perjantai 4. tammikuuta 2019

Vaatteiden ostaminen loppui nyt

Kerroin lokakuussa blogissani, että aion tehdä päätöksen olla ostamatta uusia vaatteita vuonna 2019. Silloin tuo ajatus tuli hyvin vahvana päähäni ja mikään ei ole saanut sitä ajatusta päässäni muuttumaan. Minut hyvin tuntevat ystävät ovat naureskelleet, että "et sä kyllä pysty". Olen vakuuttanut heille, että kyllä minä pystyn. Kun jotain vahvasti päätän, niin usein päätös pysyy. Tästä asiasta olen ainakin nyt hyvin varma. Lokakuussa aiheesta kirjoittamani postaus löytyy täältä.

Kun kerroin päätöksestäni lokakuussa blogissani, sain kommentteja vaatetusalan ihmisiltä, että olenko ajatellut sitä, että saatan toiminnallani innostaa muitakin samaan? Olenko ajatellut, että kivijalkakauppiailta saattaa vähentyä myynti tämän johdosta.

Kyllä olen ajatellut, mutta olen myös ajatellut sitä, että en voi ottaa vastuuta muiden päätöksistä, vain omistani. Olen miettinyt myös sitä, että jos ostan koko ajan lisää vaatteita ja käytän niitä vain hetkellisesti, niin sehän ei ole ekologisesti oikein järkevää. Maapallo hukkuu vaatejätteisiin, jos koko ajan vain ostetaan lisää. Jos siis edes vuoden käytän vaatteita loppuun, joita on kaappini pullollaan. Kukaan ulkopuolinen ei välttämättä edes tajuisi sitä, että en osta vaatteita, ellen olisi kertonut. Voin sanoa, että sitä ei varmasti edes huomaisi, koska vaatteita, asusteita ja koruja löytyy niin paljon, että sama vaatekin muuntuu todella moneksi käyttökertojen myötä.

Olen päättänyt, että voin ostaa vain pakon edessä. Alusvaatteita ja sukkahousuja on lupa ostaa, koska niitä voi tarvita vuoden aikana ja ne pitää hankkia uutena.Olen miettinyt muutamia asioita viimeisen kuukauden aikana muutamia tähän liittyviä asioita, että miten pitää tietyissä tilanteissa toimia. Olen nyt löytänyt näihinkin asioihin itseäni tyydyttävät ratkaisut.

Teenkö ostolakkoni aikana kaupallisia yhteistöitä?


Mietin sitä, että mitä jos minulle ehdotetaan vaatteiden osalta kaupallista yhteistyötä? Voinko sellaiseen suostua? Päätin, että kyllä niihin voin suostua, koska sisällöntuottamisesta tulee minulle myös kuluja, joten jollain tavalla kulut pitää peittää. Kaupalliset yhteistyöt siis hoituvat jatkossakin vaatteiden osalta.

Tulen raportoimaan kuukausittain blogissani, että miten kukin kuukausi on mennyt ja olenko pysynyt päätöksessäni. Tällä hetkellä tunne niin vahva, että en usko, että minulla tulee olemaan mitään vaikeuksia asian suhteen.

Olkaa kuulolla ja seuratkaa, että miten selviydyn tästä vuodestani.

Maiju

30 kommenttia:

 1. Tsemppiä ostolakon kanssa. Hieno juttu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tämä vuosi on muutosten vuosi. Päätin puhdistautua monella saralla <3

   Poista
 2. Onneks hommattiin noi blingit mekot viime vuonna. 💖Todellakin pystyt tähän. 😘

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin pystyn ja ihanaa todellakin kun hankittiin nämä mekot. Näiden voimin varmasti ensi vuodenkin jotkut upeat juhlat juhlitaan :)

   Poista
 3. Hieno päätös!Ja aina voi kierrättää vaatteita esim.kirpparit ja fb-kirpparit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin ne on kyllä niin hyviä vaihtoehtoja <3

   Poista
 4. Tsemppiä ostolakkoon! Hieno päätös, johon en itse ehkä pystyisi..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu, itse olen harjoitellut tätä jo vuoden.

   Poista
 5. Hyvä päätös, pystyt varmasti siihen. Itsekin pitäisi pitää välivuosi, pärjäisin vanhoilla aivan loistavasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä olen ajatellut pystyä. Jotenkin on niin pitkään miettinyt, että se on jo puoliksi tehty.

   Poista
 6. Jään innolla seuraamaan vuottasi, koska sama päätös on ollut mietteissä itsellä <3

  VastaaPoista
 7. Mä jään mielenkiinnolla seuraamaan, sillä sama käynyt mielessä :) Sulla vain on ehdottomasti laajempi ja mielenkiintosempi vaatevarasto kuin mulla. Tsemppiä ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monet tätä on ajatelleet. Varmasti ostokäyttäytyminen on muutenkin muuttumassa. Jotenkin tuli vaan tunne, että ei voi vaan aina ostaa ja ostaa.

   Poista
 8. Oletko tutustunut vaatelainaamoihin? Helsingistä löytyy Vaaterekki ja Vaatepuu. Suomalaisten suunnittelijoiden muotia. Ihan loistava konsepti, parasta mitä olen pitkään aikaan löytänyt. Käyn 1-3 viikon välein vaihtamassa vaatteet yhteisellä vaatekaapilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne on tiedostettu, pitää käydä joskus livenä tutustumassa ja katsomassa, että millainen kokotarjonta on olemassa.

   Poista
  2. Suosittelen ottamaan molempien FB sivut seurantaan, niissä aktiivisesti esitellään mitä on aina tarjolla. Myös nettisivuilla on vaatekatalogit.

   Poista
  3. Ehdottomasti. Olen näitä seurannutkin ystävien kautta.

   Poista
 9. Jos asiaa haluaa viedä pitemmälle. Niin silloin kannattaa muistuttaa niitä nuoria joilla ei ole varaa edes hankkia perusvaatteita. Kuinka moni juotuu kestämään kiusaamista, kun vaatteet on josain marketista ostetut tai kirpparilta.
  Aina voi ostaa lahjakortin vaateliikkeeseen ja lahjoittaa sen nuorelle, jolla ei ole oikeasti varaa ostaa. Kauppiaathan siitä tykkää, varsinkin nuoret jotka voi päivittää vaikka edes esim. hupparin tai t-paidan nykypäivään.

  Surullista oli nähdä kuinka kirpparilla (hyväntekeväisyys) valikoidaan vaatteita sen mukaan, jos ei ole merkkivaate ja eikä sesonkivaate. Se menee joko roskiin tai laitetaan maailmalle. Ei tarvitse olla kuin pieni vika, se on nopein tie roskiin. No, onneksi on fb-ryhmät. Jossa voi lahjoittaa suoraan toiselle ihmiselle ja vaate saa pitemmän elämän.

  Maiju, osaat tuunata, niin tässä on koko vuosi edessä ja kuinka monen vaatteen ehdit tuunata uuteen kuosiin ennen kuin vuosi ehtii vaihtua? No, innolla jään odottamaan miten vuosi tuo tullessaan.

  Valitettavasti itse ole askartelu puolella hamsteri ja pitäisi pitää edes kuukauden lakko. Siinäkin olisi kerrakseen haastetta, saatika vuodeksi....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse olen elänyt nuoruudessani sen, että ei ollut rahaa merkkivaatteisiin. Muut kulkivat muotifarkuissa ja itse äidin ompelemissa samettihousuissa. Lähipiirissäkin on näitä ihmisiä, joten varmaan apu tulee suunnattua usein siihen omaan lähipiiriin.

   Jännä, kun lahjoitustavaratkin syynätään niin tarkkaan. Olin iloinen kun saimme äidin tavaroita jätettyä lahjoituksena eräälle Fidalle ja oli ihana huomata, kuinka iloisia olivat meidän lahjoituksista.

   Poista
 10. Tsemppiä ostolakkoon! Itse ostan niin harvoin vaatteita, jotta voisin yhtyä samaan, mutta kaikkea muuta voisin harkita 2 kertaa tarviin ko. Ihanaa uutta vuotta sinulle Maiju ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin, että jo se, että harkitsee on hyvä juttu. Ihanaa uutta vuotta myös sinulle Sari.

   Poista
 11. Kuukausi kerrallaan voisin minäkin tätä testata! En ole ostanut vielä mitään uutta tässä kuussa, joten olkoon tammikuu sellainen ei uusia vaatteita kuukausi minulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa lähteä mukaan juuri tuolla kuukausiharjoittelusysteemillä :) se on hyvä alku.

   Poista
 12. Hienoa! Onneksi rajasit alusvaatteet ja sukkahousut pois lupauksesta, koska minulle tuli heti kauhukuva mieleen, kuinka itse pärjäisin sukkahousuitta. :D

  Itse en tällaista lupausta tee, mutta yritän, siis todellakin yritän käydä vaatekaapit läpi ja laittaa kaiken tarpeettoman kierrätykseen. Järkyttävimmät tapaukset heitän kylmästi pois.

  Tsemppiä ostolakkiin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko on rajata kuluneet käyttöasut pois. Muutenhan ei tästä tule mitään. Tarve on se, joka ratkaisee. Kuitenkaan tarve ei saa olla keksitty juttu :) Kannattaakin tehdä omasta kaapista sitä karsintaa aika ajoin. Nyt en varmaan itse kykene karsimaan kauheasti tämän vuoden aikana.

   Poista
 13. Tavallaan sulta jää pois nyt sun harrastus, muoti . Vaatteiden löytäminen ja sovittelu jne ei ole mikään nopea juttu . Ja varsinkaan noin erikoiset vaatteet mitä sulla on . Kaikki harrastukset maksaa enemmän tai vähemmän .... Hauskaa viikonloppua !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se jää pois. Mulla on ne kaapit edelleenkin täynnä vaatteita ja sen lisäksi asusteita pilvin pimein. Voin edelleenkin leikitellä ja yhdistellä rohkeasti vaatteita keskenään :) Raha ei ollut mun motiivi tässä asiassa, vaan aloin ajattelemaan vaan järkevämpää kuluttamista, kuin se, että ostaisin ostamisen perään vaan koko ajan uutta käyttämättä jo ostettuja vaatteita :) Ihanaa viikonloppua myös sulle <3

   Poista
 14. Hieno päätös, arvostan ja nostan hattua korkealle! Paljon olen näitä juttuja itsekin miettinyt. Viime vuosi meni puolivahingossa tosi vähillä ostoksilla (taisin hankkia vain pari mekkoa uutena, muut kirpparilta) nyt taas alkaa tuntua siltä että oikeasti tarvitsisin muutaman uuden siistin vaatteen. Mutta taidan käydä tämän esimerkkisi innoittamana vielä kerran tuon vaatekaapin läpi :D

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. Tervetuloa uudestaan.