lauantai 6. huhtikuuta 2019

Vietin kaksi päivää normaalina ihmisenä

Joskus mietin sitä, että ymmärtääköhän normaaliruokavalioiset ihmiset olla onnellisia siitä, että saavat syödä mitä haluavat? Saavat valita kahvilan vitriinistä kymmenistä valikoimista itselleen mieleisen syötävän? Ymmärtävätkö olla onnellisia siitä, että saavat itse ylipäätään valita syömisensä?

Minäkään en välttämättä sitä ymmärtänyt ensimmäisen 49 vuoden aikana. Ylipäätään en koskaan ajatellut, että voisi tulla se hetki, että muut valitsevat sinulle syömiset. Minulle saatetaan sanoa laivan buffassa, että "tuon sinulle jotain". Monta kertaa olen sanonut tuossa tilanteessa, että "minä EN halua syödä vain jotain, haluan itse valita syömiseni". Se, että sain keliakiadiagnoosin vuonna 2012 ei tarkoittanut sitä, että olisin samalla menettänyt itsemääräämisoikeuteni.Näitä asioita mietin tänä viikonloppuna Lautasella messuilla. Mietin, että kylläpä on ihanaa, että edessä oli kaksi päivää, jolloin minä voisin vapaasti valita sadoista vaihtoehdoista. Sain valita ne parhaimmat ja itselleni maistuvimmat tuotteet.

Se, että näitä asioita ei ole käden ulottuvilla aina saatavilla tekee sen, että niitä osaa arvostaa nykyään ihan toisella tavalla kuin silloin kun olivat itsestäänselvyyksiä.

Sanon aina, että vuoden tärkeimmät messut itselleni on erityisruokavaliomessut. Voi niitä onnenhetkiä kun voi vaan kävellä näytteilleasettajan luota toiselle ja napsia maistiaisia miettimättä, että "voinko minä syödä niitä".

Messujen parasta antia on se, että voit olla huoleton ja voit viettää kaksi päivää ilman huolen häivää. Olet vertaistesi seurassa ja kaikki ymmärtävät sinua ja niitä onnentunteita, joita koet tällaisina päivinä. Olemme messuilla kuin yhtä suurta perhettä.
Markkinoille on tullut ihania tuotteita, nyt vaan pitäisi saada myös kauppiaat heräämään näihin. Mietin usein sitä, että kuka tekee valinnat? Pitäisikö kauppaiden kuunnella asiakkaita vieläkin enemmän? Jos vitriinit notkuvat normaaliruokavalioisille eväsleipiä, niin miksi ei oteta tätä gluteenitonta eväsleipää oman kaupan kylmähyllyyn myyntiin? Suolaisia tuotteita kaivataan, mutta niitä ei vaan kauppojen hyllyiltä vielä tuppaa löytymään. Jos kaupassa on hyllypaikka, niin se on usein tyhjä.

Haaveissako vain oot mun - gluteeniton vitriini


Lautasella messujen kahvilassa oli näin upean näköinen vitriini täynnä gluteenittomia ja monet myös maidottomia tuotteita. Tätä kuvaa jakaessani gluteenittomaan ryhmään totesin, että tähän voisi pyrkiä ja tähän voisi tottua. Tosin tiedän, että vielä menee vuosia, että saisimme valikoimat tällaiselle tasolle.  Tosin eräs gluteeniton kahvila on avaamassa ovensa kesäkuussa Helsinkiin, joten toivoa on. Tulette kuulemaan tästä lähempänä enemmän.Gluteenittomat - helpot reseptit


Ihan pelkäksi syömiseksi ei messuilut menneet. Olimme perjantaina Hellapoliisi Katin kanssa näytöskeittiössä. Kati kokkasi ja minä sähläsin jotain siinä vieressä. Pääsimme siinä sivussa esittelemään Gluteenittomat - helpot reseptit kirjaamme. Kirja tuli suoraan  painosta ennen messuja. Muste tuskin ehti siis kuivua ennen messuja. Kirja on tulossa useampiin paikkoihin myyntiin, mutta tällä hetkellä se on ehtinyt vasta Hellapoliisi.shop:n verkkokauppaan. Viikon sisällä varmasti löytyy jo muualtakin.

Toivomme Katin kanssa kirjan olevan inspiraationa kaikille, joiden lähipiirissä on gluteenitonta ruokavaliota noudattavia henkilöitä. Kirja toimii myös ideapankkina esimerkiksi kahvilatyöntekijöille ja muille ruuan parissa työskenteleville, jotta myös gluteenitonta ruokavaliota noudattava tulisi huomioiduksi.


Messujen ensimmäisestä päivästä syntyi tämä video, joka on katsottavissa youtubesta.

Tällaisia ajatuksia ruuasta. Muistakaa, että ruoka ei ole koskaan itsestäänselvyys, ruoka on aina iloinen yllätys, kun saa hyvää sellaista.

Maiju

8 kommenttia:

 1. Minusta kuulostaa ihanalta nämä kaksi päivää. Harmi kun näin ei ole aina. Gluteenittomia tuotteita on paljon, on vain kysymys siitä, että moni paikka ei hanki niitä. Pirtsakan näköinen tuo teidän kirjan kansi.
  Ihanaa sunnuntaita sinulle Maiju <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän jollain tasolla, että heidän on vaikea ottaa kaikkea mitä tarjotaan. Heillä pitäisi olla joku alan asiantuntija kertomassa, että mitä kannattaisi ottaa valikoimiin.

   Poista
 2. Ai miten ihanan kuuloista! Mä aina niin tykkään lukea näistä gluteenittomista jutuista ja niiden uutuuksista, voi sitten itekin löytää vähän eri juttuja ruokavalioon. Kiitos Maiju ja ihanaa uutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa kun ne kiinnostaa, koska haluan jakaa näitä asioita mielelläni ❤️

   Poista
 3. Ihanaa Maiju, koska kyllä tiedän niin monet menot sun kanssa, kun tarjolla on esim. ollut vain kirsikkatomaatti.

  Kovasti onnea teille tehopaukkauksille kirjasta vielä tätäkin kautta. <3

  Mukavaa viikon jatkoa. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olin jo unohtanut ne kirsikkatomaatit. Ne sopii hyvin kasvisruokavaluoon ja myös vegaaneille 😂

   Poista
 4. Aivan mielettömiä herkkuja, noi leivoksetkin voi slurps. Niitä ei erota mitenkään vehnäjauhoilla leivotuista. :p

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. Tervetuloa uudestaan.