulla lukemaan sun postaus <3

   Poista
 9. Hyvä ja tärkeä kampanja. Tädit tubettaa -kanavan videosta tosin tuli hieman vihainen vaikutelma ja sellainen tunne, että minun pitäisi itse käydä läpi kaikki instagramseuraajani ja poistaa sieltä botit. Se ei ole minun vastuullani, jos botteja alkaa seurata, kunhan en ole itse niitä maksanut. Botit kyllä lopettavat seuraamisen kun rahaa ei heru.

  Yhteen asiaan toivoisin kummaltakin teiltä hieman täsmällisyyttä. Ainakaan tädit tubettaa videoilla ei käy selkeästi ilmi joka kerta se, että teette videon jonkun tahon kanssa yhteistyössä. Uudessa oopperavideossakin se selvisi vain lukemalla, ei ollenkaan kuuntelemalla (miten yleensä "katson" videoita). Ja tämä on harhaanjohtavaa markkinointia. Heti alussa pitää ilmoittaa selkeästi, kun on kyse yhteistyöstä.

  Pelatkaa itsekin tätä peliä läpinäkyvästi niin tämäkin kampanja on uskottavampi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei tarkoituksemme ei ollut olla vihaisia. Tarkoitus oli tuoda asia napakasti esiin, jotta varsinkin yrittäjät ymmärtävät, että miten voivat seurata tilannetta. Jokainen voi tehdä itse sen päätöksen, että poistaako ne botit vai ei. Itse olen halunnut pitää seuraajakannan mahdollisimman siistinä ja olen päätynyt ne poistamaan.

   Kiitos tuosta huomiosta. Itse olen koittanut toitottaa joka kanavassa ja alkuun ja ihan joka paikkaan yhteistyömerkintöjä. Yleensä sanotaan videon alussa sekin. Tällä kertaa oli jäänyt sanomatta alkuun. Lupaan, että otamme tämän vakavasti ja jatkossa kiinnitämme entisestään tähän asiaan huomiota. Kiitos kun huomautit. Läpinäkyvyyttä itsekin rummutan, joten aiheesta huomautit <3

   Poista
 10. Näistä kaiken maailman roboteista tuskastuneena otan napin mukaani. Aiheesta tuli joskus dokumenttikin ja olihan hämmentävää huomata kuinka porukka kasvattaa lukuja ollakseen huipulla. Näyttelijätkin ja muusikot, joiden luulisi huipulla olevan muista syistä. Puhumattakaan satojen tuhansien bloggaajista. Miksi? Itsetunto ohoi, mihin katosit?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella tuskastunut itsekin. Tämä on niin uskomatonta. Nyt olemme tutkailleet tätä puolta todella paljon ja olemme hämmästyneet, että mitä kaikkea ihmiset ovat tehneet ja kuinka paljon näitä seuraajia ostavia onkaan. Lukuja on tutkittu eri softilla ja huh, huh.

   Poista

Kiitos kommentistasi. Tervetuloa uudestaan.