torstai 8. elokuuta 2019

Manala yllätti gluteenittomien Gordon Ramsayn

Ruuat tarjosi Ravintola Botta/Manala  

Täytyy sanoa suoraan, että itselleni ei olisi tullut mieleenikään lähteä etsiä gluteenitonta ruokaa Manalasta. Jostain syystä olen mieltänyt Manalan vähän toisenlaiseksi paikaksi, enkä ajatellut, että heillä olisi niinkin hyvää ruokaa, mitä heillä oli tarjolla. Koskaan ei siis pitäisi tietämättään luoda mielikuvia jostain paikasta tietämättä sitä, että millainen paikka on lopulta kyseessä.

Ystäväni Tomi oli siirtynyt kyseisen ravintolan toimitusjohtajaksi ja kutsui Villen ja minut katsomaan, että millainen ruokalista heillä on.

Käymme Villen kanssa usein syömässä ravintoloissa sekä kahviloissa ja olemme arvioineet eri paikkoja sillä silmällä, että miten toimii gluteenittomuus ja miten löytyy listoilta myös kasvisruokavalioiselle ruokaa. Ville arvioi paikkoja aina kasvisruokavalioisen silmin ja itse tarkkailen asiaa gluteenittoman silmin. Usein käymme testaamassa paikkoja yllättäen ja milloin missäkin. Harvoin siis suunnitellaan etukäteen näitä paikkoja.



Minulla on vähän sellainen "maine", että jotkut yritykset saattavat vähän pelätä mun arvioita. Yritän aina kuitenkin lähteä positiivisuuden kautta arvioimaan. Jos on jotain kehittämisen tarvetta, yritän aina sanoa sen palautteen rakentavasti ja ystävällisesti.

Olen saanut eräältä yrittäjältä lempinimen Gluteenittomien Gordon Ramsay, mutta tuokin on annettu rakkaudella. Tuolloin autoin yrittäjää käynnistämään erään gluteenittoman tuotteen palvelun ja hän pelkäsi, että mitä sanon lopputuloksesta ja siinä hän sitten heitti, että "häntä pelotti kun olet tuollainen gluteenittomien Gordon Ramsay".  Lempinimi oli niin hyvä, että olen käyttänyt sitä aina tietyissä tilanteissa ja huumorilla höystettynä. Minusta tuntuu, että kaverini käyttävät sitä aina enemmän kuin minä itse.

Kun Villen kanssa olimme molemmat yhtä aikaa lomalla, niin pääsimme toteuttamaan tämän jutun Tomin kanssa heti loman alussa eli heinäkuun alussa.



Olen käynyt itse joskus vuosia sitten pikkujoululounaalla Bottan puolella ja siitä on jäänyt miellyttävä kuva muistoihin.  Saimme Tomilta ensiksi pienen kierroksen Bottan puolella ja heti alkoi mielikuvitus laukkaamaan, että mitä kaikkea tuonne tiloihin voisikaan järjestää. Kierros oli kiva, koska en ollut nähnyt tästä paikasta kuin murto-osan aiemmin.



Suuntasimme syömään Manalan puolelle



Etukäteen oli kuulemma käyty vähän ruokalistaa läpi ja mikä parasta oli päädytty tekemään gluteenitonta leipää itse. Kysyin, että onko tätä leipää sitten saatavilla, kun seuraavat gluteenittomat asiakkaat tulevat syömään. Kuulemma pyrkimys tähän olisi. Leipä oli hyvää ja onhan se ihan toista saada tuoretta leipää ruuan kanssa, kuin kaupan pakasteleipää.



Kun emme Villen kanssa käytä alkoholia kumpikaan päädyimme maistamaan ruuan kanssa Lepolan punaherukkalimonadia. Helteisenä päivänä hyvä valinta jäiden kanssa.



Pääruuaksi valitsin listalta Manala Burgerin. Manalan listoilla gluteenittomat ruuat merkitään *-merkinnällä. Kannattaakin aina lukea lista läpi ja katsoa, että millaisia merkintätapoja kukin ravintola käyttää. Itselleni on ihan sama, että miten merkinnät listalta löytyy, kunhan ne vaan löytyy, jotta ei tarvitse jokaista tuotetta kysyä erikseen tarjoilijalta. Mielestäni listalla oli hyvässä suhteessa gluteenittomia aterioita.

Olimme syömässä vasta kello 17 aikaan ja aterian koko oli itselleni niin iso, että ihan koko ateria ei uponnut. Ateria oli maistuva ja hampurilaissämpylä oli hyvä.





Vielä meitä houkuteltiin maistamaan jälkiruokia.

Jäätelöhän on usein listoilla ainoa gluteeniton jälkiruoka. Kuitenkin Manala yllätti, heillä oli gluteenittomana listoilla myös Mantelikakkua, jogurttijäätelöä, kinuskia ja marjoja. Iloinen yllätys, koska hyvin harvoin tulee vastaan mitään tällaisia jälkiruokia gluteenittomana.

Tämä olikin hyvä tapa päättää ateria ja jälkiruoka oli hyvin herkullinen.

Tässä vinkkiä myös muille ravintoloille. Pienillä asioilla, voisi kehitellä jäätelön lisäksi jonkun herkullisen gluteenittoman jälkiruuan. Kun syö vuosia jäätelöä jälkiruokana, niin se ei enää meinaa upota vuosien jälkeen.

Olisimme voineet istua tuolla vaikka kuinka kauan, mutta päätimme armahtaa Tomin kotiin ja suunnata itse myös eteenpäin. Kiitos vaan upeista tarjoiluista.




Lähdimme Villen kanssa sitten vatsat täynnä ja hyvillä fiiliksillä kohti asemaa. Kesäilta näytti niin upealta, että päätimme lähteä nauttimaan vielä Loisteen terassille yhdet limukat. Jos edes kerran kesässä kävisi terassilla, niin ajattelimme.

Helsingin kattojen yllä oli kiva viettää vielä hetki ennen kotiin lähtöä.







Gluteenittomille sanon, että kannattaa välillä avata silmät paikoille, jotka saattavat ensiksi herättää erilaisia mielikuvia. Itse aion jossain vaiheessa viedä mieheni myös Bottalle syömään.

Villekin oli tyytyväinen omaan valintaansa, joka oli muuten Smoky & Hot Vegan Burger.

Maiju

6 kommenttia:

 1. Toivoisin mielipidettä, minua jo pidempään askarruttaneeseen ruoka-asiaan. Minulla ei ole mitään ruokarajoitteita (no en pidä lipeäkalasta, enkä hillosipuleista).

  Voiko kaltaiseni mielestäsi haluta gluteenittomia ruokia?
  Onko siitä jotakin haittaa, esim. sinulle, joka oikeasti tarttee erikoisruokia?
  Vaikkapa pizzeriassa, tilasin ruokavaliolla olevan seurana myös gluteenittoman pitsan listalta. Ajatuksena oli et kaverikin tilas, niin helpompi heidän tehdä samalla kaksi.
  Pidin pitsastani, kaverini minua läksytti, kun turhaan tilasin erikoispitsan.

  Oliko toimintani mielestäsi jotenkin väärin?
  Voiko joku saada toimintani vuoksi kuvan, ettei ruokavalioilla ole niin väliä, kun tilasin erikoispitsan (ja maksoin +2€ lisää erikoistilauksestani). Ja kohdallani ei siis ole mitään väliä, vaikka olisi ollut perusvehnää koko pohja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen joskus sanonut eräässä radiohaastattelussa, että minä en ole mikään tuomitsemaan ihmisten valintoja. Jokainen saa syödä juuri niin kuin haluaa.

   Tietenkin se olisi aina ravintolalle kunnioittavaa, että jos tilataan gluteenitonta, niin ollaan gluteenittomia loppuun saakka, myös jälkiruoan kohdalla. Siinä ravintoloilla menee usein herne nenään, kun ruokavalio vaihtuu jossain vaiheessa iltaa.

   Mielestäni se on jokaisen oma asia mitä valitsee ❤️

   Poista
 2. Onpa herkullisen näköistä ruokaa. Minä usein linkkaan ystävälleni nämä sinun gluteenittomat postaukset, koska hän on näiden avulla löytänyt uusia ravintoloita ja tuotteita, joita voi testailla.
  Ihanaa viikonloppua Maiju <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos siitä Outi. Toivottavasti ystäväsi on myös mun gl ryhmässä facessa. Sieltä saa parhaat Gluteenittomat tuote- ja ruokapaikkavinkit. 👍 Gluteenittomat tuotteet ja ruokapaikat on ryhmän nimi.

   Poista
 3. Manalan ruuat on niin hyviä <3 Muistan kanssa kun ekan kerran menin useampi vuosi takaperin sinne syömään että oikeastiko mennään tonne mutta viisaammat tiesi paremmin ja joka kerta sieltä on saanut hyvän ruuan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä,kannattaa välistä kuunnella niitä viisaampia :)

   Poista

Kiitos kommentistasi. Tervetuloa uudestaan.